Kuşkusuz Black Friday hem satıcılar hem alıcılar için yılın en kârlı dönemleri arasında yer alıyor. Uygun fiyatlı alışveriş için kullanıcıların tüm yıl dört gözle beklediği Black Friday indirimleri bu yıl 25 Kasım’da başlayacak.

Peki alışverişçilerin indirimler için sabırsızlandığı bu dönemde satışlarınızın artması için neler yapabilirsiniz? Kobilerden devasa firmalara kadar pek çok kampanyanın düzenlediği bir dönemde öne çıkmak oldukça zor olsa da imkansız değil. 

Black Friday 2022’de satışlarınızı nasıl artıracağınıza dair ipuçlar yazımızın devamında sizleri bekliyor!

image2

Black Friday 2022 Ne Zaman? Ne Kadar Sürecek?

Black Friday 2022 bu yıl 25 Kasım Cuma günü başlıyor. İndirimler resmi olarak bir gün sürüyor olsa da Türkiye’deki pek çok e-ticaret firması kasım ayına özel günlük, haftalık ve aylık olarak pek çok kampanya düzenliyor. Firmalar “efsane cuma, efsane günler, pembe cuma” gibi isimlerle Black Friday’i yerelleştirerek farkli dinamiklerde kampanyalar hazırlıyor.

Özellikle pazaryerlerinde yer alan satıcılar için Black Friday’in tüm kasım ayına yayılması, daha yüksek satış rakamları için fırsat olarak değerlendirilebilir. Kampanya dönemi birkaç yıldır tüm aya yayıldığı için Türkiye’deki pek çok kullanıcının alışveriş alışkanlığı da değişmiş durumda. Bu yüzden Black Friday satış stratejisi geçmişe göre oldukça önemli hale geldi.

Satış stratejisi için 2021 Black Friday verilerini incelemek, plan aşamasında pek çok şeyi daha net görmek için fayda sunabilir. Şimdi 2021 verilerini inceleyelim!

image4

Black Friday 2021’den Neler Öğrenebilirsiniz?

Black Friday 2021 verileri 2020’ye oranla katlanarak artmıştı. Bu trend kuşkusuz her yıl artarak devam ediyor. Bu yüzden 2022 Black Friday’in de geçen yıla nazaran daha yüksek işlem hacmine sahip olacağını söylemek mümkün. 2021 için Dünyanın e-ticaret devi Amazon’un açıkladığı veriler şu şekildeydi:

  • 130.000’den fazla üçüncü taraf satıcı, satışlarda 100.000 ABD Dolarını aştı.
  • ABD merkezli üçüncü taraf satıcılar, Kara Cuma ile Noel arasında dakikada ortalama 11.500 ürün sattı.

Peki 2021’de Amazon’da hangi kategorilere rağbet gösterildi? Amazon Türkiye’nin 2021 Black Friday raporunda en çok satış yaptığı ilk 3 kategori şu şekilde açıklandı:

  • Bilgisayar
  • Telefon ve telefon aksesuarları
  • Mutfak ürünleri

Öte yandan Amazon Global’in en çok satış yaptığı kategoriler ise

  • Ev ürünleri
  • Oyuncak
  • Giyim

olarak açıklandı. Yani bir Amazon satıcısı iseniz kasım indirimleri için ürün araştırması yaparken bu kategorilere göz atmak faydalı olacaktır.

Black Friday’in Türkiye Raporu

Black Friday’in Türkiye’deki pazaryerleri istatistikleri de yerel satıcılar için oldukça önemli sinyaller taşıyor. Geçen yıl kasımda pazaryerlerinde toplam 407.785 kampanya düzenlendi.

En çok kampanya düzenlenen kategori ise 158.762 ile moda kategorisi oldu. Modayı 62.612 ile elektronik ve 49.618 ile ev ve yaşam kategorisi takip etti.

image3
Black Friday 2021 Türkiye Kampanya Verileri

Black Friday’de En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

Black Friday indirimlerinde en çok satan ürünler tahmin edilenden oldukça farklı kategorilerde olabiliyor. Bunu daha iyi anlamak için Amazon Türkiye’nin Gülümseten Cuma indirimlerinde en çok sattığı 10 ürüne bakalım:

  • Julius Meinl President Blend 250G öğütülmüş kahve
  • Elidor Superblend 2’si 1 arada şampuan
  • Yumoş Extra konsantre çamaşır yumuşatıcısı Lilyum 1440 ml
  • Nescafe 2’si 1 Arada 10’lu paket
  • Domestos Çamaşır Suyu Çam Ferahlığı Maksimum Hijyen 3240 ml
  • CLEAR Men saç dökülmesine karşı şampuan 600 Ml
  • Nestle Damak Kare 63G
  • Yumoş Extra konsantre çamaşır yumuşatıcısı Orkide 1440 ml
  • Familia Plus 3 katlı tuvalet kağıdı 32’li
  • Julius Meinl Jubilaeum Blend 250G öğütülmüş kahve

Listeyi incelediğimizde pek çok satıcının şaşıracağı ürünler görmek mümkün. Pek çok kullanıcı elektronik kategorisine dahil olacak ürünlere yönelecek olsa da süpermarket, ev – yaşam ve mutfak ürünleri de Black Friday’de oldukça ilgi gören kategoriler arasında bulunuyor.

image1

E-ticaret İşletmeniz Black Friday’e Hazır mı?

Black Friday kampanyaları için sadece ürün indirimleri anlamında hazırlık yapmak yeterli olmayabilir. Web site hızı, ödeme altyapıları, tedarik ve kargolama gibi satış sürecinin başından sonuna kadar olan tüm işlemlerde hazırlık yapmak oldukça önemli.

Kasım ayı tüm sektörlerde oldukça yoğun geçen bir dönem olduğu için pek çok aksaklığa sebep olabilir. Bu sebeple Ekim ayı bitmeden hazırlıkları tamamlamak pürüzsüz bir sürecin anahtarı olabilir. Peki Black Friday indirim günlerine hazırlanırken kontrol noktaları nelerdir?

E-ticaret Siteniz Trafiği Kaldırabilir mi?

Kasım ayı e-ticaretin en yoğun olduğu ay olduğu için diğer 11 aya göre günlük ve anlık ziyaretçi sayısında ciddi artışlar olacaktır. Özellikle kullanıcıların dikkatini çeken bir kampanyaya sahipseniz anlık olarak binlerce kullanıcıya ev sahipliği yapabilirsiniz.

Böyle bir durumda web site altyapısının bu trafiği kaldırabilecek güçte olduğunu öncesinde mutlaka servis sağlayıcınızla görüşmelisiniz. Her sitenin altyapısı ve server kaynakları belirli kullanıcı sayısına kadar işlem kabul eder bu sayıyı en azından kasım ayı özelinde artırmak olası satış fırsatlarını kaçırmamak için oldukça önemli.

Ödeme Altyapınız Hızlı ve Kolay mı?

Ödeme altyapısı özellikle sizi geçmişte bilmeyen yeni kullanıcılar için en önemli güven sinyallerinin başında yer alır. Kampanya döneminde potansiyel müşterileriniz için  hızlı ve kolay çözümler sunmak, satış oranlarına pozitif etki edecektir.

Havale, kredi kartı, kapıda ödeme gibi birden fazla ödeme yöntemi sunmak pek çok kullanıcıyı hedeflemek için idealdir. Bunun yanı sıra İnternet güvenlik protokollerine (HTTPS ve SSL) uygun bir ödeme altyapısı sunmak ise hem işletmenizin güvenirliği hem de kullanıcıların güvenli alışveriş yapması için en önemli etkenlerdir.

Siteniz Kullanıcı Dostu mu?

Web teknolojileri ve kullanıcı alışkanlıkları değiştiğinden beri satış başarısının en önemli etmenleri arasında kullanıcı dostu web sitelerin bir adım önde olduğu söylenebilir. Kullanıcı dostu bir web sitesi için pek çok metrik bulunur. Bu metrikleri şöyle özetleyebiliriz:

  • Kullanıcının aradığına hızlıca ulaşabilmesi
  • Basit ve anlaşılır ürün ve kategori sayfaları
  • Net ve gerçek ürün görselleri
  • Detaylı ve anlaşılır ürün açıklamaları
  • Hızlı ve gezinmesi kolay menü yapısı
  • Satın alma işlemini kolay gerçekleştirme
  • Kolay ulaşılabilir destek hizmeti

Yukarıdaki maddelerin her biri web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara sunduğunuz deneyimin bir parçasıdır ve her biri satış yolculuğuna artı sağlayarak gün sonundaki başarınıza katkı sunacaktır.

Stoklarınız Black Friday’e Hazır mı?

Kuşkusuz Black Friday’deki en önemli kısım stoklarınızdır. Stoklarınızın üzerinde satış yaptığınız bir senaryoda geç kargo gönderiminden kaynaklı olarak pek çok iade ile karşılaşmanız mümkün.

Bu noktada tabii ki fazla stok beklenen satışa ulaşılamaması durumunda önemli bir dezavantaj yaratabilir. Bu sebeple geçen yılki Black Friday e-ticaret satış raporlarını inceleyip sonuçların üzerinde bir stok bulundurmak daha az riskli bir strateji olacaktır.

image5

Black Friday’de Satışlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

Black Friday döneminde kaotikleşen satış ortamında öne çıkarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu noktada oluşturulacak pazarlama stratejileri sizi rakiplerinizin önüne geçirebilir. Peki nasıl bir strateji izleyebilirsiniz?

Black Friday’e Özel Beklenti Oluşturun

Black Friday, Siber Pazartesi ve diğer tüm e-ticaret kampanyaları, aciliyet ve kıtlık gibi güçlü psikolojik tetikleyicileri kullanarak satışlarda ani bir artış sağlamak üzere tasarlanmıştır. 

Bu sebeple kampanyanızı sunmadan önce beklenti oluşturacak duyurular ve hamleler yapmanız müşterilerinizi beklentiye sokar ve satın alma kararlarını tetikler.

Buna ek olarak kampanyalarınıza süre ve stok ile ilgili bazı detaylar eklemek yine aciliyet  ve kıtlık psikolojisini tetikleyeceği için satın alma sürecini ve talebi güçlendirecektir.

Tamamlayıcı Ürün Teklifleri

Tamamlayıcı ürünleri bir araya getirmek, Black Friday indirimleri sırasında tek bir üründe indirim yapmak yerine gelirinizi artırmanın diğer bir harika yoludur.

İdeal olarak, daha cazip hale getirmek için birincil teklifinizle birlikte paketleyebileceğiniz daha düşük maliyetli, yüksek marjlı bir ürün daha satabilirsiniz.

İşletmenizin yalnızca bir ürünü veya hizmeti olsa bile, bir ortak markanın hediye kartını, tamamlayıcı ürününü veya özel teklifini bir araya getirerek benzer cazibeyi yaratabilirsiniz.

Reklam Fırsatları

Kampanya dönemlerinde reklam maliyetleri artış gösterse de pek çok dijital reklam kanalı var. Google, youtube reklamları ve facebook, instagram, twitter, linkedin reklamları olmak üzere pek çok mecra arasından kitle ve ürüne uygun reklam kanalları seçmeniz, kampanyanızı duyurmak konusunda oldukça etkili olacaktır.

Bu noktada reklam görsellerinde ve metinlerinde cezbedici noktalara değinmek minimum bütçe ile maksimum verimi tetikleyebilir. 

Black Friday’e Mobil Satışların Etkisi

Mobil cihazların yaygınlaşması ve yeni platformların ortaya çıkmasıyla birlikte tüketicilerin yeni şeyler keşfetmelerine, ihtiyaçlarını karşılamalarına ve engellerle karşılaşmadan alışveriş yapmalarına yardımcı olmak önemli. 

Müşteriler kişiselleştirilmiş ve alakalı bir hizmet sunan markalardan alışveriş yapmak istiyor. Bu durum, sizin satıcı olarak stok yapmak ve kampanya düzenlemekten daha başka önemli işlerinizin de olduğunu gösteriyor. Black Friday 2020’de en çok satış yapılan zaman aralıkları 00:00 – 01:00 saatleri olarak tespit edilmiştir. 

Mesai saatlerinin dışında olan bu zaman aralıklarında satışlarınızı kontrolde tutmak için e-ticaret sitenizin veya mobil uygulamanızın düzenli bir şekilde test edilmesi ve bu saatler aralığında gelebilecek olan müşteri trafiğini kaldıracak şekilde ayarlanmasına önem vermeniz gerekmektedir.

Black Friday (Kara Cuma) 2022 Ne Zaman?

Black Friday indirimleri bu yıl 25 Kasım 2022 Cuma günüdür.

Black Friday 2022 Ne Kadar Sürecek?

Black Friday her yıl 24 saat sürmektedir. Bu yıl Black Friday 25 Kasım 00.00’da başlayıp 23.59’a kadar sürecektir. Efsane Kasım, Efsane Cuma gibi yerel alışveriş festivalleri ise genellikle kasım ayı boyunca devam eder.

Black Friday’de Hangi Ürünlerde İndirim Olacak?

Black Friday alışveriş festivaline pek çok sektörden farklı markalar katıldığı için neredeyse her kategoride indirim görmek mümkün.

Yorum Yaz