Fulfillment e-ticaret lojistik hizmetlerinde müşterinin siparişinin alınarak hazırlanmaya başlanmasından siparişin müşteriye teslim edilmesine kadar gerçekleşen işlemleri kapsar. Satıcı için tüm bu işlerle ilgilenmek büyük iş yükü olduğundan dolayı bu işlerle ilgilenmek üzere firmalara ihtiyaç duyulur.
Satıcı şirket yerine hizmeti üstlenen firma, süreçteki tüm hazırlıkları planlamakla ilgilenir. Böylece satıcılar için satış sürecindeki iş yükü hafifler. Peki bu hizmet nasıl gerçekleşir ve hangi satıcılar bu hizmeti tercih edebilir bir de buna göz atalım.
Fulfillment Nedir?
E-ticaret mağazasına sahip olanlar için muhteşem bir fırsat olan fulfillment hizmeti temelde sipariş karşılamadır. İnternetten alışverişin yaygınlaştığı günümüzde online ticaret ile uğraşan herkesin aklında fulfillment ne demek sorusu vardır. Bu süreç satıcının bir siparişi alıcıya teslim ederken izlediği adımları içerir.
Bu yolla verilen siparişin alıcıya sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesi için online lojistik kısmında birçok adım izlenir. Bir e-ticaret şirketi dilerse siparişleri kendi şirketinde stoklamayı ve sipariş alıcıya ulaşana kadar ki stok alma, envanteri inceleme, etiketleme, envanter sistemini yönetme gibi işlerin hepsini üstlenebilir.
Ancak her şirketin tüm bu süreç ile ilgilenmesi büyük iş yükü ve maliyet doğurabilir. Bu nedenle e-ticaret şirketleri bir fulfillment firmasıyla anlaşmayı tercih eder. Böylece firma e-ticaret şirketine kapsamlı bir hizmet sunar.
Bu lojistik hizmet modeli siparişin alıcıya ulaştırılması sürecindeki birçok unsuru içerir ve online satışların tüm yönlerini kapsar. Sürecin başlıca e-ticaret platformu entegrasyonu, depolama ve teslimat, siparişleri toplama ve paketleme, iade ve şikayetler olarak dört başlığı kapsadığı söylenebilir.
Fulfillment Avantajları Nelerdir?
E-ticaret şirketleri bir fulfillment merkeziyle daha da iyi yol katedebilir. Bu işin asıl faaliyeti yalnızca siparişi gerçekleştirme ve ürünlerin dağıtımı değildir. Harici lojistik hizmeti ortaklığı sayesinde e-ticaret şirketi, satış ve yenilikler gibi ana iş faaliyetleri için daha fazla zaman kazanmış olur.
Bu şekilde çeşitli avantajlar e-ticaret şirketinin büyümesine yardımcı olur. Fulfillment avantajlarının bir kısmını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Satıcının iş geliştirme, pazarlama, müşteri desteği gibi asıl iş faaliyetlerine daha fazla zaman ayırmasını sağlar.
- Bilgi birikimi edinilerek süreç daha sistematik hale getirilir.
- Daha iyi süreç optimizasyonu sayesinde mevcut kaynaklar en iyi şekilde kullanılarak sonuca ulaşılır ve sorunlar giderilir.
- Daha avantajlı teslimat ve dış pazarlara açılma şansı tanır.
- Teslimatların daha hızlı gerçekleşmesini sağlar.
- Depolama ve nakliye en iyi şekilde yapılır.
- Yurtdışı teslimatlarında daha iyi nakliye fiyatları alırsınız.
- Satıcının depo çalışanlarının tatilleri ya da hastalık durumları gibi olaylarla ilgilenmesi gerekmez.
- Depolama, paketleme, nakliye gibi tüm hizmetler için tek ödeme yeterli olur.
- Müşteriye yönelik kurye teslimatı, kişisel teslim alma gibi çok daha fazla nakliye seçeneğine sahip olursunuz.
Yukarıda sıralanan avantajlara da bakarak net olarak söylenebilir ki fulfillment hizmeti için siparişleri harici bir ortağa devretmenin e-ticaret şirketine faydaları oldukça çoktur.
İşin bu denli önemli bir bölümünü profesyonellere teslim ederek yürütmek işin e-ticaret kısmını da olumlu yönde etkiler. Bunun için tek yapmanız gereken işletmeniz için en iyisi olacağını düşündüğünüz harici lojistik ortağına karar vermektir.
Fulfillment Ücretleri Nelerdir?
Fulfillment hizmetlerinin fiyatlandırılması, operasyon merkezinin sunduğu hizmetler doğrultusunda oluşur. Sistem entegrasyonu, ürün kabul, depolama, ürün toplama, paketleme ve katma değerli hizmetler gibi ücretlendirmeler içermektedir. Bunları sizler için detaylandırdık:
Kurulum Ücretleri / Sistem Entegrasyonu
Kurulum hizmeti ve sistem entegrasyonu; pazar yerinde bulunan mağazanızın, web site altyapınızın ve diğer satış platformlarınızın operasyon merkezinin yazılımıyla entegre olmasıdır. Bu kurulum & entegrasyon ücreti, entegrasyon kapsamına bağlı olarak değişim gösterebilir.
Ürün Kabul Ücretleri
Ürün kabul ücretleri, yani mal kabul adı ile de bilinen süreç, kabul edilecek ürün çeşidinin, ürün sayısının, ürün paketlemesinin ve kabul esnasında yapılacak kontrollerin içeriğine göre değişim göstermektedir. Standart bir ürün kabul sürecinde ürün adet ve hasarsızlık kontrolü temel işlemlerin arasındadır.
Depolama Ücretleri
Depolama ücretleri de, ürünün ne kadar süre depolanacağı, ne kadarlık alan kaplayacağı, nasıl depolanacağı ve bunun gibi değişkenlere bağlı olarak fiyatlandırılmaktadır.
Toplama ve Paketleme Ücretleri
Ürünler depoya ulaştığı andan itibaren, nasıl toplanacağı ve paketleneceği satıcının talepleri doğrultusunda tanımlanır. Bu taleplere göre bir fiyatlandırma ortaya çıkar ve satıcı hizmet karşılığında ücretleri karşılar.
Nakliye Ücretleri
Ürünün sevkiyat aşamasında, depodan müşteriye iletilmesi genellikle 3. parti lojistik ve kargo firmaları tarafından üstlenilir. Bu ücretler, fulfillment hizmetlerinin içine dahil edilip satıcının veya hizmet sunanın inisiyatifine bağlı olarak da ilerleyebilir. ParkPalet ile fulfillment ve ara depo hizmetlerini karşılayabilir, Navlungo ile de ürünlerinizi güvenli bir şekilde kargolayabilirsiniz.
Fulfillment Hizmetlerinin Fiyatlandırması Nasıl Yapılır?
Fulfillment ücretleri, tabii ki hizmet alınan şirketler nezdinde değişkenlik gösterebilir. Bu hizmeti sağlayan firmanın yapısına ve fulfillment hizmetini nasıl karşıladığına bağlıdır.
Bazı fulfillment operasyon merkezleri, müşterilere hazır ürünleri sevk ederken, bazı merkezler ise paketleme, ürün birleştirme, hediye paketi, ve bunun gibi katma değerli hizmetler sağlayarak ürünlerin son kullanıcıya gönderimini sağlarlar.
Fulfillment hizmet sağlayıcılarının birçoğu, işlem başına ücretlendirme belirler ve böylelikle satıcıların sipariş başına maliyetleri oluşur. E-Ticaret satıcılarının sipariş sayısı arttıkça, ölçek ekonomisi nedeniyle maliyetleri düşer.
E-Ticarette Fulfillment Nasıl Yapılır?
E-ticarette fulfillment hizmeti depo yönetimi, sipariş yönetimi, lojistik yönetimi ve iade ile şikayetleri de içeren müşteri ilişkilerini içeren temel olarak dört başlık altında gerçekleşir.
Depo yönetiminde satıcı firmanın ürünleri bir yerde stoklanır. Bu aşama depo alanı, stok durumları, nakliye ekipmanları gibi şirketinizin depolama işlemleri ile ilgili her şeyin öne çıktığı kısımdır.
Sipariş yönetim adımı ise stokların kontrolü, fiyatlandırılması, siparişin toplanması, karşılanması, takibi, teslimatların takibi, kayıtlarının tutulması, talep ve satın almaya dair bildirilerin yapılması gibi görevleri içerir.
Lojistik kısmında da siparişlerin paketlenmesi ve teslim edilmesi gibi görevler yer alır. E-ticaret firması fulfillment hizmeti aldığında bu süreçler ile ilgilenmek zorunda kalmaz. Böylece sipariş alma ve teslim etmeyle de zaman harcamamış olur.
Fulfillmentin en iyi yanlarından biri olan müşteri ilişkileri kısmı, müşterilerle en iyi şekilde ilgilenmeyi kapsar. Sipariş sürecinde herhangi bir sorun yaşanırsa müşteriye destek olmak, teslimat aşamasında olan ürünün hangi süreçte olduğunu sorgulamak, iade, değişim ve şikayet durumlarında müşterilerle gerekli iletişimi kurmakla ilgilenilir.
Bu aşamada müşterilerle kurulan ilişki; mail, çağrı merkezi ya da sms gibi çeşitli iletişim kanallarıyla sağlanabilir. Tüm bu süreçle harici lojistik ortağı ilgilendiği için müşterilerle firma arasında güven bağı daha çabuk ve kolay oluşur. Tutulan kayıtlara göre oluşturulan raporlarla hizmetin kalitesinin artması sağlanır.
Aşağıdaki videoda ParkPalet kurucu ortağı Alp Çiçekdağı fulfillment hizmetini detaylı olarak anlatıyor. Dilerseniz bu videoyu da izleyebilirsiniz.
Fulfillment Uygulama Adımları Nelerdir?
Temelde dört başlık altında toplanan e-ticaret lojistiği hizmeti, fulfillment süreci, daha küçük uygulama adımlarına bölündüğünde şu şekilde ilerler:
- Siparişin alınması (e-mağazadan, sosyal medya butiklerinden veya telefon ile)
- Sipariş talebinin envanter sistemine kaydedilmesi
- Sipariş onaylandıktan sonra onayın müşteriye iletilmesi
- Sipariş talebinin depoya yönlendirilmesi
- Bir depo çalışanın sipariş edilen ürünü bularak alması
- Siparişin paketlenerek nakliye için hazırlanması
- Siparişin yola çıkması
- Müşteriye, siparişinin yola çıktığı konusunda ileti gönderilerek, müşterinin bilgilendirilmesi
- Siparişin müşteriye teslim edilmesi
- Gerekli durumlarda, değişim veya sipariş iadelerinin gerçekleştirilmesi ve geri ödeme yapılması
- Envanterin güncellenmesi
Fulfillment uygulama adımlarının ilki depo yönetimidir. Stoklu satış yapabilmek için depoda ürün stoğu yapmak gerekir. Bu süreçte depoların alan yönetimi ve ürün stokları ile ilgili işler yürütülür. İkinci adım sipariş yönetimidir.
Bu aşama, e-ticaret şirketinin ürünlerinin müşteriler tarafından sipariş edilmesi, ürünlerin stoklarının kontrol edilmesi, kaydının tutulması ve siparişin hazırlanması gibi siparişe dair görevlerin organizasyonunu kapsar.
Üçüncü aşama ise lojistik yönetimidir. Sipariş alınıp hazırlandıktan sonra siparişin paketlenmesini ve teslimatının gerçekleşmesini kapsar. Nakliye sürecinin de harici dış lojistik ortağı tarafından yürütülmesi e-ticaret firmasının iş yükünü ve maliyetini düşürür.
Dördüncü olan son aşama ise müşteri ilişkileridir. Burada siparişin durumu ile ilgili müşteri bilgilendirilir, ürün değişimi veya iadesi gibi taleplerle ilgilenilerek müşteri memnuniyeti sağlanır.
Fulfillment Hizmetini Kimler Tercih Edebilir?
Giderek büyüyen bir e-ticaret firmanız varsa tüm siparişlerle ilgilenmek, depo ve stok oluşturmak oldukça zaman ve maliyet harcamanıza neden olur. Bu nedenle sürekli artan müşteri talebini karşılamak için hızlı ve modern bir çözüm olarak fulfillment hizmeti ile ortaklık yapmayı düşünebilirsiniz.
Otomatik siparişi yerine getirme yazılımları bir noktaya kadar kolaylık sağlayabilir. Ancak bunun yerine daha esnek uyum şansı sunan bir hizmet kullanmak daha akıllıca olur. Eğer orta boy veya büyük e-mağaza sahibiyseniz siz de bu hizmeti tercih edebilirsiniz.
Fulfillment Hizmeti Sağlayıcısı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ortaklık kurmak istediğiniz lojistik firmasının sipariş karşılamada hızlı olması önem vermeniz gereken noktalardan biridir. Çünkü giderek daha rekabetçi hale gelen online pazar ortamında siparişleriniz e-ticaret firmanız kadar hızlı karşılanıyor olmalıdır.
Fulfillment hizmet sağlayıcısı seçerken, üç gün ya da daha kısa sürede teslimat garantisi verebilen güvenilir bir nakliye hizmeti olmasına dikkat etmelisiniz. Fulfillment hizmeti sağlayıcınızın stratejik olarak farklı bölgelerde yerleşimi olan birden fazla depo kullanmasına da önem gösterebilirsiniz.
Farklı bölgelerde yerleşmiş birden fazla depo kullanımı hem nakliye süresini azaltır hem de nakliye sürecinde daha az mesafe kat edileceğinden maliyeti azaltır. Anlaşacağınız firmanın esnekliğe sahip olması da önemlidir.
Son dakika düzenlemeleri ve değişiklikleri yapılabilmeli ayrıca diğer çeşitli sipariş karşılama deneyimleri de müşterilerinize göre uyarlanabilmeli ve gerekli ayarlamalar yapılabilmelidir.
Siz de ürünlerin depolanması ve siparişlerin hazırlanması sürecini düşünmenize gerek kalmadan e-mağazanızı büyütebilmek istiyorsanız fulfillment hizmeti almak için ParkPalet’de hemen e-ticaret lojistiği talebinizi oluşturabilirsiniz!
Fulfillment Hizmetinde Maliyeti Azaltmanın Yolları
Fulfillment hizmeti içinde belirtmiş olduğumuz hizmet maliyetlerini barındırmaktadır ve bu maliyetleri düşürmek bütün satıcılar için en önemli unsurlardan biridir. Maliyet azaltmanın birden fazla yolu vardır.
Doğru kargo firması ile çalışmak, çalıştığınız firma ile düzenli olarak irtibat halinde olmak, pazar yeri entegrasyonunuzun ve sipariş yönetimi sisteminizin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak, çoklu şekilde ürün ve sipariş yönetimi yapmak temel hatlarıyla bu maliyetleri azaltacaktır.
Fulfillment ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Aşağıda kullanıcıların fulfillment ile ilgili en çok sorduğu sorular ve cevapları bulabilirsiniz.
Fulfillment Hizmeti Kullanmak Mantıklı mı?
Fulfillment hizmeti kullanmak, yalnızca satışa ve pazarlamaya odaklanmak isteyen işletmeler için en mantıklı çözümdür. Ürünün paketlenmesinden müşteriye ulaştırılmasına kadar oldukça fazla aşama ve operasyon vardır. Bu süreçleri otomatikleştirip yalnızca satışa ve pazarlamaya odaklanmak işletmeyi büyütmek için önemli bir zaman kaynağı yaratır.
Kimler Fulfillment Hizmetini Tercih Etmeli?
Operasyon kaynağı zayıf olan ya da yeterli vakti olmayan online işletmeler fulfillment hizmetini kullanabilir. Devasa bir operasyon planlamak ve yürütmek oldukça zorlayıcı olabilir bu da ürünlerinize yeteri kadar vakit ayırmamanıza sebep olur. Az kişi ile devasa organizasyonlar yönetmek isteyenler için en iyi seçenek fulfillment denebilir.