Amazon satıcıları için cirolarını artırmak adına en önemli günlerden biri olan Amazon Prime Day, oldukça önemlidir. İyi hazırlık yapıldığı taktirde günlük cirolarınız yılın en yüksek seviyelerini görebilir.

Peki Amazon Prime Day nedir? Prime Day hakkında tüm sorularınızın cevabı için okumaya devam edin.

Amazon Prime Day Nedir?

Amazon Prime Day, Amazon’un Prime üyesi müşterilerine sunduğu özel fırsatları kapsayan, indirimlerin ve çeşitli ayrıcalıkları 48 saat boyunca devam ettiği, senede bir kere düzenlenen özel indirim zamanıdır.

Black Friday, Cyber Monday gibi diğer indirim günlerinden farklı olarak Prime Day, yalnızca Amazon tarafından düzenlenir. Her sene etkinlik boyunca hem alıcılar indirimli ürünlerden faydalanır, hem de e-ticaret satıcıları yoğun alışveriş ve satış neticesinde cirolarını artırır.

Amazon Prime Day Nedir?

Amazon Prime Day Ne Zaman?

2022’nin ilk Prime Day etkinliği 12-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Geçmiş yılların aksine bu yıl Prime Eary Access Sale adı ile ikinci bir Prime Day etkinliği düzenleyen Amazon, bunu da 11-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdi.

Her yıl değişik tarihlerde düzenlenen Amazon Prime Day’in geçmiş yıllarda düzenlendiği tarihler şu şekilde sıralanabilir:

YılTarih
Prime Erken Erişim İndirimi 202211-12 Ekim Salı ve Çarşamba
Prime Day 202212-13 Temmuz Salı ve Çarşamba
Prime Day 202121-22 Haziran Pazartesi ve Salı
Prime Day 202013-14 Ekim Salı ve Çarşamba (pandemi nedeniyle ertelendi)
Prime Day 201915-16 Temmuz Pazartesi ve Salı
Prime Day 201816-17 Temmuz Pazartesi ve Salı
Prime Day 201711-12 Temmuz Pazartesi ve Salı
Prime Day 201612 Temmuz Salı
Prime Day 201515 Temmuz Çarşamba
Amazon Prime Day Geçmiş Etkinlik Tarihleri

Listeyi incelediğimizde genellikle temmuz aylarında düzenlendiğini görmek mümkün. İstisnai olarak bu yıl bir de ekim de gerçekleşen Prime Day’in gelecek yıllarda da benzer zamanlarda düzenleneceğini söylemek mümkün.

Amazon Prime Day Sadece Prime Üyeleri için mi?

Amazon Prime Day Sadece Prime Üyeleri için mi?

Amazon’un Prime Day etkinlikleri, Amazon Prime üyelerine özeldir. Yani Amazon satış yapmak için özellikle abonelik sistemine dahil olan kullanıcıları hedefler. Prime Day’e erişimin yanı sıra Prime üyeliği, tonlarca başka avantaj içerir. En önemlisi iki günlük ücretsiz gönderim ve Prime Video, Prime Music gibi hizmetlere ücretsiz erişim verir.

Üye olmayanlar için, diğer perakendecilerin dikkate alması gereken birçok rakip satış vardır. Walmart, Target ve Best Buy gibi büyük perakendeciler Prime Day boyunca kendi fırsatlarını sunar. Bu satışlar o kadar gösterişli olmasa da, teknoloji ve ev eşyalarında benzer şekilde düşük fiyatlar sunuyor ve Prime aboneliği gerektirmiyor.

Amazon Prime Day Kampanya Türleri Nelerdir?

Amazon, değişen sürelerde devam eden birkaç farklı türde kampanya yürütür. İndirimler anlık ve canlı olarak yayınlanır.

Prime Day etkinlikleri genellikle iki türe ayrılır:

  • Günün Fırsatları:  Bu fırsatlar yalnızca 24 saat sürer. Genellikle Amazon’un en çok satan ürünlerini içerirler. Bu, indirimin ilk gününde birçok fırsatın ikinci gününde kullanılamayabileceği anlamına gelir. 
  • Yıldırım Fırsatları: Bu hızlı fırsatlar, belirli öğeler üzerinde yürütülür ve kısa bir süre için sunulur. Genellikle birkaç saat veya ürün tükenene kadar sürerler. Yeni yıldırım fırsatları her beş dakikada bir ortaya çıkar.

Ürünlerinizi yıldırım fırsatları olarak sunmak, anlık satışı tetiklediği için daha iyi bir seçenek olabilir.

Amazon Prime Day İndirimleri Nelerdir?

İki gün süren etkinlik boyunca Prime üyesi kullanıcılar özellikle elektronik, bahçe & mobilya, kitap & kırtasiye, takı & aksesuar gibi kategorilerde yer alan on binlerce ürünün bulunduğu geniş bir yelpazede prime indirimlerinden faydalanabilecek.

Amazon Prime Day 2022 için Amazon Satıcılarına Tavsiyeler

Senenin en büyük alışveriş etkinliklerinden birine dönüşen Amazon Prime Day kapsamında tüketiciler, 2021 yılında iki günde toplam 11,2 milyar dolar değerinde ürün satın aldılar. Bu rakam 2020’de ulaşılan 10,4 milyar dolarlık tüketici harcamasının yaklaşık %7,7 katına tekabül ediyor.

Mevcut istatistikleri göz önünde bulundurduğumuzda Amazon Prime Day’in online satıcılar için  ciddi fırsatlar barındırdığını söyleyebiliriz. Bu doğrultuda uluslararası pazar yerinde bulunan veya online e-ticaret altyapılı mağazanızda listelediğiniz ürünleri gözden geçirip güncellemek, fiyatlarınızı optimize etmek, paketleme & kargo süreçlerinizi iyileştirecek adımlar atmak ve reklam kampanyalarınızı düzenlemek; bu 48 saatlik alışveriş karnavalını en doğru şekilde geçirmeniz için almanız gereken aksiyonlardan bazıları.

Ürün listelerinizi güncelleyin.

Özellikle Prime Day’e özel olarak satışa sunacağınız veya halihazırda mağazanızda bulunan ürünlerinizin kullanıcılar tarafından kolayca bulunmasını sağlamak ve görünürlüğünü artırmak amacıyla ürün başlığını, açıklamasını güncellemeyi ve yüksek çözünürlüklü görseller kullanmayı düşünebilirsiniz.

Prime Day’den önce reklam vermeye başlayın.

Amazon Prime Day indirimlerinden ve ürünlerinizden müşterilerin haberdar olabilmesi ve markanızla etkileşim kurabilmesi için Prime Day’den mümkün olduğu kadar önce reklam vermeye başlayın.

Yakın zamanda Kantar Quickfire tarafından yapılan bir ankete göre müşterilerin %75’inden fazlası etkinlik başlamadan önce gördükleri bir ürünü Prime Day sırasında satın alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtmiş.

Bu sebeple, satın alma yolculuğunun farklı evrelerinde olan müşterilere hem Prime Day öncesinde hem de sonrasında markanızı ve fırsatlarınızı vereceğiniz reklamlar yoluyla sergilemeniz satışlarınıza olumlu etki yapar.

Aynı zamanda idirimlerinizle etkinlik boyunca aktif olacağınızı Prime Day’den önce ve Prime Day boyunca sosyal medya hesaplarınız ve e-posta kampanyalarınız aracılığı ile hedef kitlenize duyurmayı unutmayın.

Ürünlerinizin fiyatlandırmasını optimize edin.

Prime Day gibi benzer indirim dönemlerinde satıcılar birbirleriyle rekabet edebilmek ve kendi ürünlerini ön plana çıkarabilmek için ürün fiyatlarında belli revizyonlara gider.

Listenizde bulunan her üründe en ucuz fiyatı verme gayretindense ürünlerinizin geçmişteki performansını, satış hacmini ve fiyatlandırmasını analiz edip Temmuz ayındaki etkinlikte nasıl bir fiyatlandırmayla tüketicilerin karşısına çıkaracağınızı belirleyebilirsiniz.

Tüketicilerin dikkatini çekebilmek, rakip mağazalarla başarılı bir şekilde rekabet edebilmek ve Amazon mağazanızı geliştirebilmek için kullanmanız gereken programları ilgili blog içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Paketleme ve kargo operasyonlarınız için destek alın.

Hem e-ihracatla ilgilenen bireysel satıcıların hem de yurt dışına satış yapan firmaların her etkinlik ve indirim döneminde azami özen göstermesi gereken konuların başında kargo ve lojistik operasyonları gelir.

Prime Day’de yurt dışı siparişlerinizde yaşayabileceğiniz olası yoğunluğu iyi yönetebilmeniz için Navlungo, işinizin kargo tarafında size destek olur. Sağladığı onlarca global pazar yeri entegrasyonu sayesinde siparişiniz mağazanıza düştüğü anda kargo teklifi panelinizde belirir. Dilediğiniz yurt dışı kargo teklifini seçip siparişinizin adresine ulaşması için operasyonu tek tıkla başlatabilirsiniz.

Belirli bir satış hacmine ulaşan yurt dışı siparişleriniz için ise ParkPalet ile fulfillment desteği alabilir, yurt dışı lojistik sürecinizin kargo ve dağıtımını uçtan uca yönetebilirsiniz.

Yorum Yaz