Etsy’de satış yapmak için gereken ödemeler nelerdir? Etsy satıcı ücretlerinde KDV nasıl tahsil edilir? Etsy 2023 Ücret Rehberinde bu konulara değineceğiz.

Etsy, 2005 senesinde Brooklyn, NY ABD’de kurulan sadece el yapımı ürünlerin satıldığı bir platform olarak işlem görmektedir. Yaklaşık 4 milyon aktif satıcısı ve 70 milyondan fazla aktif alıcısı ile dünyanın en büyük online pazar yerlerinden biridir.
Etsy’de satış yapmanın en büyük avantajları; marka bilinirliğini arttırmak, döviz ile kazanç sağlamak ve müşteri potansiyelini arttırmak olabilir. Bu avantajların haricinde, bütünü ile yorum yapmak gerekirse, pazar yerlerinde satış yapan e-ihracatçıların daha çok Türkiye dışında yaşayan alıcılara ürünlerini sattığı bilinmektedir. Kendi el emeği ürünlerini üreten pek çok kişi de Etsy üzerinde yurt dışına ürünlerini satar. Bu sayede farklı bölge ve ülkelerden alıcılara daha kolay ulaşabilir ve müşteri kitlesini artırabilir.

Bu blog içeriğimizde çok merak edilen bir konu olan Etsy’de satış ücretlerini, işlem ücretlerini, reklam ücretlerini ve bunun gibi ihtiyacınız olan bir çok bilgiyi sizlerle paylaşacağız.

Etsy Ödeme Hesabı Nedir? Nasıl Görüntülenir?

Etsy ödeme hesabı, ödenmesi gereken tutarı ödemenizi sağlayan ve mevcut Etsy Payment satış fonlarının yatırılmasını sağlayan sayfadır.

Ödeme hesabınızı görüntülemek için:

  • Etsy.com üzerinde Etsy’de Satış uygulamasında “Mağaza Yöneticisi” veya “Daha Fazla” sekmesini açın.
  • “Finans” ögesine tıklayın.
  • “Ödeme hesabı” kısmına tıklayın.

Etsy Satıcılarının Bilmesi Gereken Ücretler Nelerdir?

Etsy üzerinde satış yaparken, bir ürünü listelerken ve satarken Etsy satıcılarının ödemesi gereken bazı ücretler vardır. Bu ücretler üçe ayrılır:

  1. Ürün listeleme ücretleri
  2. İşlem ücretleri
  3. Ödeme işlem ücretleri

Etsy Listeleme Ücretleri Nelerdir?

Etsy mağazanıza herhangi bir ürün ekleme işlemine listeleme adı verilir. Listeleme ücretleri, Etsy üzerinde sattığınız ürünleri listelemek için ödediğiniz ücretlerdir. Gönderdiğiniz her ürün başına Etsy, listeleme için sizden bir ücret alır.

Etsy, satıcıdan liste başına sabit olarak $0.20 ücret alır. Bu ücret ürünün satılıp satılmadığına bakılmaksızın kesin olarak alınır. Bu ücret, herhangi bir ürün yayınladığınızda ödeme hesabınıza otomatik olarak yansıtılır.

Satılan Ürünü Yenileme Ücreti

Yenileme ücreti, mağazanız tarafından satın alınan bir listelemeyi otomatik olarak yeniden yayınlayarak ürünleri bir kez daha elle yeniden yüklememenizi, böylelikle zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bir listelemeyi otomatik olarak yenileyecek şekilde kaydederseniz ve kaydettiğiniz liste satın alınırsa $0.20’lik listeleme ücreti hesabınıza yansıtılır.

Çoklu Listeleme Ücreti

Tek bir listeleme üzerinde satış yaptığınız ürünün farklı çeşitleri varsa ve bir müşteri birden fazla çeşidi satın alırsa, liste üzerinden satılan her farklı ürün için $0.20’lik standart listeleme ücreti ödersiniz. Ek ücretler, toplu satın alımlar yapılana kadar gönderilmemektedir.

Özel Listeleme Ücreti

Özel listelemeler, belli bir alıcı topluluğuna özel satış yayınlamak istediğinizde verimli olur. Özel listeleme ücretleri, $0.20’lik standart listeleme ücretine tabi olur.

Etsy İşlem Ücretleri Nelerdir?

Bir müşteri mağazanızdan bir ürün satın aldığında Etsy sizden işlem ücreti alır. Bu ücrete Etsy’nin komisyonu da diyebiliriz. İşlem ücretlerini listeleme ücretlerinden farklı kılan taraf, işlem ücretleri sadece satış yapan listelemelerden alınmasıdır.

İşlem ücretlerinin temelleri:

  • Etsy, belirlediğiniz para biriminde toplam siparişlerinizin %6.5’ini satıcıdan komisyon olarak alır.
  • Bu ücretlendirme, ürünün toplam maliyeti üzerinden değerlendirilir. Bu ücretlendirmeyi, ödeme hesabınızdan ayrı olarak göreceksiniz.
  • İşlem ücreti tutarı, ödeme hesabınıza otomatik olarak gönderilir.
Etsy'de işlem ücretleri nelerdir?

Ürün Kargolama Bedelleri

Etsy, kendisine ait bir kargo hizmeti sunmamaktadır. Eğer Etsy üzerinden satış yapıyorsanız, kargolama işlemini, anlaştığınız bir yer varsa oradan gönderebilirsiniz. Ücretlendirmeyi, göndereceğiniz yer veya bölgeye göre ayrı ayrı fiyatlandırıp alıcı üzerinden ödemesini alabilir, ya da ücretsiz yapıp kendiniz karşılayabilirsiniz.
Eğer satıcıysanız ve anlaşmalı olduğunuz bir kargo firması veya kargo hizmeti yoksa, Navlungo üzerinden dünyanın her yerine en uygun kargo fiyatlarını alabilir, ürünlerinizi hızlı bir şekilde müşterilerinize ulaştırabilirsiniz. Üstelik Etsy mağazanızı birkaç tıkla Navlungo paneline bağlayabilir,  yurt dışı kargo sürecinizin tamamını zahmetsizce ve kafanız karışmadan yönetme rahatlığını yaşayabilirsiniz.

Etsy Ödeme İşlem Ücretleri Nedir?

Etsy’de ödeme işlem ücretleri, beliri bir oran ve ürünün toplam satış fiyatının belli bir yüzdesidir. Bu yüzde ve oran ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ödeme işlem ücretleri, kargolama ücretleri ve geçerli tüm satış vergileri dahil olmak üzere ürünün toplam satış fiyatından alınır.Etsy payments kullanan her işlem için bir ödeme işlem ücreti alınır. Bu ücretler, ödeme hesabınızda görünür ve herhangi bir ücret yatırmadan düşülür.Aynı zamanda Etsy Payments vasıtasıyla yapılan bir satış için iade işlemi başlatılırsa, ödeme işlem ücreti orantılı bir şekilde alacaklandırılır ve iade miktarına tutarlandırılır.

Türkiye Etsy İşlem Ücreti Nedir?

Etsy Payments siparişleri için ödeme işlemi ücretleri ülkeden ülkeye ve Etsy hesabınızın bağlı olduğu banka hesabının bulunduğu ülkeye göre değişmektedir.

Unutulmaması gereken bir nokta ise, Etsy Payments işlemleri KDV’ye tâbidir. Tahsil edilen KDV ücreti, gereken yerlerde satıcıların KDV faturalarında görünecektir.Türkiye için ödeme işlem ücreti: %6.5 + 3 TL olarak belirlenmiştir.

Türkiye Etsy Ödemeleri İçin Depozito Ücretleri Nedir?

Bazı Etsy Payments ülkelerine tâbi olmak üzere bir ücret eşiği, bir depozito bedeli ile birlikte minimum ödenmesi gereken bir depozito tutarı mevcuttur. Bu tutarlar, işlem ücretlerinde olduğu gibi ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir.Türkiye için depozito ücretleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

  • Minimum depozito: 50 TL
  • Ücret eşiği: 600 TL
  • Depozito ücreti: 42 TL

Etsy Reklam Ücretleri Nedir?

Etsy Ads, bütün dükkân sahiplerinin istediği zaman ödeme panelinden başlatıp durdurabileceği Etsy üzerinde gösterilecek olan reklamlardır.

Etsy üzerinde iki farklı reklam kampanyası modeli bulunmaktadır. Bunlar Offsite reklamları ve Etsy reklamları olarak ayrılmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse, Offsite reklamları, Etsy’nin site dışında verdiği reklam modelidir ve sadece reklamlar dolayısıyla satış olması takdirde komisyon alır. Etsy reklamları ise satıcının belirlediği bütçelemede, satıcının satıyor olduğu spesifik bir ürün veya ürün gruplarında Etsy üzerindeki arama sonuçlarında ve kategori sayfalarında öne çıkartılmasıdır.

Etsy'de reklam ücretleri

Etsy Satıcı Ücretlerinde KDV Nasıl Tahsil Edilir?

Etsy üzerinde KDV hesaplamak oldukça komplike bir işlemdir. KDV, yapılan her satışın sonucunda, Etsy’nin yukarıda anlatmış olduğumuz işlem ücretlerini (komisyonlarını) aldıktan sonra, Türkiye’nin belirlenmiş KDV oranı olan %18 üzerinden hesaplanır.Örnek vermek gerekirse;<Çevrilmiş hali 1000 TL’lik bir ürünün satışını gerçekleştirdiniz. Etsy komisyon ve vergi hesaplaması şu şekilde yapılır:

  • İşlem ücreti: %5 (50 TL)
  • Ödeme işlem ücreti: %6.5 + 3 TL (68 TL)
  • Yukarıdaki iki işlem için ayrı KDV ücreti: %18 (9 TL + 12.24 TL)

Bu işlemlerden Etsy ve KDV ödemenizin toplamı 139.24 TL oluyor. Kalan miktar, burada 860.76 TL olarak hesabınıza yansıtılıyor. Bu noktada, başka bir şeyi de eklemeliyiz. Hesaptaki bakiye, belli bir miktarın aşağısındaysa, %18 Etsy satışı vergi kesintisi de yapılabiliyor.

Gelin Güçlerimizi Birleştirelim

Etsy üzerinde mağazanızı açtınız ve satış yapmaya başladınız. Bu blog üzerinden ücretlendirmeleri de öğrendiğinize göre artık, satacak olduğunuz ürünlerinizi hem depolama hem de kargolama ihtiyacınız olabilir. Navlungo olarak, detaylı bir şekilde blog yazımızda anlattığımız Etsy entegrasyonu ile ürünlerinizi hızlı ve güvenli şekilde Dünya’nın her yerine kargolayabilirsiniz.

Etsy Ücret Rehberi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Etsy Ödeme Hesabı Nedir? Nasıl Görüntülenir?

Etsy ödeme hesabı, ödenmesi gereken tutarı ödemenizi sağlayan ve mevcut Etsy Payment satış fonlarının yatırılmasını sağlayan sayfadır. Ödeme hesabınızı görüntülemek için: Etsy.com üzerinde Etsy’de Satış uygulamasında Mağaza Yöneticisi veya Daha Fazla sekmesini açın. Finans ögesine tıklayın. Ödeme hesabı kısmına tıklayın.

Etsy Listeleme Ücretleri Nelerdir?

Etsy mağazanıza herhangi bir ürün ekleme işlemine listeleme adı verilir. Listeleme ücretleri, Etsy üzerinde sattığınız ürünleri listelemek için ödediğiniz ücretlerdir. Gönderdiğiniz her ürün başına Etsy, listeleme için sizden bir ücret alır. Etsy, satıcıdan liste başına sabit olarak $0.20 ücret alır.

Türkiye Etsy İşlem Ücreti Nedir?

Etsy Payments siparişleri için ödeme işlemi ücretleri ülkeden ülkeye ve Etsy hesabınızın bağlı olduğu banka hesabının bulunduğu ülkeye göre değişmektedir. Unutulmaması gereken bir nokta ise, Etsy Payments işlemleri KDV’ye tâbidir. Tahsil edilen KDV ücreti, gereken yerlerde satıcıların KDV faturalarında görünecektir. Türkiye için ödeme işlem ücreti: %6.5 + 3 TL olarak belirlenmiştir.

Yorum Yaz