Etsy’de olumsuz yorumlar nasıl kaldırılır? Etsy politikasını ihlal eden yorumlar nelerdir? Merak ettiğiniz detaylar için okumaya devam edin.

İnternetten satış yapan işletmelerin belki de en hassas yaklaşması gereken noktalardan biri müşteri memnuniyeti. Günümüzde sanal mağazalar, markalar için hayati önem taşımakla birlikte müşteriler satın aldıkları ürün ve hizmet kalitesini pratik bir şekilde diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor. Satıcı ve alıcıyı bir araya getiren pazar yerleri de iki tarafı ve sunduğu hizmetteki kaliteyi koruma amaçlı bu konuya dikkatli yaklaşmakta. Gün sonunda müşteri ya da satıcılar, mağdur olmamak için çeşitli politikalar geliştirmekteler.

Sanal mağaza sahipleri, herhangi bir olumsuz yorum ya da düşük puanın işletmelerine zarar vereceğini bildiklerinden müşteri memnuniyeti yüksek tutmaya ve aldıkları olumsuz geri bildirimleri telafi etmeye çalışıyor. Zaman zaman aldıkları yorumlar gerçeği yansıtmadığında pazar yerlerinin politikalarına uygun şekilde ilgili yorumu kaldırmaya yönelik çalışma yapabilmekteler.

Bu yazımızda günümüzde en popüler pazar yerlerinden biri olan Etsy’nin müşteri yorumlarına karşı oluşturduğu politikadan bahsedeceğiz. Etsy’de olumsuz yorumlar nasıl kaldırılır? Etsy politikasını ihlal eden yorumlar nelerdir? gibi konularda merak ettiğiniz detaylar için yazımızı okumaya devam edin.

✅ Etsy Politikasını İhlal Eden Yorumlar Nelerdir?

Eğer bir yorumun Etsy politikasını ihlal ettiğini düşünüyorsanız, ilgili yorumu bildirebilirsiniz. Aldığınız yorumlar negatif olabilir, ancak Etsy’nin kuralları ile örtüştüğü sürece aksi bir işlem yapılmaz.

Etsy politikasını ihlal eden yorum ve davranışlar:

  • Müstehcen, ırkçı ya da taciz bir ifade biçimi içermesi
  • Etsy’nin Ayrımcılıkla Mücadele Politikasını (Anti-Discrimination Policy) ihlal etmesi
  • Spam ya da reklam içermesi
  • Sadece satıcının kontrolünün dışında gelişen durumlar içermesi (kargo-gümrük noktaları vb.)
  • Tehdit ve zorbalık içermesi

✅ Etsy’de Müşteriler Nasıl Değerlendirme Yapabilir?

Müşteriyle empati kurabilmek için izlediği adımları bilmekte fayda var. Etsy’den ürün ya da hizmet satın alan müşteriler aşağıdaki adımları izleyerek değerlendirme yapabiliyor:

  • Etsy hesabına gittikten sonra satın aldıkları ürünleri görmek için “Purchases and reviews” butonuna tıklıyorlar.
  • Burada müşterileriniz sizden aldıkları ürün ya da hizmeti puanlayarak bir yorum yazabiliyorlar. Opsiyonel olarak yorumlarına görseller ekleyip ürün ve konu hakkında açıklamalarını güçlendirebiliyorlar.

Alıcılar aynı mağazadan birden fazla ürün aldıklarında her ürün için yorum yapabilme haklarına sahipler.

Etsy'de müşteri yorumları

✅ Etsy’de Bir Yoruma Nasıl Özel Yanıt Verilir?

Aldığınız yorumlar karşısında müşterinizle konuşma ihtiyacı duyabilir, açıklama yapmak veya telafi etmek için aksiyona geçmek isteyebilirsiniz. Aldığınız yoruma istinaden müşterinize mesaj atarak ikili konuşma gerçekleştirebilirsiniz:

  1. Etsy ana sayfasından Mağaza Yöneticisi (Shop Manager) sekmesine gidin.
  2. Siparişler & Gönderiler (Orders & Shipping) seçeneğine tıklayın.
  3. İlgili yorumu içeren sevkiyatınızı bulduktan sonra mail ikonuna tıklayın.
  4. Mesajınızı yazın ve müşterinize gönderin.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, müşterinizin yorumundan çıkarımlar yapabiliyorsanız ona bir çözüm önerebilir ve mağaza skorunuzu yükseltmek için uzlaşmanıza istinaden kendisini yönlendirebilirsiniz.

Ancak gelen negatif yorumun sebebini anlamamış da olabilirsiniz. Böyle bir durumda profesyonel ve seviyeli tavrınızı korumanızda fayda var. Müşterinizle sağlıklı iletişim kurmak sizlere faydalı bir geri bildirim olarak dönebilir. Müşteriniz o anki yaklaşımınızdan ötürü uzlaşma yolunu tercih edebilir ya da ortada bir yanlış anlaşılma veya karışıklık varsa bu giderilebilir. O an iletilen soruna odaklı, çevik bir yaklaşımla süreci daha kolay bir şekilde telafi edebilirsiniz.

✅ Etsy’de Bir Yoruma Herkese Açık Cevap Nasıl Verilir?

Burada müşterinizle özelden konuşamıyor ya da sorunu çözemiyor olabilirsiniz. Ancak mağaza itibarınızı korumak için doğal olarak kendinizi savunma hakkınızı kullanmak isteyebilirsiniz. Burada müşterinizle özelden konuşmanızın mümkün olmadığı durumlarda müşteriniz nasıl herkesin görebileceği alanda yorumunu ilettiyse, sizler de kendisine aynı alandan cevap verebilirsiniz. Bu yorum diğer müşteri ve ziyaretçilerinize gözükeceği gibi her yoruma bir kez cevap verme hakkınız bulunuyor. Bu açıdan bu konuda temkinli hareket etmekte fayda var.

Herkese açık yorum yapmak ise bir önceki yöntem gibi oldukça kolay:

  1. Etsy ana sayfasından Mağaza Yöneticisi (Shop Manager) sekmesine gidin.
  2. Satış Kanalları (Sales Channels) ibaresinin altında mağaza isminize tıklayın.
  3. Yorumları görmek için Reviews butonuna tıklayın.
  4. İlgili yorumu bulduktan sonra “herkese açık paylaş” seçeneğine tıklayarak hazırladığınız cevabı gönderin.

Etsy de sizlerle birlikte mağazanızın puanı hakkında endişelerinizi paylaşıyor. Düşük puanlı mağazaların dolaylı olarak genel performansı da etkileyeceği için Etsy ekibi, 3 yıldız ve altı yorumlarınız için sizlere bazı tavsiyelerde bulunuyor:

  • Yorumunuzu kısa, basit ve anlaşılabilir tutun.
  • Pozitif ve profesyonel tavrınızı devam ettirmeniz sizlere olumlu şekilde yansıyacaktır.
  • Yorumdan yola çıkarak, yaptığınız ya da yapabileceğiniz düzeltmeleri müşterinize iletin, konunun sizler için önemini hissettirmeniz önemli.
  • Odak noktanızı ürün ya da hizmetten ayırmayın, başka etmenler üzerinde durmamaya çalışın.
  • Son olarak yorum politikasına aykırı hareketlerde bulunmadığınızdan emin olun, aksi halde yorumunuz kaldırılacaktır. Kişisel bilgi ve takip numarası paylaşamayacağınızın altını çizelim.

Cevabınızı ilgili yorumu aldıktan sonra 100 gün içinde yayınlayabilirsiniz. Yorumunuzu istediğiniz zaman silme hakkına sahipsiniz, ancak siz cevap verdiğiniz andan itibaren alıcınız yaptığı yorumu iptal edemiyor. Burada olası tartışmanın uzaması güzel bir görüntü çizmeyeceğinden sizin tek cevap hakkınız bulunuyor ve alıcınız ek bir yorum getiremiyor.

Pazar yerlerinde olumsuz müşteri yorumları

✅ Etsy’de Bir Yorumu Nasıl Bildirirsiniz?

Aldığınız olumsuz yorumun gerçeği yansıtmadığını ve kötü niyetle yazıldığını düşünüyorsanız Etsy ekibine bildirerek destek talebinde bulunabilirsiniz. Aldığınız yorumun altında bulunan Yorumu bildir (Report this review) ibaresine tıklayarak ilgili yorumun Etsy Satıcı Politikasında belirtilen yönergeyle çeliştiğini belirtebilirsiniz.

  • Bir yorumu bildirmek için ürününüzün tahmini teslimat tarihinden itibaren 100 gününüz olduğunu hatırlatmak isteriz.

✅ Etsy’de Yorum Bildirdikten Sonra Süreç Nasıl İşler?

Almış olduğunuz olumsuz yorumun Etsy’nin politikasına aykırı olduğunu beyan ederek itiraz ettiğinizde Etsy ekibi konuyu incelemeye başlar ve ilgili yorumun kendi kurallarına uygunluğunu değerlendirir.

Etsy bu incelemeyi gizli bir şekilde yürütmekle birlikte sizin bildiriminize kişisel bir dönüş sağlamaz.

Araştırma sürecinin sonucunda Etsy, bildirinizi haklı bularak ilgili yorumun politikalarını ihlal ettiğine karar verirse bu konuyu telafi etmek için uygun aksiyonu alacaktır. Aksi durumlarda eğer Etsy ilgili yorumun Satıcı Politikasına uygun olduğu sonucuna varırsa herhangi bir aksiyon almayacaktır.

Araştırma süreci gizli yürütüldüğünden sürecin sonunda yorum sahibi ile şikayet detayları paylaşılmaz. Yorumu yapan kişi şikayeti kimin bildirdiğini bilmeyecektir. Ancak bazı durumlarda tahmin etmesinin çok zor bir ihtimal olmadığını da belirtebiliriz.

✅ Etsy Fikri Mülkiyet Politikası Nedir?

Etsy, birçok özgün iş yapan sanatçı ve zanaatkârları da bünyesinde barındırdığından, doğası gereği fikri mülkiyet konusunu çok ciddi bir biçimde ele alıyor. Bu konuda müşterilerine olduğu kadar satıcılarına da önemli sorumlulukları olduğunun altını çizen Etsy ekibi, telif hakkı ihlallerine karşı nasıl bir yol izlediklerini bu sayfada detaylı şekilde açıklıyor.

Telif hakkı sizde olan bir markanın ya da ürünün sizden bağımsız şekilde başka mağazada satışa sunulması sizin ticaretinize zarar vereceğinden, olumsuz yorumlar gibi bu mağazaları ya da ürün listelerini Etsy tarafına bildirerek aksiyon almalarını sağlayabiliyorsunuz.

Yorum Yaz