Günümüz dünyasında online para kazanmanın birçok ve farklı yolu olsa da eBay’de satış yapmak oldukça avantajlı bir seçenektir. Yeni başlayacak olan kişilerin akıllarına eBay nedir, nasıl çalışır gibi sorular gelmesi de oldukça doğaldır. Özellikle başlangıç süreci zor gibi gelen eBay satış işlemleri gözünüzü korkutmasın. Sizler için hazırladığımız eBay’de satış rehberi ile aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderebilir, online ticarete sağlam bir giriş yaparak emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

eBay Nedir?

eBay Nedir?

Global online pazaryerlerinden biri olan eBay kullanıcılarına satış yapmak konusunda avantaj sağlayan bir e-ticaret sitesidir. Dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren eBay satış yapmak konusunda uzmanlaşmış bir e-ticaret sitesi olmasının yanı sıra milyonlarca satıcı ve alıcıyı birbiriyle buluşturarak global bir ticaret ağı da oluşturur. 

Herhangi bir ücret ödemeden müşteri olmanızı kolaylaştıran eBay satış yapmanız için sadece listeleme ücretleri alır. Listeleme ücretleri diğer e-ticaret sitelerine göre oldukça az maliyetli olan eBay’de satış yapmak oldukça avantajlı bir seçenektir. Ayrıca eBay’de satış yapmak için ödediğiniz düşük maliyetlerin yanı sıra global bir pazar yerinde kendi müşteri kitlenizi oluşturup eBay’in geniş müşteri ağına da ulaşabilirsiniz.

Neden Ebay’de Satış Yapmalısınız?

Neden Ebay’de Satış Yapmalısınız?

eBay’in dünya genelinde satıcılar arasında popülerlik bakımından Amazon ve Etsy arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Amazon’da satış yapmak gibi eBay’de de geniş ve çeşitli bir pazar kitlesine ulaşabiliyorken platformun kayıt, kurulum ve ürün liste yönetimi gibi süreçleri Amazon’a kıyasla daha basittir.

Ürün listelediğiniz an ücret ödemenizi gerektiren Etsy ile karşılaştırdığımızda ise eBay’de belirli bir süre boyunca ücret ödemeden listeleme yapabiliyorsunuz.

Daha az eforla daha hızlı satış yapmak isteyen online satışçılar için eBay’in en iyi seçenek olduğu söylenebilir. Geniş pazar kitlesi, kolay kayıt & kurulum olanağı ve sunduğu fırsatlarla oldukça popüler.

eBay’de Satış Nasıl Yapılır?

eBay’de satış yapmanın ilk adımı hesap açmaktır ve eBay satıcı hesabı açma oldukça kolay ve birkaç dakikanızı alacak bir işlemdir. eBay’de ürün satmak için gerekli olan hesap açma işleminin ardından doğru stratejiler ile para kazanmaya başlayabilirsiniz.

İlk Adım: Satıcı Hesabı Oluşturun

ebay hesap olusturma

eBay’da yapmak istediğiniz satış ve mağaza türünü belirledikten sonra yapacağınız ilk iş bir satıcı hesabı açmaktır. eBay hesap açma konusunda oldukça kolay bir arayüze sahiptir. Öncelikle eBay’ın internet sitesine girip ana sayfanın sol üst köşesinde bulunan register butonuna tıklamanız gerekir. Register butonuna tıkladığınızda eBay sizden kişisel bilgilerinizi talep eder. Kişisel bilgilerinizi doldurduktan sonra kayıt tuşuna basarak hesabınızı kolayca oluşturabilirsiniz.

İkinci Adım: Ürünleriniz Adına Bir Liste Oluşturun

ebay urun yukleme

eBay’da hesap açtıktan sonra yapacağınız sonraki işlem müşterilerin ürünlerinizi bulabilmesi için bir liste oluşturmaktır. Listelerin içerdiği ürünler kaliteli fotoğraflara sahip olmalıdır ve ne olduğu, ne işe yaradığı açıkça anlatılmalıdır. Herkesin anlayabileceği basit bir dil kullanmanız sizleri ön plana çıkarır. Ayrıca yapacağınız tutarlı fiyatlandırma kullanıcıların güvenini de artırır.

Mağazanızdaki birçok ürün büyük bir ihtimalle eBay’de bulunan satıcıların çoğunda da bulunmaktadır. Burada önemli olan oluşturacağınız ilk birkaç listeyi etkili bir şekilde biçimlendirmenizdir. eBay ürün listeleme işlemi sırasında benzer ürün listelerini kontrol etmeniz ve listelerinizi düzgün bir şekilde biçimlendirmeniz tavsiye edilir.

Üçüncü Adım: Satışa Başlayın

Ürünlerinizi listeleyip kaydını yaptıktan sonra geriye kalan tek şey beklemektir. eBay’de ürün satmak uğraş gerektiren bir iş olmakla birlikte sabırlı olunması gereken de bir süreçtir. Listenizdeki ürünlerin satışını beklerken “Satış” sekmesini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Bunun nedeni herhangi bir ürününüze teklif gelip gelmediğini görmeniz gerektiğidir. Hızlı geri dönüş, kaliteli müşteri hizmetleri anlamına gelir. Kaliteli müşteri hizmetleri her zaman iyi bir itibar sağlar ve bu itibar sadık müşteriler kazandırır.

eBay’de Mağaza Türleri ve Listeleme Özellikleri Nelerdir?

eBay’de Mağaza Türleri ve Listeleme Özellikleri Nelerdir?

Global bir pazaryeri olan eBay’ın 4 farklı mağaza türü bulunur. Bu mağaza türleri: starter, basic, premium ve anchor şeklindedir. eBayda satıcı olmak için bu mağaza aboneliklerinden birini seçmek gerekir. Bu mağaza abonelikleri ve fiyatlandırmaları aşağıdaki gibidir;

Aylık olarak tercih edilen Starter paketin ücreti 7,95 dolar şeklindeyken yıllık olarak paket alındığında aylık ücretlendirme 4,95 dolara kadar düşmektedir. Diğer paketlerde de fiyatlar aylık ve yıllık bazında değişiklik gösterirken eBay komisyon oranı da farklılık gösterir.

Starter paketin bir üst versiyonu olan Basic mağaza paketinin aylık fiyatı 27,95 dolarken yıllık fiyatlandırmada aylık olarak ödeyeceğiniz ücret 21,95 dolara kadar düşmektedir. Premium pakette ise aylık fiyatlandırma 74,95 dolar, yıllık fiyat ise 59,95 dolar olarak belirlenmiştir. Ayrıcalıklı bir eBay’de satış hizmeti sunan Anchor paketin aylık ücreti ise 349,95 dolarken yıllık plan tercih edildiğinde 299,95 dolardır.

eBay ürün listeleme konusunda mağaza abonelik türüne göre fiyat belirler. Farklı imkanlar sağlayan bir platform olan eBay’in Basic aboneliğinde ilk 250 adet sabit fiyata tabii tutulurken Açık artırma satış yönteminde ilk 250 açık artırma ürünü de paket fiyatına dahildir.

Ücretsiz listelemeler abonelik çeşitlerine göre artış gösterir. Örneğin; premium abonelikte ilk 1000 liste ücretsiz sunulurken Anchor abonelikte bu sayı 10.000’e kadar çıkar.

eBay’e Ürün Nasıl Yüklenir?

eBay’e Ürün Nasıl Yüklenir?

eBay’e ürün yükleme işlemi; ürün ismi ve fotoğraf ekleme gibi basit adımlarla gerçekleştirilir. Ürün yükleme işleminde dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlar satışınızı yükseltecek ve karınıza kâr katacak niteliktedir. Aşağıdaki adımları izleyerek ürünlerinizi doğru bir şekilde mağazanıza yükleyebilirsiniz.

Ürün Başlığı Ekleyin

eBay satıcı hesabınızın ana sayfasında bulunan “My eBay” butonuna tıklayın. My eBay sayfasına yönlendirildikten sonra o sayfa da yer “Selling” butonuna tıklayarak mağazanıza eklemek istediğiniz ürünün başlığını bu bölüme yazın. 

Kaliteli Ürün Fotoğrafları Ekleyin

İlk adım olan ürün başlığı ekleme işlemi bittikten sonra ürün fotoğraflarını ekleyeceğiniz bir ekran karşınıza gelir. eBay kullanıcılarına ürünle ilgili stok fotoğraf sunsa da ürünün gerçek ortamda çekilen fotoğrafları müşterilere güven sağlar. Gerçek ortamda çekilen fotoğrafların kalitesi ve açısı da müşteri güveni için oldukça önem taşır.

Anlaşılır Bir Şekilde Ürün Açıklaması Yazmaya Özen Gösterin

eBay kullananlar için ürün açıklaması oldukça önemli bir detaydır. Ürün açıklamasının anlaşılır olması, satış oranlarınızı yükseltecek önemli bir unsurdur.  Ayrıca ürünlerin sahip olduğu terimsel özellikler de ürünün hedef kitlesine daha fazla bilgi vererek güven sağlar.

Tutarlı Ürün Fiyatları Belirleyin

eBay’e ürün yükleme sürecinin son aşaması olan ürün fiyatlandırma, oldukça stratejik ilerlenmesi gereken bir aşamadır. eBay satıcıların fikir edinebilmesi için benzer ürünlerin fiyatlarını gösterir. Dolayısıyla stratejik hamleniz olan fiyatları belirleme aşamasında, eBay’dan destek alabilirsiniz. eBay’ın sunduğu ürün fiyatları göz önünde bulundurarak belirleyeceğiniz tutarlı fiyat politikası başarıya giden yolun habercisidir. 

Ancak belirtmekte fayda var; eBay sizlere iki farklı satış yöntemi sunar. Bu iki farklı satış yönteminin de fiyatlandırma stratejileri ve politikaları farklı olmalıdır. Satış yöntemlerinin ilki ve eBay’in gelişmesinin nedeni hiç şüphesiz ki açık artırma yöntemidir.

Bu satış yönteminde en yüksek teklifi veren alıcıya ürün satılır. Ayrıca bu satış yönteminde fiyatlarda düşükten yükseğe doğru bir politika izleyebilirsiniz. Ancak ikinci satış yöntemi olan direkt olarak yapılan online alışverişlerde ürünlerinizin net bir fiyatı olmak zorundadır.

eBay Komisyon Oranları Nelerdir?

eBay’de satış yapabilmeniz için farklı paketler vardır ve bu paketler farklı komisyon oranlarına sahiptir. 2 farklı komisyon türü olan eBay’de listeleme hazırlarken alınan ilan ücreti ve satılan ürünün son değer ücreti komisyon dahilindedir. 

eBay komisyon oranı ürünün fiyatı, kategorisi ve satıcı performansına göre değişiklik gösterir. İlk 250 listelemeyi ücretsiz olarak sizlere sunan eBay, bu sınırı aştığınızda her listeleme ve kategori için ayrı ayrı komisyon alır. 

Ürünü sattıktan sonra son değer ücretinden kesilen komisyon miktarı ise kategorilere göre değişebilir. Genellikle bu ücret sipariş başına 0,30 dolardır.

eBay Komisyon Oranları Nelerdir?

eBay’de En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

eBay’de en çok satılan ürünler arasında popüler olanlar şu şekildedir:

  • Kitap ve dergiler
  • Antika eşyalar
  • Giyim ürünler ve ayakkabı
  • Elektronik cihazlar
  • Etkinlik biletleri
  • Saat ve takılar
  • Oyuncaklar ve yetişkin oyunları
  • Ev dekorasyon ürünleri
  • Müzik albümleri ve aletleri
  • Spor malzemeleri
  • Fitness ve pilates ekipmanları

Ancak belirtmekte fayda var; alkol, tütün silah ve tehlikeli madde ve benzeri ürünler satılamaz ve satın alınamaz. 

Ebay ile Para Kazanmak Mümkün mü?

eBay ile Para Kazanmak Mümkün mü?

Statista’nın verilerine göre 2010’un ilk çeyreğinden 2020’nin son çeyreğine kadar olan aralıkta eBay üzerindeki kullanıcı sayısı 185 milyonu bulmuş ve her gün ortalama 1,3 milyar ürün listelenmiş. Bu rakamlar eBay’de ürün satışını pek çok online ticaretçi için cazip hale getiriyor.

eBay’in dünya genelinde 190 ayrı pazarda alıcı ve satıcıları bir araya getiren, 2021 Nisan ayından bu yana aldığı aylık 1,7 milyar ziyaretle en çok ziyaret edilen ikinci pazar yeri olarak karşımıza çıktığını belirtelim. Dünya genelinde en çok ziyaret edilen birinci pazar yeri ünvanı ise tüm zamanların en popüler e-ticaret kanalı Amazon’a ait.

19 milyonun üzerinde satıcı hesabı bulunan eBay’de, satıcıların %31’i ABD’den, %29’u Birleşik Krallık’tan iken %15 ve %12 satıcı oranlarıyla onları Almanya ve Çin takip ediyor.

2020 yılında 10,2 milyar dolar gelir elde eden eBay’in tüm mal ve servislerinin satış değeri toplamını ifade eden brüt emtia değeri ise 100 milyar doların üzerinde.

Bütün bu istatistiklere baktığımızda e-ihracatla farklı pazarlarda satış yapıp hızlı para kazanmak isteyen online satışçılar için eBay’in önemli ve etkili bir kanal olduğu söylenebilir. Pek çok kategoride satış yapabilme, belirli bir süre ücret ödemeden ürün listeleyebilme imkanı ve basit mağaza kurulumu eBay’i online ticaretçiler için daha da cazip hale getiriyor.

eBay’de Ödeme Nasıl Alınır?

eBay’de Ödeme Nasıl Alınır?

eBay ödeme yöntemleri arasında en sık tercih edilen yöntem “managed payment” uygulaması üzerinden yapılan ödemedir. Bu uygulama tüm ödemleri tek bir sistemde optime etmeyi amaçlar ve satıcıların alacağı ödemeler direkt olarak banka hesaplarına aktarılır. Banka hesabınıza aktarılan parayı almak birkaç işlem gerektirir ve bu işlemler şu şekilde sıralanır:

  • Öncelikle eBay hesabınızı vadesiz banka hesabına bağlamanız gerekir.
  • Ardından “Seller Hub” sekmesinde bulunan payments butonuna tıklayın.
  • “Payment” sekmesine yönlendirildikten sonra aynı sayfada ki “payout method” butonunun yanındaki “edit” butonuna tıklayın.
  • Sayfada talep edilen bilgileri doldurun.
  • Bu işlemden hemen sonra “update bank account”a tıklayarak banka hesabınızı kaydedin.

Ayrıca managed payment sizlere sadece ödeme hizmeti sunmakla kalmayıp; raporlama, iade, vergi dökümleri ve nakliye etiketleri gibi birçok işlemi tek bir uygulama üzerinden yapmanıza yardımcı olur. Managed payment sisteminden öncesinde ise eBay, paypal online ödeme sisteminin kullanılmasına olanak tanırdı.

Paypal, güvenilir bir ödeme sistemidir. Ancak Türkiye sınırları içerisinde kullanılan bir ödeme sistemi değildir. eBay yurtdışında olan satıcılara Paypal üzerinden ödemelerini gönderirken Türkiye’de kullanılmadığı için başka bir sisteme ihtiyaç vardır. Ancak endişelenmenize gerek yok.  eBay türkiye satışı için farklı bir ödeme yöntemi sunar.

eBay’de Paypal Kullanmadan Ödeme Nasıl Alınır?

eBay paypal olmadan satış ve ödeme imkanı sunan bir platform olmasının yanı sıra satıcılarının aldığı ödemelerin direkt olarak hesaplarına yatmasını sağlayan “managend payment”i sunar. Bu uygulamadan faydalanmak için tek yapmanız gereken bireysel bir hesabınız varsa kişisel banka hesabınızı bağlamanızdır. Eğer Business hesabına sahipseniz şirket hesabını bağlamanız yeterlidir.

eBay’de Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

eBay’de Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Global bir e-ticaret pazar alanı sunan eBay, milyonlarca girişimcinin kendini göstermesini sağlamasının yanı sıra bir avantaj olarak geniş hedef kitlesini bu girişimcilerle paylaşır. Popüler e-ticaret platformları arasında bir dev olan eBay’ın satış yapmak için sunduğu genel avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Açık artırma seçeneği ile ürünlerinizi daha yüksek fiyattan satabilirsiniz.
  • Köklü ve güvenli olan eBay sadık müşterilere sahiptir ve bu geniş müşteri kitlesi güvenilir olduğunuz sürece sizi de tercih edebilir.
  • eBay komisyon oranı ve ücretleri diğer e-ticaret platformlarına göre daha düşüktür.
  • eBay’de satış yapacaksanız, ek bir web sitesine ihtiyacınız yoktur. Bunun nedeni eBay’in neredeyse eksiksiz çalışan bir arama motoruna sahip olmasıdır.
  • Dev bir pazaryeri olan eBay sizlere satış potansiyelinizin sınırsız olduğunu hissettirir.
  • Lojistik fırsatları ile ön plana çıkan eBay, düşük nakliye ücretleri ile satıcılarına değer verir.

eBay’de Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları olduğu gibi dezavantajlara da sahip olan eBay’de satış, çeşitli riskler ve sorumluluklar almanız gereken bir süreçtir. Bu süreçte sizleri yorabilecek dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Global bir marka olan eBay’de rekabet oranı yüksektir. Bu nedenle markanızı ve ürünlerinizi öne çıkarmak için dikkatli adımlar atmalısınız. 
  • Yeni bir marka oluşturmak ve marka değerini yükseltmek için uygun bir platform olmayan eBay’in kullanıcıları genellikle ürün araması yapar. Bilindik bir markaya sahip değilseniz ön plana çıkmanız oldukça zordur.

Tüm bu avantajlar ve dezavantaj göz önünde bulundurularak atılan doğru adımlar sizi başarıya götürür. Ancak online ticaret dinamik bir sektördür ve yeniliklerin takip edilmesi oldukça önemlidir. Nuvlungo sizler için e-ticaretin gereklilikleri, yenilikleri ve sektörü takip ederek emin adımlarla başarıya gitmenize yardımcı olur. 

Ebay’de Kargo ve Lojistik Süreçleri için Navlungo

eBay Lojistik Süreçleri

eBay üzerinden gelen siparişlerinizin kargı planlamasını yaparken mümkün mertebe titiz olmaya, zarar gelmeyecek şekilde paketleme yapmaya ve teslimat sürelerine ilişkin müşterilerinizi doğru bilgilendirmeye özen gösterin. Gelen siparişlerinizin lojistik süreçlerini kendiniz yönetebileceğiniz gibi çözüm odaklı bir firma ile çalışarak vaktinizi işinizi büyütmeye daha çok yönlendirebilirsiniz.

Navlungo’nun onlarca pazar yeri ile olduğu gibi eBay ile olan entegrasyonu sayesinde eBay kargolarınızı dertsiz ve planlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yaz