Ağır nakliyat standart ölçülerin dışında kalan yüklerin özel yöntemlerle taşınmasına verilen isimdir. Bu nakliyat tipinde yükler son derece ağır olmasına rağmen kısa sürede emniyetli bir şekilde taşınabiliyor. 👈
Ağır nakliyat hizmetinin yükleri alış noktasından varış noktasına getirmekten ibaret olmadığını söylemek gerekir. Ağır nakliyat taşımacılığında müşteri talebi doğrultusunda sigorta, depolama ve montajlama hizmetleri de dahil edilebilir.
Dolayısıyla ağır nakliyat hizmetinin neleri kapsadığını, nasıl yapıldığını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmeniz gerekir. O halde ağır nakliyat ile ilgili bilmeniz gereken detaylara yakından bakalım! 👇
Ağır Nakliyat Nedir?
Ağır nakliyat, farklı boyutlardaki yüklerin çeşitli yöntemlerle taşınması işlemidir. Ağır nakliyat yapılırken özel ekipmanların kullanılması zorunludur. Bu araçlar yardımıyla standardın dışında kalan yükler varış noktasına taşınıyor.
Üst seviye titizlikle yürütülmesi gereken bu uygulama; montaj, sigorta ve demontaj gibi aşamaları da içeriyor. İşte tam da bu yüzden profesyonel bir ekip tarafından yürütülmesi gerekiyor. ✅
İlgili nakliyat türü, son derece ağır malzemelerin özel ekipmanlar ve araçlar yardımıyla hedef noktaya taşınmasıdır. Bu taşımacılık tipine konu olan yükler son derece ağır ve büyüktür. Dolayısıyla uzman ve donanımlı bir ekibe ihtiyaç vardır. Herhangi bir hata oluşması durumunda ekibin müdahalesi ile büyük hasarlar önlenebilir.
Ağır Nakliye Kapsamındaki Yükler Nelerdir?
Ağır nakliyat taşımacılık türü, normalde taşınması zor olan ürünleri kapsar. Bu nakliye türü kapsamında aşağıdaki yükler taşınabilir: 👇⏬
- Türbin
- Konteyner şantiye
- Trafo
- Santraller
- Silolar
- Jeneratör
- Fuar stand ve ekipmanları
- Tekne ve yatlar
- Tır nakliye araçları ve ağır araçlar
- İş makineleri
Ağır nakliye taşımacılığı, standart nakliye şirketlerinin gerçekleştirdiği bir uygulama değildir. Standart nakliyat uygulamasında kullanılan ekipmanlar ağır nakliye taşıma işlemleri için yetersizdir.
Ayrıca bu uygulama; yalnızca şehirler arası değil, ülkeler arası nakliyeyi de kapsar. Bu da ağır yük taşımacılığının yalnızca alanında uzman firmalar tarafından yapılması gerektiğine parmak basar. 👈
Ağır Nakliyat Nasıl Yapılır?
Profesyonel lojistik firmaları, ağır nakliyat uygulamalarına başlamadan önce iyi bir hazırlık yapar. Sonradan ortaya çıkacak problemlerin ve yaralanmaların önlenmesi adına önceden hazırlık yapılması çok önemlidir. Ardından nakliye işlemine başlanır. Aşağıda ağır yük taşımacılığı adımlarını bulabilirsiniz: ⬇️
- Risk değerlendirmesi: Ağır ekipman taşımacılığında lojistik firmalarının risk değerlendirmesi yapması kaçınılmazdır. Bu konuda belgelenmiş bir risk değerlendirmesi yapılması ve olası kazaların önlenmesi gerekir.
- Kamyon/römork ya da diğer araçların kapasitelerinin kontrolü: Ağır yük taşıma noktasında hangi araç kullanılacaksa bu aracın taşıma kapasitesi kontrol edilir. Taşıma öncesi tam bir araç muayenesi yapılır.
- Yüklerin güvenli bir şekilde yüklenmesi: Ağır nakliyat, yalnızca yükleri birkaç zincire bağlamak ve varış noktasına göndermekten ibaret değildir. Bu yüklerin yasal ve güvenilir bir şekilde alış noktasına ulaşması gerekir. Bu nedenle taşıma öncesinde tüm mürettebat bilgilendirilir.
- Yüklerin zincirlenmesi: Lojistik ekipleri, ağır yük taşımacılığında ekipmanların ne ölçüde emniyete alınması gerektiği noktasında yasal bilgilere hâkimdir. Ülkemizde uyulması gereken kargo kısıtlamaları, Navlungo ekibi tarafından bilinmektedir. Bu kriterler özelinde konumlandırılan ağır ekipmanlar, büyük bir dikkat ve özenle zincirlenir.
- Yüklerin Taşınması: Ağır yükler, varış noktasına doğru yola çıkar. Bu adımda da tüm ekip birbiriyle koordine hâlde çalışır.
Ağır nakliyat yükleri, varış noktasına ulaştığında güvenli bir şekilde indirilmesi sağlanır. Bu da nakliye sürecinin bir parçasıdır. Yüklerin boşaltılmasında da tıpkı yüklenmesinde olduğu gibi operasyonel süreçler gereklidir.
Ağır Nakliyat Taşımacılığında Gerekli Belgeler ve İzinler Nelerdir?
Taşımacılığı yapılan ürünler için “Geçici İthalat İzni” alınması gerekir. Birçok firma, ithalatını sağladığı ürünler için bu izni almak zorundadır. Yani ağır nakliyat hizmeti alacaksanız bunun için yetkili birimlere başvurmalısınız.
Bu konudaki yetkili birim gümrük idaresidir. Firmanız hakkındaki gerekli bilgiler alınır ve uygunluk saptanırsa izin verilir. Bu noktada kişinin Türkiye Gümrük Bölgesi içinde yaşıyor olma şartı aranır.
Ağır Nakliyatta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ağır nakliyat sürecinde dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunların başında güvenlik gelir. Aracı kullanan sürücüden söküm yapan çalışanlara kadar geniş ve sistematik bir koordinasyon mevcuttur. Bunların yanı sıra araç kullanıcısının güzergâh bilgisine sahip olması da son derece önemlidir. 🔛
Ağır nakliyat kapsamında profesyonel bir süreç yaşamak istiyorsanız kesinlikle alanında deneyimli bir ekipten destek almalısınız. İnternet üzerinde ağır yük taşımacılığı konusunda yaptığınız aramalarda karşınıza sayısız firma çıkacaktır. Bunların arasından tercih yaparken dikkatli olmalısınız. A’dan Z’ye tüm personelin eğitimli olması ve kriz anlarını başarıyla yönetmesi gerekir. Bu noktada gönül rahatlığıyla Navlungo’dan destek alabilirsiniz. 👈😍
Ağır Nakliyat için Hangi Araçlar Kullanılır?
Ağır nakliyat uygulamaları farklı şekilde uygulanabilir. Ancak bu taşımacılığın en yaygın türü kamyonlarla olandır. Ağır yük taşımacılığında kullanılan araçlar aşağıda derlenmiştir: ⬇️
- Kamyon: Malzemenin taşınması için tasarlanmış özel kamyonlar, üst kısmında yüklerin konulup çıkarıldığı bir kabine sahiptir.
- Römork: Motorlu bir araç tarafından hareket etmesi sağlanan römork, ağır yük taşımacılığında sık rastlanan bir araç türüdür.
- Semi treyler: Römorklar ile benzerlik gösteren bu araçlar, çoğunlukla tek başına hareket edemez ve bir otomobile bağlanması gerekir.
Ne Tür Taşıma İşlemleri Ağır Nakliyat Olarak Kabul Edilir?
Ağır nakliyat taşımacılığında standardın üzerinde ölçülere sahip ürünler taşındığından bu hizmetleri küçük firmalar vermemektedir. Taşınması son derece zor olan ve geniş bir ekip isteyen bu uygulamalar, aşağıdaki eşyaların taşıma işlemlerinde kullanılabilir: ⏬
- Trafo ve türbinler
- Beyaz eşya ve mobilyalar
- Enerji santralleri ve betonlar
- Ticari kâr amacı güden projelerde kullanılacak gıdalar
- Firmaların kurumsal kurulum yapması için gereken malzemeler
- Ticari amaç ile satın alınmış toplu ürünler
- Ekskavatör ve dozer gibi iş makineleri
- Toplu halde teslim edilmesi gereken tekstil materyalleri
- Tıbbi amaçlarla kullanılacak makineler
- Gemi, uçak ve benzeri araç parçaları
Ağır nakliyat hizmetlerinde tır ya da standart kamyon ile taşınması mümkün olmayan yükler taşınır. Bu yüklerin lowbed araçlar yardımıyla transfer edilmesi dikkat çeker. Lowbed araçlar “yarı römork” olarak adlandırılır.
Tank ve iş makineleri, yolun yapısını bozduğundan bu ağır yüklerin tank ya da iş makinelerinde taşınması mümkün değildir. Aynı şekilde bu araçların hızları son derece düşüktür.
Bu tip ağır araçların, ağır nakliyat işlemleri için kullanımı uygun değildir. Lowbed taşımacılık kapsamına giren römorklar sayesinde yolların yapısı bozulmaz ve taşımacılık işlemleri kısa sürede gerçekleşir. ⏫
Ağır nakliyat kapsamında kabul edilen yüklerin taşınması için profesyonel bir ekipten destek almak şarttır. Çünkü bu ağır yüklerin bir yerden bir yere taşınması, yüzeysel bir uygulamadan çok kapsamlı operasyonları içerir.
Bu kapsama giren yüklerin taşınması, sökülmesi, takılması ve zincirlenmesi gibi birçok uygulama mühendislik hesaplaması gerektirir. Dolayısıyla bu uygulamaların profesyonel ve deneyimli bir kadro tarafından alınması son derece önemlidir.
Tüm lojistik süreçleriniz için Navlungo’nun deneyimli ekibine başvurabilirsiniz. Akıllı teklif paneli sayesinde taşımacılık operasyonları için bütçe dostu teklifler alabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. ✅