Transit taşımacılık, iki ülke arasında yapılan taşımacılığın üçüncü bir ülkenin sınırlarında sonlandırılmasına dayanan bir taşımacılık yöntemidir. Burada, yükler ihracat yapılan ülkeye taşınırken üçüncü bir ülke aracı konumunda olur.
Transit taşımacılık yönteminde hız ve güvenlik oldukça ön plandadır. Uluslararası anlamda öne çıkan bu taşıma yöntemi hem dünya genelinde hem de Türkiye’de sık sık kullanılır.
Türkiye’de genellikle uluslararası taşımacılık yapılacağı zaman bu yöntem dikkate alınır. Siz de yazının devamını okuyarak transit taşımacılık ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Transit Taşımacılık Nedir?
Transit taşımacılık trenler, otobüsler ve nakliye gemileri gibi toplu taşıma sistemlerini kullanarak malların bir yerden başka bir yere taşınmasını ifade eder. Bu hem şehirlerarası hem de uluslararası taşımacılığı içerebilir.
Transit taşımacılık genellikle özel nakliye yöntemlerine bir alternatif olarak kullanılır. Genellikle daha ucuz ve daha çevre dostudur. Taşıma süresi kamyon veya hava taşımacılığı gibi özel nakliye yöntemlerinin kullanılmasından daha uzundur ancak uzun mesafelerde taşınması gereken büyük mal sevkiyatları için daha uygun maliyetlidir.
Transit Yük Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Transit taşımacılık, kara, hava ve deniz yoluyla sıkça yapılır. Bu taşımacılık sisteminde, ülkeler arası yapılan geçişlerde herhangi bir ödeme ya da vergi alınmaz. Karayolu ile yapılan taşıma işlemleri genellikle en çok tercih edilen ve en güvenilir olarak nitelendirilen yöntemdir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken asıl önemli nokta, karayolu ulaşımında kullanılacak olan güzergahların doğru bir şekilde seçilmesidir.
Havayolu ile yapılan taşıma işlemleri zaman açısından daha avantajlı olarak görünse de maliyet açısından o kadar da avantajlı sayılmaz. Bunun yanı sıra alternatif bir seçenek olan demiryolu taşımacılığı ise en düşük maliyetli yöntem olarak bilinir. Bu yöntem genellikle Türkiye’de transit taşımacılık alanında daha sık kullanılır. Denizyolu taşımacılığıda maliyet olarak düşük olmasının yanı sıra ağır yükler de taşınabilmesine de imkan tanır.
Transit Yük Taşımacılığında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Transit yük taşımacılığı yapılırken kullanılması gereken ve Ticaret odalarından alınan transit yük taşımacılığı belgeleri, nakliyeyi gerçekleştirecek olan araçlar için ayrı ayrı düzenlenir. Yük taşıyan her araçta, CMR olarak bilinen bir yük senedi bulunmalıdır.
Bu belgede yükü gönderen, alan, yükün içeriği, net ve brüt ağırlığı, paketleme biçimi, paket sayısı ya da aracın plakasına dair bilgiler yer alır. Teslim noktasında alıcılar bu belgeyi onaylar. Taşınan yükün bir hasarı ya da eksiği varsa eğer, bunlar raporlanarak taşıma yapan kişiye teslim edilir.
Transit Taşımacılığında KDV İadesi Var mı?
Transit taşımacılık işlemlerinde KDV iadesi yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken belli başlı koşullar bulunur. Buradaki temel nokta, kanunlarca tam anlamıyla istisna olarak sayılabilecek noktaların yerine getirilmesidir. Bu da, belirli bilgi ve belgelerle kanıtlanması gereken bir durumdur. Söz konusu durumlar kanıtlandıktan sonra KDV iadesi yapılabilir. Fakat resmi kanunlara göre, transit taşımacılıkta KDV iadesi için taşıma işlemlerini fiilen yapan firmalar iade talebinde bulunabilir. Organizasyon işlemlerini yürüten firmalar için KDV iadesi kesin değildir.
Transit Taşımacılık İstisnaları Nelerdir?
Türkiye ve farklı ülkeler arasında, hava, karayolu, demiryolu ve denizyolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işlemlerinde KDV alınmaz. Bunlar genellikle istisnai durumlar olarak bilinir. Transit taşımacılık istisnası kapsamında yer alan işlemler aşağıdaki gibidir;
- Türkiye’de başlayıp farklı bir ülkede biten,
- Farklı bir ülkede başlayıp Türkiye’den geçerek yabancı bir ülkede biten,
- Farklı bir ülkede başlayıp Türkiye’de biten,
Transit Taşımacılığın Faydaları Nelerdir?
Transit taşımacılığın en büyük faydası zaman kazandırmasıdır. Ülkeler arası ticarette üçüncü ülkeden geçilirken uygulanan gümrük prosedürleriyle ilgili fayda sağlayan transit taşımacılık, ürünlerin hızlıca gümrükten geçmesini sağlar. Güvenli bir sistem olan transit taşımacılığı kendi imkanlarıyla gerçekleştirmek isteyen firmalar için bu süreç oldukça yorucu ve maliyetli olabilir. Dolayısıyla süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek adına deneyimli lojistik firmalarından destek almak mantıklı bir seçenektir. Böylece taşınan yüklerinizi aktarma yapılacak ülke sınırları içerisinde de güvene alabilirsiniz.
Transit Taşımacılığın Fiyatları Nasıldır?
Transit taşımacılık fiyatları genel olarak güzergaha bağlı olarak belirlenir. Güzergaha ek olarak taşınacak ürünlerin cinsi ve miktarı da göz önünde bulundurulur. Geçişlerin daha hızlı olmasını sağlayarak ürünlerin gümrükte bekleme süresini azaltmaya yardımcı olan transit taşımacılık ile ilgili detaylı bilgi almak için siz de Navlungo ile iletişime geçebilir, ürünlerinizin güvenli bir şekilde teslimat ülkesine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.