İhracat; bir mal veya hizmetin, bir başka ülkeye satışı ile gerçekleşir. İhracat yapabilmek için uluslararası satış ve pazarlamaya yönelik çalışmaların yapılması gerekir.
Lojistik süreçleri, zamanımızda tek bir tıkla yönetilebilir hale geldi. Pazar yerlerinin artışı, maliyetlerin düşmesi ve prosedürlerin kolaylaşması ile birlikte ihracata başlamak daha çekici hale geldi.
Kimler İhracat Yapabilir?
Öncelikle şirket kurmadan ihracat yapılabileceğinin bilgisini verelim. İhracat yapmak için; TC kimlik numarası ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alınmalıdır. Bir muhasebeci tutup,bir gümrük müşavirine yetki vererek ihracat yapılabilir.
Eğer büyük çapta bir ihracat yapmak istiyorsanız, şirket kurmanız avantajlı olacaktır. Şirketiniz sayesinde KDV iadesi alabilirsiniz. Bunun için mikro ihracat gerçekleştirebilir, devletin sunduğu çeşitli desteklerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca şirket sahibi olmanız karşı tarafa güvenilir imajı verir. Bu da devamlılık konusunda büyük önem taşır.
Makro boyuttaki ihracatlar için ihracatçı birliklerine üye olunmalıdır. Hangi birliğe kayıt olunacağı sektöre göre belirlenmelidir. Örneğin Karadeniz’den fındık ihraç edilecekse Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ne kayıt olması gerekir. Asıl önemli olan bölgenin değil sektörün uyuyor olmasıdır.
Gümrük işlemleri için 2 kanal seçeneği bulunur:
- Gümrükçü ve gümrük müşaviri
- Şirketin iç yapısına göre uygun olan kanal seçilmelidir.
İhracatçının Hazırlaması Gereken Evraklar Nelerdir ?
İhracatçı firma, ülkesindeki gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için e-fatura, İngilizce fatura ve paket listesi hazırlar. Gümrük müşavirinin menşe, ATR, EUR1, gibi evrakları hazırlayabilmek ve beyanname açabilmesi için gerekli bilgileri paylaşır.
Taşıma tiplerine göre hazırlanması gereken belgeler değişir. Deniz yoluyla veya hava yoluyla taşınacak yükler için konşimento hazırlanır. Kara yoluyla taşınacak yükler için CMR hazırlanır.
Bu evrakları nakliye firmaları hazırlar. İhracatçı firma; bu belgelerin içeriğinde yer alan ürün adı, GTIP numarası, adet, ağırlık, kap sayısı, sevkiyat adresi, alıcının iletişim detayları gibi bilgileri nakliyeci ile paylaşmalı ve kontrol edip onaylamalıdır.
İşlemler ve ödemeler yapıldıktan sonra beyanname kapanışı yapılır.
Karşı tarafa ürünler teslim edilip, ihracat bedeli tahsil edilmişse ihracat işlemi bitmiş demektir.
Bu aşamadan sonra gümrük evrakları vergi dairesine sunulup talep edilir.
İhracat yapabilmek için gerekli olan işlemler bu şekilde son bulmaktadır. Özetle ihracat, uygun pazar yeri bulunduktan sonra gerekli belgelerin hazırlanması, gümrükçü veya gümrük müşaviri kanalı ile organize edilerek yapılmaktadır. İhracat için gerekli olan belgeleri detaylıca öğrenmek için ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Navlungo olarak biz de, gönderim teklifleri alıp operasyonların organize edilmesine destek sağlıyoruz. Sektörü dijitalleştiriyor, hızlı ve pratik hale getiriyoruz.
Siz de Navlungo ile ilk ihracatınızı gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz. “Hemen Teklif Al” butonunu kullanarak anında fiyat analizi gerçekleştirebilir, kolayca kargo sürecinizi yönetebilirsiniz.
Bu bilgiler dışında da süreçlerle ilgili herhangi bir sorunuz olursa biz her zaman yanınızdayız ve birlikte sektörü geliştirip büyütmeye hazırız.