Kiva robotları, teknolojinin gelişmesine önemli derecede katkı sağlayan otonom robotlardır. Amazon kiva robotları zamanla insan gücünün yerini almıştır. Taşıma işlemleri ve teslimatların paketlenmesindeki işlemler insan gücüne oranla dört kat daha hız kazanmıştır. Kiva Otonom Robotlar, hem zaman hem maliyet açısından olumlu gelişmeler gösterip Amazon’un kazanç elde etmesine katkı sağlamıştır.

Kiva Otonom Robotlar, Amazon’un üretimi değildir.Kiva Systems şirketinin üretimi robotlardır. Amazon, 2012 yılında 775 milyon dolar karşılığında bu “Kiva Systems” şirketini satın almıştır. Bu satın alma Amazon’un büyük harcamalarından biridir. Amazon, robot yatırımına karşılık da rakip firmalarının önüne geçmiştir. Piyasaya yeni rekabet getirmiştir.

Herhangi bir depo işleyişinde insan gücüne önem verilirken Amazon Kiva Robotları geleneksel işleyişin dışına çıkmıştır. İnsan gücü  yadsınamaz verimlilikte kullanılır fakat Amazon Kiva Robotları hız ve taşıma konusunda büyük kolaylık sağlar. Bir çalışanın bir saate yapacağı işi Amazon Robotları yarıya indirebilir.  Aynı şekilde bir çalışanın iki seferde ancak taşıyabileceği yükü Amazon Robotları tek seferde taşıyabilir. Sevkiyat hızını arttıran, müşteri memnuniyetini üst seviyeye taşıyan Amazon Robotları sektörün gözdesi oldu. İlk yıllarından bu zamana kadar olan sürede Amazon’un işlerini ilerletmesinde büyük rol oynamıştır.

Kiva Robot İncelemesi

Mallar bir dağıtım merkezi çevresinde bir konveyör sistemi veya insan tarafından çalıştırılan makinelerle taşınır. Kiva veri tabanı sistemine bir sipariş girildiğinde, yazılım ürüne en yakın otomatik yönlendirmeli aracı bulur. Ürünü alması için yönlendirir. Mobil Amazon Robotlar, yerdeki bir dizi bilgisayarlı barkod etiketini takip ederek depo içinde dolaşır. Her Amazon robot, diğerleriyle çarpışmasını önleyen bir sensöre sahiptir. Amazon Robot, hedef konuma ulaştığında bölmenin altına kayar ve bir tirbuşon hareketiyle onu yerden kaldırır. Daha sonra öğeleri seçmesi için belirtilen insan operatörüne taşır. Eğer robotlarda sorun oluşur ise firmada bulunan mühendisler hatayı birkaç saat içerisinde çözülebilmektedir.

Yorum Yaz