Lojistik sektörü tüm iş sürecinde dijitalleşme ve teknoloji ile iç içedir. Müşteri odaklı olma amacı taşıyan lojistik firmaları tüm yenilikleri bünyesine alır ve iş planına dahil eder. Üretken ve verimli olmayı sürdürülebilir hale getirmek için ise lojistik trendlerini takip eder.

Teknolojinin artan hızı ile birlikte hayatımıza giren trendlerden ve girişimlerden hangilerinin yakında işinizi etkileyeceğini merak ediyor musunuz? Bu yazımızda 2021’de en iyi 10 lojistik sektörü trendini inceleyeceğiz.

1.Nesnelerin İnterneti (IoT)

Nesnelerin İnterneti olarak bilinen IoT, her nesnenin (cep telefonları, bilgisayarlar, robotlar, ev eşyaları vb.) internete erişerek, diğer cihazlarla bağlantı kurması anlamına gelmektedir. Bu bağlantı sayesinde IoT cihazları, insanlarla iletişim kurarak istenilen herhangi bir durum hakkında bilgi verebilir hale gelmektedir.

Lojistik sektörü diğer sektörlere göre IoT kullanımında en önde yer almaktadır. Hava, kara, deniz ve demir yolu taşımacılığı hizmeti veren lojistik firmaları çok geniş ağa sahip olmaktadır. Bu kadar geniş alana yayılan şirketler iş süreçlerinde veri akışına çok hızlı ulaşma ihtiyacı duymakta. Bu gereksinimlerini ise IoT sayesinde karşılamaktadırlar. Tedarik zincirinin her aşamasında envanter yönetimini sağlaması verimliliği de arttırmaktadır.

Taşınan malların anında görünürlüğünü, takip edilebilirliğini ve filo yönetimini sağlaması ile sektöre büyük kolaylık sağlar.

IoT kullanılarak raporlanabilen yakıt tüketimi, israf, zaman verileri firmaların karar alma aşamalarını hızlandırarak hızlı çözümler almasını sağlamaktadır. Ayrıca lojistik firmaları için en önemli unsurlardan biri hız performansını denetlemeyi sağlayan, araca yerleştirilmiş sensörlerdir. Sensörler sayesinde uyarılar gönderme prensibiyle çalışan IoT sistemleri firmaların performanslarını analiz etme kolaylığı sağlar.

2. Yapay Zeka

Yapay zeka, günlük yaşantımızın da birçok alanına entegre hale gelmiştir. Yapay zeka, insan gibi düşünebilen, davranışları taklit edebilen, otomatikleştirebilen sistemlerden oluşmaktadır. Ayrıca veri tabanlı etkinlikleri insanlardan daha iyi yapabilmektedir. Bu kadar yaygın hale gelmesinin en önemli sebebi hata oranını ciddi seviyelere düşürmesidir.

Yapay zeka tabanlı tahmin çözümleri (fiyat – talep), lojistik işlemlerinde yöneticilerin iş süreçlerini planlamasını sağlar. İşletme maliyetlerinin azalmasında, süreçlerin optimizasyonunun sağlanmasında rol oynar.

Lojistik yönetiminde süreç hızlandıran ve kolaylaştıran etkenler

Yapay zeka tabanlı kendi kendine sürüş yapabilen robotlar:

  • Akıllı yol teknolojileri
  • Bilişsel otomasyon teknolojisi 
  • Yönetim görevlerinde kullanılan botlar
  • Makine öğrenimi sayesinde hava durumu 
  • Trafik gibi koşulları tahmin ederek filoları destekleme

3. Robotik

Yeni nesil robotik teknolojiler, tedarik zinciri süreçlerinin hızını arttırır, hata oranını en aza indirger. Robotların insanlara kıyasla çalışma süreleri uzundur. Verimliliği artırmak için insan çalışanlarla iş birliği içinde çalışırlar. Depolarda ve depolama tesislerinde malları toplamak, yerleştirmek, paketlemek taşımak için kullanılır. Yazılım robotları, insan işçiler için zaman kazandıran, tekrarlayan fatura işleme, bir satın alma siparişinin girişi gibi sıradan görevleri yerine getirir.

Depo yönetiminin robotlara geçmesi için geliştirilen yazılımlar, tedarik zinciri yönetiminin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını, lojistik faaliyetlerinin hızlı gerçekleştirilmesini sağlar

4. Last Mile Delivery (Son Mil Teslimi)

Son Kilometre (Last Mile) Lojistiği, bir ürünün depo rafından müşterinin kapısına kadar olan yolculuğunda, teslimatın son adımıdır. Toplam maliyetin ve zaman kaybının büyük bir bölümünü oluşturur. Müşteri memnuniyeti ile doğrudan ilişkili olan bu adım lojistiğin en önemli parçasıdır. Aynı zamanda trafik sıkışıklığı, gönderici – alıcı kaynaklı hatalar, teslimat yoğunluğu gibi etmenlerden kaynaklı çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Robotlar, dronelar, sürücüsüz araçlar ve akıllı dolaplar ile yapılan teslimatların yaygınlaşması lojistik sektörünün büyük kurtarıcısı olacaktır.

Drone

Özellikle de global lojistikte hizmet veren uluslararası lojistik firmaları Ürünlerin insansız hava araçlarıyla teslimi; trafik sıkışıklığı sorununu çözmesi, teslimat süresini ve maliyeti düşürmesi ile büyük kolaylık sağlamaktadır. 

Akıllı Dolaplar

Alıcılara paket teslim alma seçeneği sağlanması ile kurye maliyetlerinden kazanç sağlanır. Ayrıca alıcı bulunamaması nedeniyle iade edilen teslimat sorunu yok edilir.

5. Depo Otomasyonu

Depo otomasyonu, insan hatalarını en aza indirgeyerek verimliliği, hızı ve üretkenliği artırır. Otomatik yönlendirmeli araçlar; robotik toplama, otomatik depolama, geri alma gibi toplama ve yerleştirme teknolojileri sayesinde hata oranlarını en aza indirir.

Otomatik Kılavuzlu Araçlar

Yüksek desili malların nakliyesinde otomasyon sağlar. Yüksek hacimli malların taşınmasındaki zorlukları yok etmek için insan gücünün yerini alır.

Otomatik Depolama ve Erişim Sistemi

Otomatikleştirilmiş depolar, ürün – malzeme depolama yönetimini iş gücü gerektirmeden yapar. Bu sayede maliyeti düşürür ve otomasyon sayesinde olabilecek hataları en aza indirgeyerek güvenliği artırır.

6. Blockchain

Blockchain, saklanan bilgilere müdahale edilememesi ve bir başkası tarafından değiştirilememesi ile üst düzey güven ortamı sağlar.

Lojistik sektörü; üreticiler, müşteriler, tedarikçiler, denetçiler ve daha birçok birimle entegre çalışmalar yürütmektedir. Blockchain, lojistik ve zincirdeki tüm taraflar için faydalar sağlar.

Müşteriler için yük takibi sistemi sayesinde ürünlerini ve üretim zincirini izlemesine olanak tanır. Denetçiler herhangi bir işlemi uzaktan kontrol edebilir. Blockchain ayrıca tahmini teslimat süreleriyle ilgili bilgileri güncel tutar, belgelerin kontrollü tutulmasını sağlayarak şeffaflığı ve güveni korur. 

7. Büyük Veri ve Veri Analitiği

Veri analitiği; üretkenliğin, performans yönetiminin ve lojistik kaynakların optimum kullanımının iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. Pazar verileri analizinin, tedarikçi fiyatlandırmasının, envanter seviyelerinin ve risk yönetimi raporlarının daha fazla optimize edilmesini destekler. 

Veri analitiği sayesinde elde edilen bilgiler ile lojistik firmalarının;

  • Operasyonel verimliliklerini artırmalarını,
  • Konum ve hava durumunun analiziyle elde edilen verileri kullanarak rotaları ve teslimat planlamasının optimize edilmesini,
  •  Geçmiş yolculuk verilerini analiz ederek ve yakıt tüketimini tahmin ederek yakıt maliyetlerinin optimize edilmesini,
  • Gelecekteki satışları tahmin etmek için kaynaklardan gelen verilerle, talepteki sapmanın öngörülmesini ve karar alınmasını sağlar.

8. Bulut Bilişim

Nakliye, depolama, dağıtım, finans gibi birçok sürecin aynı anda yönetildiği lojistik sektöründe bulut bilişim sayesinde kontroller kolaylaşır. Daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi sağlar.

Bulut yazılım hizmetini veren şirketlerin verilerinin tutulduğu serverları 7/24 yazılımsal güvenlik tedbirlerini alır. En güvenli desteği sağlar.

9. Otonom Araçlar

Otonom araçlar, insan sürücünün müdahalesi olmadan sürüş sırasında hatalarını sıfıra indirgeyerek araç güvenliğini artırır. Malları hem doğru hem de emniyetli bir şekilde teslim eder. Tam zamanlı çalışmak amacıyla tasarlandıkları teslimatlarda verimliliği arttırmaktadır. Otonom araçlar yakıt verimliliğini artırır. Seyahat rotalarını optimize ederek trafik sıkışıklığını azaltır. Yapay zeka sayesinde çevreyi haritalar, araçları kontrol eder ve doğru kargo bölmesine yönlendirir.

10. Elastik Lojistik

Esnek lojistik, şirketlerin talepte dalgalanma olduğu dönemlerde tedarik zinciri işlemlerini daha verimli bir şekilde yapmasını sağlamaktadır. Pazar talebine göre, tedarik zinciri operasyonlarını düzenler ve planlar.

Elastik lojistik, müşterileri için kullanım başına ödeme ve talep üzerine hizmet verme prensibi ile çalışmaktadır.

Yorum Yaz