Ambar kargo, uzun yıllardır pek çok firma tarafından kullanılan alternatif bir taşıma yöntemi olarak bilinir. Bu kargo şeklinin hitap ettiği kitleler genellikle daha az miktarda ürün taşıyan firmalardır.

Taşıma maliyetlerinin her gün daha çok arttığı son dönemlerde, teknolojinin de hız kesmeden gelişmesi, pek çok yeni taşıma seçeneğini de beraberinde getirir. Bu noktada firmaların yükünü olumlu anlamda hafifleten ambar kargo sisteminin ne olduğunu ve avantajlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Ambar Kargo Nedir?

Ambar, ürünlerin toplanıp, depolanıp, taşımaya hazır hale getirildiği ve bütün taşıma işlemlerinin sağlandığı yerdir. Bu kapsamda ambar kargo, daha çok düşük kapasiteli, hafif ürünler taşımak isteyen firma ya da şirketlerin kullandığı bir taşıma yöntemidir.

Ambar Kargo Nedir?

Ambar Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Ambar taşımacılık sisteminin kullanıcılara sağladığı pek çok faydası var. Bunlardan ilki ve en önemlisi, ağır yükler taşımayan firmaların işine yarıyor olmasıdır. Çok fazla ürün taşımayacak olan firmalar, taşıma yöntemleri konusunda ciddi sorunlar yaşayabilir. Ambar taşımacılığın bu yönden firmalar için önemli bir avantaj olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, ufak çaplı bir taşıma sistemi olduğu için diğer taşıma yöntemlerine oranla daha hesaplıdır. Burada sadece taşınacak olan malların transfer ücreti ödenir.

Ambar kargo kapsamında sağlanan bir diğer önemli avantaj ise normal şartlarda sadece birkaç adet ürünün taşınması kargo transfer açısından çeşitli sorunlara neden olurken ambar taşımacılığında parça başına ödenecek miktarlar önceden belirlenir. Ambar taşımacılığında, aynı bölgelere teslim edilecek ürünler bir araya getirilerek ürün çıkışı gerçekleştirilir. Bu durum da yine taraflar için dikkat çeken bir avantajdır. Bunun yanı sıra, taşıma sırasında gerçekleşebilecek her türlü olumsuz duruma karşılık, taşıyıcı firma sorumlu olur. Bu durum, karşılıklı güvenin sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Ambar kargo sisteminde, sadece malların bir noktadan başka noktaya taşınması değil, depolanma aşaması da taşıyıcı firmanın sorumluluğu altındadır. Bu sayede gönderici firmalar, ürünleri kendi depolarında tutmak yerine ambar aracılığıyla kolayca depolama yapabilir. Ürünler belli bir süre burada sorunsuz bir şekilde muhafaza edilebilir. Bu süreçte, ambarda depolanan ürünler, taşıyıcı firmanın kontrolünde olacağı için firmalar istedikleri zaman depolama şirketi ile iletişime geçip ürün transferi konusunda komut verebilir.

Ambar Taşımacılığın Dezavantajları Nelerdir?

Ambar Taşımacılığın Dezavantajları Nelerdir?

Her taşıma şeklinde gerek fiziki gerekse de resmi anlamda bazı problemlerin yaşanması oldukça mümkündür. Bu nedenle Ambar kargo sisteminin bazı dezavantajları da vardır. Özellikle de teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni taşımacılık yöntemlerinin ortaya çıkması, bu taşımacılık sistemini de etkiler. Ambar taşıma yönteminin diğer taşıma yöntemlerine göre daha ilkel olması, zamanla hedef kitlesinin azalmasına neden olur.

Burada dikkat çeken en büyük dezavantajlarından biri de standart taşıma süresi belirlenmemesi olabilir. Bazı ambar kargo taşımacılık şirketleri, taşıma işlemine başlamadan önce, belirlenen taşıma aracının kapasitesinin dolmasını bekleyebilir. Bu durum da ürünlerin gideceği yere planlanan süreden daha geç ulaşmasına neden olabilir. Kargolama işlemlerinde yaşanan gecikme, müşteri kaybına neden olur. Bu nedenle, ambar kargo kaç günde gelir gibi soruların cevapları pek net olmayabilir.

Ambar kargo sisteminde, hizmet veren firmaların pek çoğu kurumsal olmadığı için yapılan anlaşmalarda da bir resmiyet söz konusu olmaz. Resmiyetin olmadığı işlemlerde genellikle çok çeşitli sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle güven kaybetmek istemeyen firma ya da şirketler, daha resmi çalışan/hizmet veren kargo şirketleriyle çalışmaya yönelir.

Ambar nakliye şeklinde, hemen hemen bütün firmalar manuel olarak çalışır. Bu nedenle taşınan malların konumunun belirlenememesi ya da firmaların istedikleri gibi takip işlemlerinin gerçekleşmemesi, beraberinde çok fazla sorunu getirir. Bu durum karşılıklı güvensizlik sağlayabilir.

image 29

Ambar Kargo, Lojistik Süreçlerinde Nasıl Kullanılır?

Ambar ile gönderim şekli, lojistik süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Lojistik sistemlerde depolama, mamul, yarı mamul ya da hammaddelerin farklı dönemlerde muhafaza edilmesi için kullanılan bir alandır.

Sabit bit bir alan olarak bilindiği için kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilir. Batı ülkelerindeki depolama maliyetlerinin satış içindeki payı yüzde 6-9 oranındayken bu Türkiye’de yüzde 18’e yakındır.

Depolama sistemindeki giderlerin, üretim, taşıma, satın alma maliyetiyle değiştirilmesi, bu tür giderlerin yok sayılmasına neden olabilir. Bununla birlikte, firmalar stoklarının belli bir kısmını bir süre depolayarak mevcut üretim maliyetini minimuma indirebilir. Bir başka deyişle, oluşan olumsuzluklar ve dalgalanmalara karşı önlem alabilir. Bu depolama yöntemi sayesinde ise hem daha fazla ürün taşınabilir hem de bu ürünler daha ekonomik bir şekilde taşınabilir. 

Kimler Ambar Taşımacılığını Tercih Etmeli?

Kimler Ambar Taşımacılığını Tercih Etmeli?

Ambar kargo, diğer taşıma yöntemlerine oranla daha ekonomik ve kullanışlı olarak bilinen bir yöntemdir. Özellikle de ufak çaplı taşıma işlemlerinin yapılmasına olanak tanıyor olması, firmaların tercih aşamasında önemli bir rol oynar. Özellikle de toplu satıştan ziyade daha az miktarda mal transferi yapmak isteyen şirket yada firmalar, ambar taşımacılığı tercihleri arasına ekleyebilir.   

Genel olarak bakıldığında, ufak çaplı taşıma işlemleri için oldukça kullanışlı olan ambar taşımacılık sistemi, şimdilerde pek çok firma tarafından sık sık kullanılır. Gerek ulusal gerekse de uluslararası pek çok taşımacılık işleminde kullanılan bu yöntem hem ekonomik hem de alan tasarrufu açısından sizlere kolaylık sağlar.

Yorum Yaz