Küreselleşme ve uluslararası dolaşım beraberinde lojistik sektörünün gelişmesini de getirmiş bulunmakta. Ülkeler ve kıtalar arası ticaret hiç olmadığı kadar artmış, ticareti yapılan ürünlerin ulaşımı ve depolanması için gerekli yatırımlar yapılmıştır. Bunlara örnek olarak karayollarının iyileştirilmesi, taşıma modlarında teknolojik iyileştirmeler ve depolama hizmetleri lojistik sektörünü günümüzdeki hacmine getirmiştir.
Bu gelişmeler ve artan rekabet doğrultusunda maliyetlerin de arttığını söylemek çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Lojistik sektörü her gün bilişim ağı sayesinde artan müşterilerine en uygun hizmeti verebilmek için yeni metotlar geliştirmiştir. Yazımızda, bunlardan birisi olan entegre taşımacılığı inceliyor olacağız.
Gelişen teknolojiler ışığında üretim süreçleri hızlansa da, rekabette ön plana çıkmak için üretim süreci artık tek başına yeterli değildir. Müşteri memnuniyeti, lojistik süreçlerdeki hizmetler de son zamanda oldukça ön plana çıkmıştır. Ürünlerin tedariği, depolanması, paketlenmesi ve gümrük süreçleri de artık rekabetin önemli bir elementi haline gelmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda entegre taşımacılık, maliyetleri azaltacak bir sistem olarak oluşturulmuştur.
Entegre Taşımacılığın Kapsama Alanları Nelerdir?
Kısacası entegre taşımacılık, farklı taşıma modlarının birbirleri ile entegre şeklinde taşınmasıdır. Ancak, entegre taşımacılık sadece taşıma modlarını kapsayan bir süreç değildir. Hammadde tedariği, hazırlanmış ürünün taşınması, depolanması, paketlenip tekrar dağıtıma çıkması entegre taşımacılık kavramının kapsadığı süreçlerdir. Buna kısaca lojistik hizmeti de denilmektedir.
Neden Entegre Taşımacılığı Tercih Etmeliyiz?
Entegre taşımacılıkta amaç, daha önce belirttiğimiz gibi, maliyetleri minimum düzeye indirmektir. Bu yol bize gösteriyor ki sadece üretim maliyetlerini düşürmek rekabet için yeterli değildir. Bu süreçte kapsamlı bir lojistik ağı oluşturup müşteri talebine göre hareket etmek lojistikte entegrasyonu sağlar. Bu organizasyon ağını kapsamlı tutmak, o anki en az maliyetli seçeneğe yönelmek adına oldukça önemlidir.
Entegre Taşımacılık Nasıl Yapılmaktadır?
Entegre taşımacılık sürecinde, hava, kara, deniz yolu gibi farklı taşıma modları arasından bir ya da birkaçı entegre şekilde kullanılır. Bu yöntemde amaç, taşıma maliyetlerini en aza indirmektir. Özellikle ro-ro diye adlandırılan, ürünlerin gemi içerisinde araçlarda taşınması zaman ve maliyet olarak en tatmin edici seçenektir.
Türkiye’de Entegre Taşımacılığın Bugünü ve Geleceği
Navlungo olarak yaptığımız analizler doğrultusunda Türkiye’de entegre taşımacılık henüz tatmin edici seviyeye ulaşamamıştır. Gelecekte istenilen noktayı yakalamak için çeşitli iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir. Öncelikle hava yolu taşımacılığına verilen önem ve yatırımın artması gerekmektedir. Bununla birlikte deniz ve kara yolu ile işbirliğini artması iyi sonuçlar doğuracaktır. Son olarak entegrasyon projelerine daha fazla önem verilerek bu alanda başarı sağlanabilir.
Türkiye lojistik sektörünün bir parçası olarak Navlungo tüm gelişmeleri yakından takip ediyor. Sizlerin ithalat ve ihracat süreçlerinizi geliştirmek adına çeşitli iyileştirmeler için alanında uzman ekibimiz var gücüyle çalışıyor.
Siz de hemen bizimle iletişime geçin, Navlungolu olmanın sayısız avantajından faydalanın!