Almanya’nın Ambalaj Yasası (VerpackG) ve LUCID Kaydı, ülke genelindeki atık yönetimine ve ambalaj atıklarının geri dönüşümüne ilişkin bir dizi önemli düzenlemeyi içerir. Bu iki unsuru anlamak Almanya’da faaliyet gösteren tüm perakendeciler, üreticiler ve ithalatçılar için hayati önem taşır.

Yasa, ürünlerin ambalaj atıklarının uygun şekilde işlenmesini ve geri dönüştürülmesini zorunlu kılar. LUCID Kaydı da bu süreci takip etmek ve denetlemek için oluşturulmuştur. Bu içeriğimizde, LUCID Kaydı ile ilgili bilmeniz gereken detayları inceleyeceğiz.

VerpackG (Ambalaj Yasası) Nedir?

VerpackG, Almanya’ya paket gönderen kişileri ilgilendiren bir yasadır. Online ticaret faaliyetlerinde bulunanların yükümlü olduğu bu yasa, 1 Aralık 1991’de yürürlüğe girmiştir. Ayrıca yasa, kendinden önceki Ambalaj Yönetmeliği’nin yerini almıştır. 1 Ocak 2019 tarihinde ise Ambalaj Yasası uygulanmaya başlamıştır.

Söz konusu tarihte uygulanmaya başlayan yasa, 1- 2 yıl arayla getirilen düzenlemelerle sürekli güncellenmektedir. VerpackG konusundaki güncel yenilik, 1 Temmuz 2022 tarihinde olmuştur. Bu tarih itibarıyla lisans kaydı (LUCID kaydı) yapılması ve sertifikanın alınması koşul hâline getirilmiştir. 

Ambalaj Yasası, çevreyi ve dolayısıyla ekolojik bütünlüğü korur ve destekler. Bu amaçla Almanya’ya giren tüm paketlerin ambalaj atıklarının usulüne uygun bir şekilde geri dönüşüm yapılması gerekir.

Aynı şekilde ambalaj atıkları imha da edilebilir. Bu uygulamalar için kişilerden sertifika ücretleri alınarak ambalajların usulüne uygun şekilde geri dönüşümü sağlanır. LUCID kaydı yapan bir kişiden alınan ticari gelir ile ambalajların doğaya uygun şekilde yok edilmesi de garantilenir. 

VerpackG (Ambalaj Yasası) Nedir?

Ambalaj Yasası’nın Amacı Nedir?

Almanya, VerpackG ile adil rekabeti hedefler. Doğal kaynakların korunmasını destekleme ve çevreyi koruma gibi hedefler de Ambalaj Yasası açısından önemlidir. Bunun yanı sıra aşağıdaki hedefler de ilgili yasanın kapsamındadır:

  • Artan geri dönüşüm oranlarını desteklemek,
  • Depozitosu daha az paketlemeler yapmak,
  • Ambalaj atıklarının çevre üzerinde yarattığı etkiyi minimuma indirmek ya da önlemek,
  • Genel atık anlaşmasını düşürmek,
  • Katılımcıları haksız rekabetten kurtarmak,
  • Rakipler içindeki adil fiyat dağıtımını mümkün kılmak,
  • Ambalaj endüstrisinde sürdürülebilir bir döngüye katkıda bulunmak.

Ambalaj Yasası üreticileri tüm yaşam döngüsü üzerine sorumluluk aldırır. İsrafın önüne geçmek, geri dönüşüm sağlamak ve ham maddeleri bu döngü içinde tutmak da ilgili yasanın hedefleri arasındadır. Böylece firmaların LUCID kaydı doğaya katkıda bulunur.

Ambalaj Yasası Kimleri Etkiler?

VerpackG, Almanya’ya ambalajlı paket gönderimi yapan şirketleri kapsayan bir yasadır. Bu yasa, online pazar yeri satıcılarını da ilgilendirir.

Ambalaj Paketleme Yasası söz konusu ülkede satış faaliyetlerinde bulunan tüm yerel ve uluslararası satıcıları etkiler. Burada satış yapan bir e- ticaret şirketiyseniz de söz konusu yasa ile yükümlü olursunuz.

Genel ve bireysel fark etmeksizin çeşitli kullanımlar için paketlemede kullanılan tüm materyaller sonradan atık olarak değerlendirilir. Örneğin; askılı etiketler, torbalar, kutular ve kartonlar atıktır.

Aynı zamanda nakliyede kullanılan malzemelerin büyük bir bölümü (zarf, kutu, ambalaj) de atık olarak değerlendirilir. Yani genele vurulduğunda kullanımından sonra atık olarak sınıflandırılabilecek ambalajların çoğunluğunu kapsayan ürünler için geçerlidir.

Ambalaj Yasası ile birlikte bu malzemelere cam ambalaj ve kaplamalar, doğal malzemeler, alüminyum ambalajlar, plastik ve karbon kompozit materyaller de dâhil edilmiştir. 

Ambalaj Yasası nezdinde kullanılan bu ambalajlar, Alman pazarında ticari faaliyet nedeniyle ilk defa dolaşıma açılmıştır. Ancak bu malzemeler, Almanya Paketleme Kayıt Merkezi (ZSVR) tarafından yönetilen LUCID kaydı ile birlikte muhasebeleştirilerek yasal hâle getirilmiştir. 

Bu yasa değişikliğinden sonra, uygun olabilecek ambalajlar arasına kartonlar, cam ambalaj ve kaplamalar, alüminyum ambalajlar, doğal malzemeler, plastik ve karbon kompozit malzemeler ve daha fazlası eklenmiştir.

Ambalaj Yasası Kimleri Etkiler?

LUCID Kaydı Nasıl Yapılır?

Ambalaj Yasası ve kapsamına uyum göstermek için ilk etapta LUCID kaydı yaptırılması gerekir. Bu kaydın yaptırılması ise son derece kolaydır. “ZSVR Verpackungensregister” üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde kayıt yaptırabilirsiniz.

Yani “LUCID Packaging Register” kısmına kaydolmalı ve bir üye numarası almalısınız. Sonrasında dual sistemlerin birinden uygun bir sertifika edinilebilir. 

Söz konusu sistemde kullanılan ambalaj malzemelerin yıllık kotası belirlenir. Bu sayede ödenmesi beklenen ücretler de kolayca hesaplanır. Ayrıca mevcut olan farklı dual sistemleri şu şekildedir: 

  • BellandVision GmbH
  • Zentek GmbH ve Co. KG
  • PreZero Dual GmbH
  • Reclay Systems GmbH
  • Recycling Dual GmbH
  • INTERSEROH+ GmbH
  • Veolia Umweltservice Dual GmbH
  • Noventiz Dual GmbH
  • Landbell AG für Rückhol-Systeme
  • Altera System GmbH
  • EKO-PUNKT GmbH ve CO. KG
  • Der Grüne Punkt (Duales System Deutschland GmbH)

Bunlar arasında en fazla tercih edilen sistemin Der Grüne Punkt olduğu bilinir. Uygun fiyatlı olan bu sistemde yapılması gereken işlemler de son derece pratik bir şekilde yürütülür.

Diğer seçeneklerin sunduğu özellikler de kendi içinde farklı ve avantajlıdır. Bu anlamda LUCID kaydı yapmadan önce kendinize uygun dual sistemi belirlemelisiniz. Tümünü karşılaştırmalısınız ve şirketinize uygun olanı seçmelisiniz.

LUCID ID Numarası Nasıl Alınır?

1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla Almanya’da satış yapmak için LUCID kaydı zorunlu hale gelmiştir. Ambalaj Yasası yükümlülüklerini yerine getirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1.LUCID kaydı yaptırın

İnternet üzerinden Almanya’da satış yapmak istiyorsanız LUCID kaydı yaptırmanız gerekir. İzlemeniz gereken ilk adım LUCID Packaging Register üzerinden kayıt yaptırmaktır.

Almanya sınırlarında herhangi bir alıcıdan sipariş alıyorsanız bu sisteme kaydolmanız zorunludur. Ayrıca kayıt sonrası bunu bildirmeniz lazım.

2. Alıcıları iade ve geri dönüşüm noktasında bilgilendirin

LUCID kaydı yaptırdıktan sonra alıcılarınıza iade ve geri dönüşüm konularında bilgi vermeniz gerekir. Güncellenmiş Ambalaj Yasası, satıcıları bu konuda sorumluluk sahibi yapar.

Bu bilgiler, satış yapılan pazar yerindeki mağazada bir duyuru mesajı olarak da paylaşılabilir. Ekstra bilgi için ise LUCID kaydı internet sitesi ziyaret edilebilir. Bunun yanı sıra hukuki danışmanlık da alabilirsiniz.

3. LUCID kimlik numaranızı ilgili pazar yerine kaydedin

Pazar yerlerinin büyük bir kısmı, Almanya’ya satış yapan satıcılar ve mağazalar için ilgili kimlik numaralarını talep eder.

Bugün talep etmiyorsa bile sonraki günlerde yüksek bir ihtimal talepte bulunacaktır. Dolayısıyla kaydınızı hızlıca oluşturmalı ve kimlik numaranızı ilgili pazar yerine kaydetmelisiniz. 

LUCID ID Numarası Nasıl Alınır?

LUCID Kayıt Numarası Nedir?

LUCID, Federal Çevre Ajansı kurumuna tabiidir. İlk satış ambalajı dağıtıcılarının tümü için bir kamu kaydı tutulur. Üreticiler ve ilk dağıtıcılar, dual sistemlerin ambalaj kotaları hakkında verileri kaydetmelidir.

VerpackG Yasası, ilgili ülkede satış ambalajı üreticisi olarak kabul edilen her işletmenin LUCID portalında belirtilmiş olan Merkez Ofise kaydolması gerektiğini belirtir.

Kayıt işlemi sonrası firmalar kamu siciline dâhil edilir. Bu sayede sistem ortaklarına iletmeleri gereken bir kayıt numarası alırlar. 

Ambalaj Yasası’na Uymak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ambalaj Yasası’na uyum sağlamak için belirli adımların takip edilmesi gerekir. Bu adımların ilki, uygun bir sertifika almaktır.

Sertifika almak için LUCID kaydı yaptırılmalı ve bir dual sistemden sertifika talebinde bulunulmalıdır. Böylece yılda ne kadar ambalaj kullanılacağı belirlenerek uygun bir ödeme planı oluşturulabilir.

Sertifika elde edildikten sonra sertifika numarası LUCID sistemine bildirilmesi gerekir. Kayıtların düzgün bir şekilde tutulması için bu işlem çok önemlidir.

Ödeme aşaması ise belirlenen dual sistem üzerinden gerçekleştirilir. Bu ödeme sertifikasının devamlılığını sağlamalısınız. Böylece yasalara uygunluk sürecini sürdürürsünüz.

Son adım ise verilen yasal logonun ambalajınıza eklenmesidir. Logo ambalajın uygun bir dual sistemden sertifika alındığını gösterir. Aynı zamanda bu logo, Ambalaj Yasası uygunluğunu belirtir.

Ambalaj Yasası'na Uymak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Der Grüne Punk Lisans Ödemesi Nasıl Yapılır?

Resmi sitede “License Calculator” olarak geçen kısımdan paketinizde yer alan ürünlere göre hesaplama yapabilirsiniz. Böylece yıllık ödeme planı çıkarabilirsiniz.

Şayet plastik ya da kâğıt türü haricinde bir ürüne sahipseniz bunun için “Add Category” bölümünü kullanabilirsiniz. İlgili butondan tüm ürün çeşitlerini görüntülemek mümkündür. 

Sitenin aşağı bölümüne inerek kutu boyutuna göre otomatik hesaplama imkânı sunan “Calculation Add” kısmına erişebilirsiniz. Bu kısımdan plastik, kâğıt, cam ve benzeri ambalajları boyutlarına göre hesaplayarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Hangi Ambalajlar için Sertifika Almak Gerekir?

Tüm ambalajlar için sertifika alınmalıdır. Kâğıt, karton, cam, demirli metal, plastik ve içecek kutuları gibi birçok ambalaj sertifika almayı gerektirir.

Ayrıca kompozit (en az iki malzemenin birleştirilmesiyle elde edilen) ambalajlar da sertifika dâhilindedir. Yani ürünleri dış etkenlerden koruyan istisnasız her madde için sertifika almak zorunludur. 

Ambalaj Yasası’na Uyulmazsa Ne Olur?

Ambalaj Yasası’na uymamanın birçok yaptırımı vardır. İhracata yeni atılmayı düşünen biriyseniz ticaret yapmayı planladığınız ülkenin yasalarını inceleyerek bazı yükümlülükleri yerine getirmelisiniz.

Ambalaj Yasası Almanya’ya özel bir yasadır. Yani burada faaliyet gösteren bir girişimciyseniz yasanın kurallarına uyum sağlamamak idari suç kabul edilecektir. 

Yasaya uyum sağlamamak ve LUCID kaydı oluşturmamak, idari bir suç kabul edildiğinden satış yasağı ve para cezası gibi yaptırımları vardır.

Bunun yanı sıra yanlış miktar beyanı, dual sistemlerdeki miktarı beyan etmeme ya da lisans almama gibi birçok durum suç olarak kabul edilir. Dolayısıyla uygulanan cezai uygulamalar aşağıdaki gibidir:

  • Yazılı uyarı
  • Kayıtsız ürün satma suçundan dolayı yaklaşık 100.000 euro para cezası
  • Geri dönüşüm sistemlerine katılım sağlanmaması durumunda yaklaşık 200.000 euro para cezası
  • Dual sistemlerde kullanılan malzeme ödemelerinin yapılmaması hâlinde derhal uygulanan satış yasağı
Ambalaj Yasası'na Uyulmazsa Ne Olur?

Ürünler Ne Zaman Lisanslanmalı?

VerpackG kapsamındaki bir ambalajın lisansı için uygun dönem sene başıdır. Ambalajın kaydını bir takvim senesindeki en uygun şartlarda yapmalısınız. Kayıt işlemleri için planlanan miktarı tahmin etmekle işe başlayabilirsiniz.

Sonrasında tür ve ağırlık bakımından ödenecek tutarı hesaplayabilirsiniz. Senede bir kez olmak üzere yılın başında geçmiş lisans yılı için geriye dönük şekilde raporlama yapmanız gerekir. 

İlgili rapor, geri dönüşüm sisteminde görüntülenir. Şayet sene içinde vergi numarası, şirket, iletişim bilgileri ve benzeri bilgiler değiştiyse bunu mutlaka geri dönüşüm sistemine bildirmelisiniz. 

2019’dan bu yana yürürlükte olan Almanya Ambalaj Yasası için 2021 yılında belli görüşmeler finalize edilmiştir ve 3 Temmuz 2022’den bu yana yeni yasanın yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Bu tarihten beri Almanya’da ticaret yapacak tüm kişilerin LUCID kaydı yaptırarak faaliyetlerini yürütmesi zorunlu hale gelmiştir.

Bütün bilgileri edindikten sonra Almanya’da satış yapmaya hazırsınız. Satış yaparken doğru bir çözüm ortağına ihtiyacınız var.

Dolayısıyla LUCID kaydınızı yaptırdıktan sonra gerçekleştireceğiniz yurt dışı taşımacılık faaliyetleri için Navlungo’dan profesyonel destek alabilirsiniz. Bol satışlar dileriz!

Yorum Yaz