CBM, uluslararası lojistikte konteyner, römork gibi taşıma modlarındaki alan içerisini mallara göre ölçmek için en doğru yöntemdir.

Bu yazımızda CBM kavramını tüm detaylarıyla inceleyeceğiz ve çeşitli endüstrilerdeki pratik uygulamalarına göz atacağız.

CBM nedir?

CBM Nedir?

CBM bir ölçü birimidir ve cubic meter’in kısaltmasıdır. Kenarları bir metre uzunluğunda olan bir küpün hacmine eşit olan hacim birimidir. Kutu, sandık veya kap gibi üç boyutlu bir nesnenin hacmini ölçmek için kullanılır. Metreküp, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) standart bir ölçü birimidir. “m3” olarak kısaltılır.

Örneğin 1 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 1 metre yüksekliğinde bir kutunuz varsa hacmi 1 metreküp olacaktır. 2 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 0,5 metre yüksekliğindeki bir kutunun hacmi 1 metreküp olur.

Metreküp genellikle nakliye konteynırları gibi büyük nesnelerin hacmini ölçmek ve malları depolamak veya taşımak için gereken alan miktarını hesaplamak için kullanılır.

Uluslararası Lojistikte CBM Nedir?

Uluslararası Lojistikte CBM

Uluslararası lojistikte CBM, tipik olarak nakliye maliyetini veya bir konteyner – römorkta ihtiyaç duyulan alan miktarını belirlemek amacıyla malın hacmini hesaplamak için kullanılan bir ölçü birimidir. Deniz, hava veya kara yoluyla sevk edilen malların hacmini ölçmek için yaygın olarak kullanılır ve bir gönderinin boyutunu, ağırlığını belirlemede önemli bir faktördür.

Bir gönderinin CBM’sini hesaplamak için paketin veya paketlerin uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğini metre cinsinden ölçmeniz ve ardından metreküp cinsine çevirmeniz gerekir. Örneğin 2 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 1 metre yüksekliğinde bir gönderiniz varsa hacmi 2 metreküp olur.

CBM genellikle bir gönderinin ağırlığını ve boyutunu belirlemek ve nakliye maliyetini hesaplamak için metrik ton (MT) ve kilogram (kg) gibi diğer ölçü birimleriyle birlikte kullanılır. Nakliye için uygun boyutta ve fiyatlandırılmış olduğundan emin olmak için bir gönderinin CBM’sini doğru bir şekilde ölçmek ve hesaplamak önemlidir.

Konteynerler için Uygun CBM Nedir?

Konteynerler için En Uygun CBM Oranı Nedir?

Konteynerler için uygun CBM, konteynerin boyutuna ve sevk edilen malların hacmine bağlıdır. Konteyner boyutları standartlaştırılmıştır ve en yaygın boyutlar 20 fit, 40 fit ve 45 fit konteynerlerdir. Bu konteynerlerin hacmi şu şekildedir:

  • 20 fitlik konteyner: 33 CBM
  • 40 fitlik konteyner: 67 CBM
  • 45 fitlik konteyner: 76 CBM

Bir konteyner için uygun CBM’yi belirlerken, sevk edilen malların boyutu ve şekli ile konteynerin boyutları üzerindeki olası kısıtlamaları dikkate almak önemlidir. Örneğin, uzun, hacimli ürünler gönderiyorsanız, standart bir konteynerden daha uzun olanları tercih etmelisiniz.

Konteynerlerin hacim limitlerinin yanı sıra ağırlık limitleri de olduğundan, sevk edilen malların ağırlığını dikkate almak da önemlidir. Gönderinizin ağırlığının, kullandığınız konteyner için izin verilen maksimum ağırlığı aşmadığından mutlaka emin olmalısınız.

Bir Konteynere CBM Hesabı ile Kaç Ürün Koyulabilir?

Belirli bir CBM (metreküp) ile bir konteynere tam olarak kaç ürünün sığacağını, ürünlerin boyutu ve şekli ile konteynerin boyutunu bilmeden belirlemek zordur. Bir konteynere sığabilecek ürün sayısı, ürünlerin hacmine ve konteynerdeki boş alana bağlıdır.

Örneğin, 10 metreküp hacimli bir ürün sevkiyatınız varsa ve 40 fitlik 67 metreküplük bir konteyner kullandığınızda konteynerde 57 metreküp boş alanınız kalır.

CBM Nasıl Hesaplanır?

Lojistikte CBM Nasıl Hesaplanır?

CBM (metreküp), üç boyutlu bir nesnenin veya alanın boyutunu ölçmek için kullanılan bir hacim birimidir. Nesnenin veya boşluğun uzunluk, genişlik ve yüksekliğinin metre cinsinden çarpılmasıyla hesaplanır.

Bir kutunun CBM’sini hesaplamak için kutunun uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğini metre cinsinden ölçer ve ardından bu boyutları birbiriyle çarparsınız.

Örneğin kutu 1 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 1 metre yüksekliğinde ise hacmi 1 metreküp (1 m x 1 m x 1 m = 1 m3) olur.

Bir gönderinin CBM’sini hesaplamak için, her bir paketin veya kargo parçasının boyutlarını metre cinsinden ölçer ve ardından gönderinin toplam hacmini metreküp cinsinden bulmak için tüm paketlerin hacimlerini toplarsınız.

Küçük hatalar bile CBM hesaplamasında önemli farklılıklara neden olabileceğinden, nesnenin veya alanın boyutlarını doğru ölçmek önemlidir. CBM her zaman metre cinsinden ifade edildiğinden, kullandığınız ölçü birimlerinde tutarlı olmanız gerekir.

CBM, nakliye maliyetinin yanı sıra bir gönderinin boyutunu ve ağırlığını belirlemek için kullanıldığı için lojistikte önemli bir faktördür. Ayrıca, belirli bir sevkiyat için gerekli olan depolama alanı miktarını veya bir konteynırda – römorkta mevcut olan alan miktarını hesaplamak için de kullanılır. Doğru CBM hesaplamaları, malların nakliye için uygun şekilde paketlenip yüklenmesini, uygun boyut ve tipte konteyner – treyler kullanılmasını sağlamak için gereklidir.

CBM’den KG’ye Dönüştürme Nasıl Yapılır?

CBM’den KG’ye Dönüştürme Nasıl Yapılır?

CBM’yi (metreküp) KG’ye (kilogram) dönüştürmek için ölçtüğünüz malzemenin yoğunluğunu bilmeniz gerekir. Yoğunluk, birim hacim başına bir maddenin kütlesinin bir ölçüsüdür. Kilogram/metreküp (kg/m3) olarak ifade edilir.

CBM’den KG’ye dönüştürmek için, metreküp cinsinden hacmi, metreküp başına kilogram cinsinden malzemenin yoğunluğuyla çarpmanız gerekecektir. Örneğin 1 metreküp hacminiz varsa ve malzemenin yoğunluğu 1000 kg/m3 ise ağırlığı kilogram olarak 1000 KG (1 m3 x 1000 kg/m3 = 1000 kg) olur.

CBM’den KG’ye dönüştürme formülü şöyledir:

Ağırlık (kg) = Hacim (m3) x Yoğunluk (kg/m3)

Bir malzemenin yoğunluğunun sıcaklık ve basınç gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle belirli malzemeniz için doğru yoğunluk değerini kullanmanız önemlidir. Bir malzemenin yoğunluğunu genellikle bir referans tablosunda veya bir üretici veya tedarikçiye danışarak bulabilirsiniz.

CBM’nin bir hacim birimi, KG’nin ise bir ağırlık birimi olduğunu unutmayın, bu nedenle malzemenin yoğunluğunu bilmeden birinden diğerine doğrudan dönüştüremezsiniz. Ancak, malzemenin yoğunluğunu kullanarak, malzemenin belirli bir hacminin ağırlığını kilogram cinsinden hesaplayabilirsiniz.

Yorum Yaz