Satış yaptığınızda malları zamanında ve iyi durumda teslim etmek tüm ticari süreçler arasında en önemli kısmı oluşturur. Özellikle uluslararası bir satış operasyon yürütüyorsanız bu süreci yönetmek daha karmaşık olabilir. 

Bu süreçte freight forwarders yani uluslararası kargo taşımacılığı yapan şahıs veya şirketler operasyonlarınızın lojistik kısmı için oldukça değerlidir. 

Bu yazdı Freight forwarder nedir, ne iş yapar ve kargo süreçlerinizde şirketinize nasıl kolaylık sağlar öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Freight Forwarder Nedir?

Türkiye’de taşıma işleri organizatörleri olarak tanımlanan freight forwarder firmaları, tüm ithalat ve ihracat süreçlerinde ana taşıyıcılar ve yük sahipleri arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu sayede taşıyıcıya ulaşmak için kaybedeceğiniz vakti ve eforu forwarder firmaları üstlenerek sizlere zaman ve maliyet avantajı yaratırlar.

Forwarder firmalar anlaşma gereği belirlenen çerçevede taşımanın sorumluluğunu üstlenirler. İthalat ya da ihracat yapan müşteri ise sözleşmede ya da teklifte belirtilen maliyetleri ödemekle yükümlüdür.

freight forwarding

Forwarder Ne İş Yapar?

Freight Forwarderlar, yalnızca taşıyıcılar ve yük sahiplerinin arasındaki bağlantıyı sağlamazlar. Bunun yanı sıra pek çok sorumluluk alarak freight forwarding sürecinin taşıyıcı kolonlarını da oluştururlar. Bir forwarder ile anlaştığınızda sizin için şu süreçlerle ilgilenir:

Gönderi Takibi

Forwarderlar, kargo çıkış noktasından uluslararası varış noktasına hareket ederken şeffaflığı sağlamak için bir taşımacılık yönetim sistemi kullanır.

Gümrük İşlemleri

Malların gümrük işlemleri için pek çok belge ve prosedür bulunur. Lisanslı forwarderlar hem ithalat hem ihracat anlamında gerekli belgeleri sunarak süreci sizin için yönetir.

Depolama

Freight forwarder, ürünlerinizi gönderme veya teslim etme sürecinde ihtiyacınız olan depoya sahiptir ya da sizin için uygun bir depo sağlar. Bu sayede hem yükleme hem boşaltma işlemleri kusursuz olarak ilerler.

Uygun Fiyatlı Taşıma Teklifi

Freight forwarder firmaları, uygun nakliye ücretleri için taşıyıcı firmalarla sizin yerinize pazarlık yapar. Bu noktada kara, deniz ve hava gibi pek çok farklı taşıma türü üzerinden size çeşitli firmalardan fiyat alarak sizin için süreci en uygun şekilde yürütür.

Konsolide Taşımacılık

Freight forwarderlerin birlikte çalıştıkları farklı müşterileri bulunur. Hepsi aynı konteynerde rezerve edilmiş farklı gönderilere sahip olduklarında, konteyner yükünden (LCL) navlun konsolidasyonu sağlanır. Yani birden fazla küçük sevkıyatın tümünün aynı konteynerde rezerve edildiği bir hizmettir. Bu durum karogunuzun mekansal gereksinimleri baz alınarak genel maliyetlerinizin azalmasını sağlar.

Kargo Sigortası

Pek çok forwarder firması eğer isterseniz kargo sigorta poliçesi hizmeti de sunar. Bu, malların varış noktasına giderken çalınması veya hasar görmesi durumunda size geri ödeme yapmak için tasarlanmış bir sigorta türüdür.

Freight Forwarder Faaliyet Alanları Nelerdir?

Freight forwarder firmalarının pek çok faaliyet alanı bulunur. Bu faaliyet alanlarının başında şunlar gelir:

  • Uluslararası taşımacılık
  • Dahili (ön ve son) taşımacılık
  • Tüm taşıma süreçleri (Taşıma kapsamı belirleme, taşıyıcı seçimi vb. )
  • Operasyonların planlanması ve yönetimi
  • Sigortalama, depolama ve elleçleme hizmetleri
  • Gümrükleme hizmetleri

Bir başka deyişle forwarder firmalar, firmanızın lojistik çalışanı gibi davranırlar. Taşıma sürecinin bütününde firma için güzel hizmet, müşteri memnuniyeti, zamanında teslim gibi konuların sorumluluklarını üstlenirler. Forwarder firmalar, kara yolu, hava yolu, deniz yolu gibi tüm taşıma modlarında uzmandırlar. Dolayısıyla verdikleri hizmet sırasında zamanın, rotanın ve olağandışı durumların takibini yaparak aksi durumların önüne geçerler.

freight forwarder ne is yapar

Bir Freight Forwarder Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?

Bir freight forwarderin sahip olması gereken pek çok nitelik vardır. Bu niteliklere sahip olan forwarderlar kargo süreçlerinizi kusursuz bir şekilde yürütür. Peki bu nitelikler nelerdir?

  • Ülkeden ülkeye ve hatta limandan limana değişen gümrük standartları ve protokolleri hakkında uzman bilgisine sahip olma.
  • Hava şartları, teknoloji veya herhangi bir aksaklık karşısında hızlı aksiyon alabilme ve çözüm üretme becerisi.
  • Ağ oluşturma içgüdüsüne sahip olma. Çünkü bir tedarik zinciri ancak onu yönlendiren taraflar kadar güçlüdür.
  • Gerekli lisanslara sahip olma.

Bir freight forwarder ile anlaşma sağlarken yukarıdaki maddeleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu sayede kargo sürecini düşünmeden diğer işlerinize odaklanabilirsiniz.

Freight Forwarder ile Çalışmanın Artıları Nelerdir?

Birçok işletme sahibi, bir freight forwarderla çalışıp çalışmama konusunda tereddütlere sahip. Gerçek şu ki, yabancı müşterileri olan bir e-ticaret şirketi olarak, kargonuzun güvenli bir şekilde varış noktalarına taşınmasını sağlarken müşteri talep ve siparişlerini takip etmeniz gerekiyor. Bunların hepsini kendiniz yapmak zor olabilir ve nakliye firmaları bu süreçte yardımcı olur.

Doğrudan ana taşıyıcı ile anlaşmak her operasyon için doğru bir tercih olmayabilir. Burada maliyetlerden taşınacak yükün büyüklüğüne kadar pek çok faktör devreye girer. Freight forwarderlar size pek çok anlamda fayda sağlar. Bir freight forwarderla çalışmanın artıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Maliyet Verimliliği: Freight forwarderler, malları büyük miktarlarda taşır. Bu, birim başına maliyetlerinin genellikle çok daha düşük olduğu anlamına gelir.  Bu nedenle, taşınacak çok sayıda büyük gönderiniz yoksa ve yüksek deniz taşımacılığı ücretlerini ödeyemiyorsanız, bu profesyoneller size yardımcı olabilir. Mümkün olan en iyi fiyatı ödemek istiyorsanız, nakliye firmaları sizin için idealdir.
  • Hız: Hız, forwarderin size yardımcı olduğu başka bir alandır. Profesyonel bir nakliye firması seçerek, mallarınızın hızlı bir şekilde teslim edileceğinden emin olabilirsiniz.
  • Deneyim: Forwarderlar pek çok taşıma sürecine sahip olduğu için olası sorunlara karşı pek çok eylem planına sahiptir bu da nakliye sürecini daha güvenli hale getirir.
  • Kolaylık: Bir freight forwarder ile, tüm işinizin en kritik iki yönü olan gönderi ve kargolar ile başkasının ilgilenmesine izin verirsiniz. Böylece, dikkatinizi gerektiren diğer işlere odaklanabilirsiniz.

image4 min

Freight Forwarder ile Çalışmanın Eksileri Nelerdir?

Birçok avantajına rağmen, yanlış freight forwarderler ile çalışmak size pek çok anlamda zarar verebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Veri verimliliği zorlukları: Taşıyıcı ve nakliyeci arasında her zaman yanlış iletişim olasılığı vardır. Bu, farklı sorunlardan dolayı olabilir. Bu veri boşlukları büyüdüğünde, sevkiyat etkilenir. Veri eksiklikleri özellikle deniz taşımacılığında kritik öneme sahiptir. Dil çevirisi ve çok daha fazlası, veri yönetimi sorunlarına neden olabilir ve müşterilerinizin gözünde güvenilirliğinizi kaybedebilirsiniz.
  • Fiyatlandırma: Her forwarder firması başka bir fiyat teklifine sahiptir. Bazı firmalar, başka bir yerde alabileceğiniz anlaşmaya kıyasla daha yüksek ücretler talep edebilir.

Freight Forwarder ile İlgili Son Sözler

Freight forwarderları baştan sona inceledik ve ne olduğundan ne iş yaptığına, faydalarından eksilerine kadar tüm süreçleri değerlendirdik. İşletmenizin tüm taşıma süreçlerini güvenle sağlamak için Navlungo’nun geniş acente ağı ve 130’un üzerinde lojistik firması arasından, rotanız için en uygun taşıma teklifini saniyeler içerisinde uçak bileti alır gibi alabilirsiniz.

2 Comments

  1. Tülin kaplan Reply

    Firmam için yurt dışı nakliye hizmeti almak isti

Yorum Yaz