Açılımı “Fast – Moving Consumer Goods” olan FMCG günümüzün en çok öne çıkan pazar kavramlarından biridir. Türkçe’de “Hızlı Tüketim Ürünleri” olarak ifade edilen bu kavram, adı çok duyulmasa da hepimizin neredeyse her gün tükettiği ürünleri kapsar. Bu yazımızda FMCG ile ilgili tüm detayları sizler için yazdık, hadi başlayalım!
FMCG Nedir?
FMCG açılımı itibarıyla hızlı tüketim ürünlerine verilen isimdir. Bu kavramın tanımı son derece geniştir. Hemen tüketime hazır olan ve düşük fiyattan sunulan ürünler bu kapsamda incelenebilir.
Oturduğunuz bölgedeki süpermarkette birçok FMCG ürün mevcuttur. İlgili sektör ürünlerinin, üreticiye ve tüketiciye göre şekillenen temel özellikleri vardır. Müşteri nezdinde bu kapsamdaki ürünlerin özellikleri şu şekildedir:
- Bu gruptaki ürünlere kolay ulaşılabilir.
- Bu kapsamdaki mallar sıklıkla satın alınır.
- Düşük fiyata satıldıkları bilinir.
- Bu kapsamdaki ürünlerin raf ömrü kısadır.
- Hemen tüketime hazır olmaları da ayırıcı bir nüanstır.
Bunun yanı sıra bu kapsamdaki ürünlere üretici nezdinden bakıldığında şu özelliklerden bahsetmek mümkündür:
- Düşük katkı payı
- Yüksek stok devir hızı
- Yüksek hacimli üretim
- Yüksek dağıtım oranı
Üretim ve tüketim aşamalarının sekteye uğramaması ve pazar alanındaki yeterli zeminin sağlanması, ilgili sektörün kârlı olduğuna işaret eder. Bu da ilgili sektörün dikkat çekmesini sağlayarak kariyer anlamında birçok fırsat sağlar. FMCG, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında iş kaybı bakımından en az riske sahip sektördür.
FMCG Pazarı Nedir?
Hızlı tüketim ürünlerini kapsayan bu pazar, evrensel anlamda son derece popülerdir. Yiyecek, içecek ve hijyen malzemeleri gibi evrensel anlamda herkesin kullandığı bu ürünler, temel ihtiyaçları karşılar.
Raf ömrü kısa olan ve son kullanma tarihleri olan FMCG ürünleri, neredeyse hiç bitmeyecek bir pazar ortaya çıkarır. Fiziksel ve sanal olarak yürütülen bu pazar, 2020 Covid – 19 pandemisiyle birlikte e-ticaret alanında büyük ivme kazandı.
Şubat 2020 itibarıyla gıda sektöründe yapılan satışların da internet ortamına taşınması pazar alanının genişlemesini sağlamıştır. Ayrıca dünya genelinde yemek için yapılan Google aramalarının Pandemi yılıyla birlikte rekor seviyeye ulaştığı da bilinenler arasındadır.
FMCG Ürünleri: Hangi Ürünler Bu Kategoride Yer Alır?
FMCG ne demek sorununun yanıtını açarken bu ürünlere örnek vermekte fayda var. En bilinen ürünler şu şekilde sıralanabilir;
- Pastane ve fırın ürünleri
- Meyve ve sebzeler
- Şarküteri ve et ürünleri
- Süt ve süt ürünleri
- Gazlı ve kutulu içecekler
- Alkol ve tütünler
- Şekerleme ve çikolatalar
- Temizlik ve hijyen ürünleri
- Takviye edici gıdaların bazıları
Dünya’da ve Türkiye’de FMCG Sektörü
Dünya genelinde FMCG sektörü üzerinde bir gelişme söz konusudur. Aynı şekilde ülkemizde de bu alandaki girişimlerin hacmi son derece yüksektir. Teknolojinin gelişmesi ve pandeminin tüm dünyayı değiştirmesiyle birlikte Dünya’da ve Türkiye’de FMCG alanı daha çok e-ticarete taşındı denilebilir.
Ülkemizde bu sektörün fiziki mağaza ve e -ticaret üzerindeki payı en az Avrupa ülkelerinde olduğu kadar hızlı bir yükselişe geçti. Ülkemizde Hızlı Tüketim Malları üzerinde söz sahibi olan ve net gelirleri yüksek olan şirketler şöyle;
- ETİ
- Ülker
- Unilever
- PepsiCo
- Kimberly Clark Türkiye
- Coca – Cola Türkiye
Online satışların %7,6’sı Birleşik Krallık özelinde bakıldığında FMCG ürünlerinden oluşmaktadır. Aynı şekilde online satışlar, Fransa’da %6,2 oranında hızlı tüketim mallarından meydana gelmektedir. Bir Asya ülkesi olan Güney Kore’de ise hızlı tüketim mallarının online pazardaki oranı %20,3’tür.
FMCG Ürünleri ile e-ihracat
E-ticaret’in tüketiciler için kişiselleştirilmiş bir deneyim sunması, Hızlı Tüketim Ürünleri’nin de bu alanda yer almasını hızlandırdı. Bu noktalarda nispeten daha düşük maliyetle satılan ürünler, evinin konforuna alışanların beğenisini kazandı.
Bunun yanı sıra toplam perakende sektörünün %50’sine baktığımızda da hızlı tüketim ürünlerini görebiliriz. FMCG’ye olan ilginin her geçen gün artması, birçok kişinin e – ihracat alanına kaymasını da sağladı. FMCG ürünleriyle e-ihracatın marka bilinirliği, kar marjı gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Geniş Kitlelere Ulaşma: E-ihracat, dünya genelindeki milyarlarca internet kullanıcısına ulaşmak için bir fırsat sunar. Bu, FMCG ürünlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve uluslararası pazarlarda büyüme fırsatlarını artırabilir.
- Daha Az Maliyet: E-ihracat, geleneksel ihracat yöntemlerine göre daha düşük maliyetli olabilir. Örneğin, fiziksel mağazaların kiralanması ve personel giderleri gibi maliyetlerden kaçınmak mümkündür.
- Marka Bilinirliği Artırma: E-ihracat, dünya genelindeki müşterilere ulaşmak için daha etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılabilir. Bu, markanın bilinirliğini artırarak yeni pazarlar keşfetmek için bir fırsat yaratabilir.
- Daha Yüksek Kar Marjları: E-ihracat, geleneksel ihracat yöntemlerine göre daha yüksek kar marjlarına sahip olabilir. Bu, satıcıların daha rekabetçi fiyatlar sunarak uluslararası pazarlarda daha fazla kar elde etmelerine olanak tanır.
E-ihracat ve global anlamda lojistik ihtiyaçlarınız için Navlungo’yu inceleyebilirsiniz.
FMCG Ürünleri Neden Önemlidir? Tüketici Davranışlarına Nasıl Etki Ederler?
Tüketici davranışları hemen hemen her sektörde önemlidir. FMCG firmaları için ise ekstra önem taşır. Marketlere bakıldığında müşterilerin çoğunlukla aslında satın almayacakları ürünleri görmek istediklerini ve bunların başında gezerek çok zaman harcadığını biliyoruz.
Satın alma davranışında ise yine müşterilerin SKU (stok tutma birimi) aramadan çözüme gitmek istediği âşikardır. FMCG ürünlerinin online şekilde müşterilere satılması ise çok daha kolaydır. Çünkü kullanıcılar böyle bir alışveriş durumunda ürünleri kendileri taşımazlar. Ayrıca online ortamda bu ürünleri satmanın maliyet de daha düşüktür.
Fiziksel alışverişlerde tüketiciler, daha çok planlama yapmadan ürün satın alır. Ancak bunu yaparken ürünlerin tazeliğini kontrol etme şansları olur. Online ortamdan alınan bir sebzenin tazeliğini kontrol etme imkânı ise daha düşüktür.
Avrupa geneline bakıldığında ise hızlı tüketim mallarına yönelik online talebin düşük olması, müşterilerin köklü alışkanlıklarına bağlanmaktadır. Ülkemizde de FMCG ürünlerinin temel ihtiyaçları içermesi ve X kuşağının köklü alışveriş alışkanlıkları bir arada değerlendirildiğinde online talebin fiziki mağazaları geçmediği söylenebilir.
FMCG Satış Kanalları: Hangi Kanallar Kullanılır?
Hızlı tüketim mallarının satış kanalları çok geniştir. Yönlendiren herhangi bir kanal olmadan kendi satışınız için web sitenizi kurabilir ve buradan satış yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyal medya ve dijital pazarlama kanallarını kullanabilirsiniz.
Pinterest, Snapchat, Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya ağları, FMCG ürünlerini duyurmanın en güzel yollarından biridir. Bu kanallar, günümüzde 7’den 70’e herkesin kullandığı alanlar olduğundan satış gelirlerinizi net bir şekilde artırabilirsiniz. Bu konuda profesyonel bir destek alma ihtiyacı hissediyorsanız Navlungo’nun deneyimli kadrosuyla iletişime geçebilirsiniz.
FMCG Üreticileri: Kimlerdir? En Büyük FMCG Şirketleri Hangileridir?
Öne çıkan Dünya ve Türkiye FMCG firmaları şu şekilde;
- Nestle
- Procter & Gamble Company
- PepsiCo
- Unilever
- JBS S.A.
- The Coca – Cola Company
- British American Tobacco
- L’Oréal
- Phlips Morris International
- Danone
FMCG Sektörünün Geleceği
Hızlı tüketim sektörünün geleceği, diğer birçok alana kıyasla daha sağlamdır. Üstelik bu sektörün tüketim ve üretim hacmi de son derece yüksektir. Yapılan bazı araştırmalar, FMCG sektörünün yatırım bakımından en kazançlı ve kâr getirisi yüksek sektör olduğunu ortaya koyar. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde ürün tüketimi yapmak, hemen hemen her insanın beklentisidir. Bu açıdan bakıldığında, insanlık devam ettikçe hızlı tüketim sektörü de devam edecektir.