Günümüzde dünyanın gitgide küresel bir boyuta kavuşmasının sonucu olarak insanlar, yurt dışından ödeme alma konusunda bilgi almak ister. Girişimciler, satıcılar ve hatta öğrenciler dahi kazançlarını dövize endeksleyerek gelir kapılarını aralama peşindedir.

Peki, yurt dışından para alma konusunda hizmet veren kuruluşlar mevcutken hala insanları meraklandıran, korkutan ya da hırslandıran şeyin ne olduğuna karar veremiyorsanız sizi yazımızın devamında yer alan bilgileri okumaya davet ediyoruz.

Yurt Dışından Nasıl Ödeme Alınır?

Yurt Dışından Nasıl Ödeme Alınır?

Sürekli olarak gelişmekte olan teknolojik imkanlar, yurtdışından para alma yöntemleri özelinde de kendini gösterir. Uzun yıllar boyunca EFT gibi geleneksel yöntemlere karşılık günümüzde mobil uygulamalar ve kripto paraların aracılığıyla modernize olan bu işlem, insanlara çeşiti imkânlar sunar. Her iki yöntem de kendi içerisinde alt kollara ayrılır. Ancak burada önemli olan nokta, seçmeyi düşündüğünüz yöntemin genel prensipleri ve sınırlılıklarıdır. 

Yurt Dışından Para Almak için Geleneksel Yöntemler

Geleneksel yurt dışından para alma işlemi kapsamında yerel bankalar, ulusal çapta bir para gönderimi yapacakları için yurt dışındaki bankalarla irtibata geçer. Bu işlem yerel bankaya belirli bir ücrete mâl olur. Ödenen tutara BSMW yani Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi de dahil edilerek toplama yansıtılır.

Geleneksel yurtdışı ödeme alma yöntemleri özelinde muğlak olan konu, yapılan uluslararası transfer işleminde aracı görevini üstlenen kurumlara ödenecek komisyon miktarıdır. Zira burada ödenmesi gereken miktar, yurtdışından ödeme alma işlemine dâhil olan banka sayısıyla doğru oranda artış gösterir.  

yurt disi odeme alma

Yurt Dışından Havale ile Nasıl Para Alınır?

Yurtdışından havale almak isteyen kişi ya da kurumların öncelikle karşı tarafla aynı banka hesaplarına sahip olması gerekir. Bu yöntem, e-ihracat kapsamında pek de tercih edilemez. Çünkü yabancı müşterilerin büyük çoğunluğu farklı bankaları tercih eder. Hal böyleyken ortak banka kullanımıyla havale işlemini sağlamaya çalışmak, günümüz şartlarında sınırlı kişilerce tercih edilen bir yöntemdir. 

Yurt Dışından EFT ile Nasıl Ödeme Alınır?

Havale işleminin aksine EFT ile yurt dışından ödeme alma isteyen kişilerin karşı tarafla farklı bankaların müşterisi olması gerekir. Yurt dışında yaşamakta olan müşterilerin çoğunluğu, Türkiye’deki bankalardan farklı kurumların müşterileri oldukları için bu yöntemle çalışan kişilerin sayısı daha fazladır.

Yurt Dışından SWIFT ile Nasıl Para Alınır?

Yurt dışı veya yurt içerisinde döviz üzerinden para transferi gerçekleştirilirken tüm para aktarımları SWIFT üzerinden gerçekleşir. SWIFT kodları bankaların döviz cinsinden para aktarımı yapmak için kullanmış oldukları kodlardır. Her bankanın kendisine özel SWIFT kodu bulunmaktadır. SWIFT kodları, her biri büyük olan 11 harften oluşur.

Yurt Dışından Western Union ile Nasıl Para Alınır?

Dünyanın birçok ülkesinde ve bölgesinde aktif bir şekilde kullanılan Western Union, yurt dışından para transferi işlemleri için kolaylıklar sunar. Western Union üzerinden işlem yapmadan önce izlenmesi gereken oldukça basit bir adım vardır. Öncelikle Western Union hizmetini kullanabileceğiniz veya alabileceğiniz kurumları tercih etmeniz gerekir. Ardından parayı göndermiş olan kişiden MTCN numarasını istedikten sonra parayı güvenli ve rahat bir şekilde çekebilirsiniz.

Yurt Dışından Kredi veya Banka Kartı ile Nasıl Para Alınır?

Günümüzde insanların yurt dışından para alma yollarından biri olan kredi ve banka kartları, sanal pos anlaşmaları üzerine kuruludur. Dolayısıyla kredi ya da banka kartlarıyla transfer yapmak isteyen kişilerin bu anlaşmayı imzalamaları gerekir. Aksi durumda kişilerin bu imkândan yararlanmaları mümkün değildir. 

yurt disi odeme alma dijital yontemler

Yurt Dışından Ödeme Almak için Dijital Yöntemler Nelerdir?

Geleneksel yöntemler yerine yurt dışından ödeme alma için alternatifler arayanlar, dijital yöntemleri tercih edebilir. Skrill, Stripe, ecoPayz gibi ödeme sistemlerinde online hesap cüzdanları oluşturarak yurt dışından para alma işlemleri gerçekleştirilebilir.

Temelde her sistem, kendi platformları üzerinden oluşturulan hesap sonrası hesap bilgilerinin paylaşılmasıyla ödeme alır. Daha sonra dilerseniz bu ödemeyi, kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

Yurt Dışından Mobil ile Nasıl Ödeme Alınır?

E-ihracat sitelerinde mağazası olan bir satıcıysanız, platformun izin verdiği şekilde müşterileriniz mobil ödeme yapabilir. Mobil ödeme ile kullanıcılar belirli bir limite sahip olur ve bu limit dahilinde alışverişlerini telefon faturalarına yansıtarak tamamlayabilir.

Skrill ile Nasıl Ödeme Alınır?

E-Cüzdan olarak adını duyurmuş olan Skrill, online alışveriş ve harcamalarda en fazla kullanılan uygulamalardan biridir. Skrill uygulamasında oturum açtıktan sonra banka havalesi, banka kartı ya da kredi kartına olacak şekilde transfer işlemi gerçekleştirilebilir. Uygulamada yapılan herhangi bir işlemde prosedürler oldukça katı bir şekilde ilerlerken bir takım kesinti işlemleri de yaşanabilir.

stripe

Stripe ile Nasıl Ödeme Alınır?

ABD merkezli finansal hizmet sağlayıcısı Stripe, 47 ülkede hizmet vermektedir. Hesap açma işlemleri için hizmet verilen ülkelerden birinde adres ve telefon doğrulaması yapılmalıdır. Stripe’ı Türkiye’de kullanabilmek için Stripe Atlas tercih edilmelidir. 

Stripe Atlas aracılığıyla online işletme kurarak ödeme alınabilir. Bu noktada izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Kişisel bilgilerinizi girin.
  • Şirket kurma belgelerini imzalayın.
  • Delaware’de şirketiniz kurulur.
  • IRS’ten vergi numarası alın.

Şirketinizi açtıktan sonra Stripe’ın ödeme sistemine dahil olarak yurt dışından ödeme alabilirsiniz.

ecoPayz ile Nasıl Ödeme Alınır?

Uluslararası para gönderimi için kullanılan ecoPayz ile ücretsiz bir şekilde hesap açabilirsiniz. İşlemler için herhangi bir banka hesabına veya kredi kontrolüne ihtiyacınız yoktur. 50 para birimini destekleyen ecoPayz’da açtığınız hesap bilgilerinizi karşı taraf ile paylaşarak hızlıca ödemelerinizi alabilirsiniz.

QIWI ile Nasıl Ödeme Alınır?

Merkezi Rusya olan QIWI, kullanıcılarına internet üzerinden alışveriş yapmaktan fatura ödemeye kadar birçok imkan tanır. QIWI üzerinden bir cüzdan hesabı açarak dünyanın herhangi bir yerinden hızlıca ödeme alınabilir.

QIWI üzerinden oluşturduğunuz cüzdan hesabınızın bilgilerini ödeme alacağınız kişi veya kurumlarla paylaşmanızın ardından, Euro, Dolar ve Ruble cinsinden ödemelerinizi alabilirsiniz.

pay

ePay ile Nasıl Ödeme Alınır?

ePay, 70’den fazla ülkenin para birimiyle kendine özel elektronik cüzdan sistemiyle ödeme hizmetleri veren bir sistemdir. Kullanıcılar kendilerine en uygun olan ödeme yöntemini tercih ederek işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca ePay aracılığıyla Avrupa ülkelerinde de hesap oluşturulabilir. ePay ile yurt dışından ödeme almak için öncelikle müşteri ile hesap bilgilerinizi paylaşmanız gerekir. Hesap bilgilerinizi paylaştıktan sonra izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • ePay hesabınıza giriş yapınız.
  • Panelin sol tarafında yer alan “Withdraw” sekmesine tıklayınız.
  • “Receive Currency” başlığına tıklayarak, para birimini seçiniz.
  • Ödemeyi aktarmak istediğiniz banka hesabıyla ilgili bilgileri girerek, ileri tuşuna tıklayınız.

Hyperwallet ile Nasıl Ödeme Alınır?

Şu anda Paypal bünyesi altında bulunan Hyperwallet, Amazon’un önerdiği sanal ödeme sistemidir. Büyüyen işletmeler, kazanç ödemelerinin izlenmesini sağlayan teknoloji platformunu entegre etmek için Hyperwallet’i tercih ediyor.

Hyperwallet, işletmelerin iş gücünü kolayca ödemelerini sağlayan bir ödeme platformudur. Örneğin Amazon, satışlarınızın tutarından kendi komisyon tutarını alarak kalan kazancınızı Hyperwallet hesabınıza aktarır. 

Hyperwallet’ten gerçekleştireceğiniz her para transferi için %5 komisyon tahsil edilir. Talep ettiğiniz tutar 1-3 iş günü içerisinde hesabınıza aktarılır.

Payoneer ile Nasıl Ödeme Alınır?

Payoneer, uluslararası bir ödeme sistemi olarak bilinmektedir. Pratikliği ve güvenilirliğiyle hızlı çözüme ulaştıran bu ödeme sistemi, iki yüzden fazla ülkede, binlerce işletme tarafından tercih edilmektedir. Banka havaleleri, banka kartları ve online ödemelerle işlem sağlar. Aynı zamanda yeni teknolojik gelişmelere uyum sağlar, bankacılık alt yapısına kadar birçok teknolojiden faydalanır.

Global anlamda en çok tercih edilen ödeme sistemi konumundadır ve bundaki en büyük etken Amazon, Etsy gibi pazar yerlerinde kolayca entegre olabilmesi, satıcı ödemelerini anında gerçekleştirmesidir. Birden fazla mağaza hesabınız varsa bu ödeme sistemi sayesinde ayrı hesaplar açmanıza gerek kalmadan tümünü Payoneer hesabınızda yönetebilirsiniz.

Komisyon oranlarından bahsedecek olursak, hesabınızda bakiye bulunduğu takdirde Payoneer sizden her yıl 29,95 dolar kesinti yapacaktır. Kart değiştirmek için 12.95 dolar alınır. Payoneer Kart ile ATM’den para çekme işlemi reddedilirse ve bakiye sorgulamak istenirse 1 dolar kesilir. ATM’den para çekme işlemi için 3.15 dolar ödeme alınır. Türkiye içerisinde ATM’ler aracılığıyla paranızı çekerken bir komisyonla daha karşılaşacaksınız. Her bankanın kendine göre komisyon oranları bulunmaktadır.

TransferWise ile Nasıl Ödeme Alınır?

Gelişen ve dijitalleşen dünyada teknolojinin en popüler ödeme sistemlerinden biri olan TransferWise, global dünyada para transferinde aracı konumda olup para transferini hızlı ve kolay gerçekleştirmeyi sağlayan bir şirkettir.

TransferWise’ın en önemli avantajlarından biri para transferi gerçekleşmeden önce şirket tarafından yapılacak olan herhangi bir kesinti durumu varsa önceden bildirmesidir.

Para transferi işlemlerinizde ilk 500 sterline ulaşılırsa ek bir ücret kesintisi bulunmamaktadır. 500 Sterlin limitini aşan işlemlerde ise; tek seferliğine mahsus 50 Sterlin size hediye edilir.

Yurt Dışından Kripto Para ile Ödeme Alma

Yurt Dışından Kripto Para ile Nasıl Ödeme Alınır?

Kripto para ile yurt dışından ödeme almak için öncelikle coin belirlenmelidir. Ardından ödeme almak istediğiniz coine ait kripto para cüzdanı oluşturarak bir cüzdan numarasına sahip olmalısınız. Daha sonra cüzdan numaranızı, ödemeyi yapacak kişi veya kurumlarla paylaşarak ödemenizi alabilirsiniz. 

Yurt Dışından Ödeme Alma Komisyon Oranları Nelerdir?

Yurt dışından ödeme alma işlemleriniz için tercih edeceğiniz yönteme göre ödeyeceğiniz komisyon oranlarını aşağıdaki tabloyu inceleyerek, öğrenebilirsiniz. 

YöntemKomisyon Oranı
EFTBankadan bankaya değişiklik gösterir.
SWIFTBankadan bankaya değişiklik gösterir.
Western UnionPara birimine göre değişiklik gösterir.
Kredi veya Banka KartıBankadan bankaya değişiklik gösterir.
SkrillYapılacak işleme göre değişiklik gösterir.
Stripeİşlem yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterir.
ecoPayzHesap türüne bağlı olarak komisyon oranları değişiklik gösterir.
QIWI%0 – %12 arası
ePay0.01 – 1000 Dolar: 20 Dolar1000 – 3000 Dolar: 42 Dolar3000 – 5000 Dolar: 65 Dolar
Payoneer%3
Hyperwallet%5
Etsy PaymentsHer satış üzerinden %6,5+3 TL komisyon alınır.
TransferWiseABD Doları ödemelerinden 7,5 dolar. Diğer para birimlerinde komisyon alınmaz.
Kripto ParaHer platform komisyon oranlarını kendi belirler.

Yurt Dışından Ödeme Almanın Şartları Nelerdir?

Yurt dışından ödeme alma işlemi için hangi sistemi seçerseniz seçin, yerine getirmeniz gereken ilk şart kayıt olmaktır. Kayıt olmanın ardından gerçekleştireceğiniz işlemler için sistemin belirlediği kesintileri ve komisyonları ödemeniz gerekir. Ayrıca yurt dışına satış yaparak ödeme alabilmek için e-fatura mükellefi olan bir şirkete sahip olmalısınız. Aksi takdirde ortaya çıkabilecek yasal durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yorum Yaz