Ürün tedariği olarak da adlandırılan eBay dropshipping, ürün satmayı ve ardından ürünleri doğrudan müşteriye göndermek için tedarikçilerle çalışmayı içeren bir iş modelidir. Dünyanın birçok yerinde milyonlarca kullanıcı tarafından yapılan eBay dropshipping kendi işinizi başlatmak ve geliştirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Belirli riskler alarak eBay dropshipping sistemine dahil olmak istiyor ancak aklınızda çeşitli soru işaretleri beliriyorsa sizler için hazırladığımız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. 

eBay Dropshipping Nedir?

Bir iş modeli olan eBay dropshipping, global pazaryerlerinde e-ticaret şirketi kurmaya ve geliştirmeye odaklı bir sistemdir. Geleneksel pazaryerlerinin yanı sıra stoksuz satış imkanı sunan eBay dropshipping online mağazalar açmanıza olanak tanıyarak vaktinizi doğru bir şekilde yönetmenize de yardımcı olur.

Doğru yönetim ve zamanlama ile etkili para kazanma imkanı sunan dropshipping sisteminde kişisel olarak bir kullanıcı hesabı üzerinden mağaza açabilirsiniz. Ayrıca eBay dropshipping yapmak çağın getirdiği ve getireceği yeniliklere hazırlıklı olmanızı da sağlar. Gelişen e-ticarette siz de yerinizi almak ve bu sermayenin büyük bir parçası olmak istiyorsanız, doğru bir tercih yapmışsınız demektir.

Ancak belirtmekte fayda var gelecekte tanınan, büyüyen ve gelişen bir satıcı olmak istiyorsanız doğru yönetim stratejileri belirlemek zorundasınızdır. Doğru yönetim stratejileri yürüterek başarılı olmanın yolu eBay dropshipping eğitimi almaktan geçer.

Eğer bir mağaza sahibi iseniz bu eğitimler mağazanızı ve satış hacminizi geliştirebilir özelliklere sahiptir. Sıfırdan başlayanlar için eBay dropshipping nasıl yapılır, öncelikle bundan bahsedelim.

eBay Dropshipping Nasıl Yapılır?

eBay Dropshipping Nasıl Yapılır?

eBay üzerinden dropshipping yapmak için listesinin başında öncelikle bir hesaba sahip olmanız gelir. Bireysel bir hesaptan satış yapabileceğiniz gibi aynı zamanda bir işletme hesabı oluşturarak da ilerleyebilirsiniz.

Ancak işletme hesabı açmanız mağazanızın daha sağlıklı bir şekilde büyümesine olanak tanır. Peki sağlıklı bir şekilde büyüyen eBay dropshipping işlemi nasıl yapılır? Gelin bu sorunun cevabını aşağıda sizin için derlediğimiz yazıda birlikte bulalım.

eBay Satıcı Hesabı Açın

ebay satici hesabi olusturun

Belki de bu sürecin en kolay işlemi olan eBay dropshipping hesap açma birkaç dakikanızı alacak bir işlemdir. Satıcı hesabını oluşturduktan sonra göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalar şu şekilde sıralanabilir:

eBay’ın satıcı bil merkezini kontrol edin.
Akılda kalıcı bir isim bulun.
Vergi kimliği oluşturun.
Kendi ödeme yönteminizi ve sisteminizi ayarlayın.
Mağaza profilinizde sunacağınız hizmetin detaylarına yer verin

Tedarikçilerinizi Bulun

tedarikci bulma

Dropshipping sisteminde tedarikçiler işinizi gerçekten yükseltebilir veya tam anlamıyla bozabilir. Stoksuz bir şekilde satış yapacağınız ürünün depolamasından nakliyesine birçok sorumluluğu üzerinde bulunduran tedarikçilerin sorumluluk sahibi ve güvenilir olması oldukça önemlidir. Güvenilir bir tedarikçi dolandırılma ihtimalinizi en aza indirirken kriz anlarını profesyonel bir şekilde yöneterek aynı zamanda siz satıcılara doğru bilgileri aktarır.

Ürünlerinize Karar Verin

urun bulma

Ürün bulma konusu kulağa kolay gibi gelse de günceli takip etmek ve alıcıların isteklerini karşılayabilecek ürünleri bulmak o kadar da kolay olmayabilir. Bu nedenle tedarikçinizin size sunduğu ürünler dışında kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bir alıcı gibi düşünerek satış potansiyeli yüksek ürünler bulabilirsiniz. Buna ek olarak anlaştığınız tedarikçiden ürün kalitesini kontrol etmek adına örnek sipariş talep etmeniz önemli bir husustur.

Ürün Listelemelerinizi Oluşturun

Ürün listelerinde yine tedarikçilerin rolü büyüktür. Tedarikçiniz tarafından sağlanan doğru bilgiler doğrultusunda mağazanızın ürün listesini oluşturabilirsiniz. Ürün listesinde dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlileri yüksek kaliteli görsel kullanmak ve  alıcıyı kendine çeken ürün açıklamaları oluşturmaktır. İyi yazılmış ürün açıklamaları sadece alıcıyı kendine çekmez bu açıklamalar aynı zamanda eBay’ın arama motorunda daha üst sıralarda yer almanızı sağlar.

Satış Yapmaya Başlayın

satisa baslayin

Yukarıda sıralanan tüm işlemleri yaptıktan sonra gönül rahatlığıyla satış yapmaya başlayıp para kazanmanın tadına varabilirsiniz. Mağazanızın sağlıklı gelişmesi ve büyümesi adına siparişlerinizi en kısa sürede ve güvenilir bir şekilde alıcıya teslim etmeniz sizi rakiplerinizden ayıracak önemli hizmetler arasında yer alır. Aynı zamanda her şeyin düzgün bir şekilde ilerlediğinden emin olmak adına tedarikçilerinizle periyodik olarak görüşmeler gerçekleştirin.

eBay Dropshipping için Nelere ihtiyacınız Var?

eBay’de dropshipping yapmak için gerekenler listesinin başında dahil olacağınız sistemi tanımak gelir. Online satış için birçok iş modeli bulunur ve siz kendinize en uygun olanı tercih ettiğinizde isteğiniz başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. eBay dropshipping sistemi sizler için en uygun iş modeli ise doğru sayfada doğru yazıyı okuyorsunuz demektir.

Bu iş modelinin size en uygun model olduğuna karar verdikten sonra iyi bir araştırma ile hem ürünleri hem de tedarikçileri araştırın. Talep edilmeyen bir ürüne ek olarak kalitesiz ürünlere sahip olan bir tedarikçiden ürünlerinizi temin ederseniz mağazanız baştan kara listeye girmeye aday olacaktır. Bu nedenle ürün ve tedarikçi araştırması dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Araştırmaya sektör ve rakiplerinizden devam edebilirsiniz. Sektör ve rakip analizi sizlere maksimum fayda sağlayacak bir araştırmadır. Bunun nedeni ise hem sektörün hem de rakiplerinizin eksikliklerini görüp, bu eksiklerden faydalanarak kendi mağazanızı pozitif yönde etkileyebilecek olmanızdır.

eBay Dropshipping için Ne Kadar Sermaye Gerekir?

eBay Dropshipping için Ne Kadar Sermaye Gerekir?

eBay dropshipping Türkiye pazarında yerini koruyan global bir pazar yeridir ve siz satıcıların bu global pazar yerini kullanmasının belirli maliyetleri vardır. eBay kendi pazar yerini kullanma ve tedarikçinizin ücretleri dahilinde birkaç farklı maliyet paketini sizlere sunar. Buna ek olarak eBay kargo ücretlerini de ilk olarak alıcı ödemeli olsa bile ilk aıdmda siz ödemelisiniz. Konumuza dönecek olursak, eBay’in ana paketleri ve ücretleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Listeleme ücretleri: Listeleme veya ekleme ücretleri dışında ilk 50 listelemeyi ücretsiz olarak sizlere sunan eBay ile kategoride gerçekleştireceğiniz bir öğeyi listeleme ücreti 0,35 dolardır.
  • Satış ücretleri: Nihai değer ücreti olarak da adlandırılan satış ücretleri tüm kullanıcılardan alınır. Bir ürünün toplam satış fiyatının yüzdesini ifade eden bu ücretler birçok satıcıdan %10 veya daha düşük oranlarda kesilir.
  • Belirli kategori ücretleri: Satışı yapılacak ürün kategorisine göre fiyatlar değişkenlik gösterebilir.
  • Listeleme yükseltmeleri: Mağazayı daha güçlü hale getiren bu paket, uluslararası site görünürlüğü, büyük boyutlu fotoğraflar gibi ekstra hizmet sağlar. Müşterileri çekmek ve güven duygusunu artırmak için tercih edilen bu pakette ücretler değişkenlik gösterebilir.

eBay Dropshipping Avantajları Nelerdir?

eBay dropshipping, özellikle yeni başlayanlar için oldukça avantajlı olan bir sistemdir. Dahil olacağınız sistemi tanımak ve emin adımlar atmak elbette ki alanında uzman kişiler tarafından eğitim almaktan geçse de sizlerin göstereceği çaba da başarınızı ve sistemin sunduğu avantajlardan faydalanmanız da önemli rol oynayacaktır. Faydalanabileceğiniz tüm avantajları sizler için araştırdığımız bu yazı da bulabilir, dropshipping’e Navlungo sayesinde bir adım önde başlayabilirsiniz.

Başlama Kolaylığı

eBay ile mağaza veya e-ticaret blog hesaplarını kurmak oldukça kolaydır. Envantere yatırım yapma zorunluluğu olmadığı için neredeyse hiç para harcamadan eBay Dropshipping sistemine dahil olabilirsiniz. Büyük maliyetler altında kalmanızın önüne geçen eBay’da tek yapmanız gereken bir satıcı hesabı oluşturmak ve sizin adınıza çalışacak bir tedarikçi ile anlaşmaktır.

Ön Yatırım Koşulu Yok 

eBay sizleri dropshipping sistemine dahil ederken herhangi bir ön yatırım koşulu koymaz. Karınıza kar katabileceğiniz dropshipping’e başlamadan önce büyük hisse senetleri almanıza gerek yoktur.

eBay’ın Büyük Müşteri Tabanından Faydalanın

Milyonlarca çevrimiçi kullanıcıya sahip olan eBay, sizlere hazır bir müşteri tabanı sunar. Bu müşteri tabanından maksimum fayda sağlayabileceğiniz için büyük bir ek bir bütçe ile pazarlama faaliyetleri yürütmenize gerek yoktur. eBay’ın Pazarlama faaliyetlerine odaklı sistemi zaten sizlerin gelişmesine yardımcı olacaktır. Böylece eBay dropshipping sisteminde zamandan tasarruf ederken kârınıza kâr katabilirsiniz

eBay Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

eBay Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

Dropshipping sisteminde sizlere kolaylık sunan eBay’ın aynı zamanda katı politikaları da vardır. Bu katı dropshipping politikaları, hem alıcı hem de satıcının sağlıklı ticaret yapması amaçlı uygulansa da bazı anlarda satıcıların aleyhine dönebilir. Avantajları ile gönüllerde taht kuran dropshipping sistemin dezavantajlarından da bahsetmezsek olmaz.

Tüm Sorumluluk Sizde

Bir ürünün satışı gerçekleştikten sonra belirtilen ilan süresi içerisinde güvenli bir şekilde alıcıya ulaşmadıysa -sorun sizden kaynaklanmadıysa bile- tüm sorumluluk size aittir. Bu noktada tedarikçinizin güvenilir ve sorumluluk sahibi olması gerekir. 

eBay dropshipping tedarikçileri, ürünlerin stoğu bittiğinde veya sevkiyat işlemlerinde sorun çıkma ihtimaline karşı daima hazırlıklı olmalı ve stratejik davranmalıdır. Aksi takdirde bu durumlar mağazanıza olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Mağazanızın alacağı olumsuz geri bildirimler satışlarınızın düşmesine neden olabileceği gibi en kötü senaryoda hesabınız askıya alınır.

Artabilen Listeleme Ücretleri

Listeleme başına ücret alan eBay, aynı zamanda toplam satışınızın %10’u kadar komisyon alır. eBay dropshipping sisteminde kar marjlarının düşük olmasının yanı sıra listeleme ücretleri de artış gösterebilir.

Kolay Başlangıç ve Yüksek Rekabet

eBay’ın sizlere sunduğu bir avantaj olan kolay başlangıç, aslında rekabeti artıran bir unsurdur. Kolay bir şekilde para kazanmak isteyenlerin ortak adresi olan eBay dropshipping sisteminde özellikle perakendeciler ile aynı ürünü satacak olursanız, ön plana çıkmak için daha fazla çaba göstermeniz gerekir.

Düşük Kar Marjları

Yüksek rekabete sahip olan bir ortamda, fiyatlarınızı düşürmek mantıklı olmayan bir hareket gibi gelebilir. Ancak fiyat düşürme politikasının sizleri diğer satıcıların önüne geçirecek bir yöntem olduğu da aşikardır. Müşterilerinizin vazgeçilmezi olmak istiyorsanız bazı ürünlerde düşük kar marjını göze almalısınız. eBay dropshipping sisteminde gerçekçi bir şekilde para kazanmak istiyorsanız düzenli olarak her ay büyük bir satış hacmine sahip olmanız ve bu hacmi korumanız gerekir.

Özelleştirmenin Az Olması

Online bir iş kurmak için muhteşem bir mecra olan eBay dropshipping sisteminde özelleştirme seçeneği azdır. Bu durum rakiplerinizden ayrılmanızı ve öne çıkmanızı zorlaştıracak en büyük faktördür. Özelleştirme seçeneğinin az olması mağazanızı ve listelerinizin ön plana çıkmasını zorlaştırsa da imkansız değildir. İyi yapılan sektör, ürün ve rakip analizi özelleştirme algoritmasına meydan okuyacak ve sizi eBay’ın yıldızı yapacak işlemler arasında yerini alır.

eBay Dropshipping Politikaları Nelerdir?

eBay Dropshipping Politikaları Nelerdir?

eBay dropshipping için çok katı olmasa da çeşitli politikalara sahiptir. Bu politikalar şu şekildedir:

  • Listelemeye koyduğunuz bir ürünün satışı gerçekleştiğinde belirttiğiniz zaman diliminde ürün alıcıya ulaşmalıdır.
  • eBay üzerinden dropshipping yaparken tedarikçi olarak eBay’daki veya başka bir pazaryerindeki satıcıyı kullanamazsınız.

eBay dropshipping yaparken bu iki politikaya dikkat etmemeniz durumunda çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız. Bu yaptırımların sonucu hesabınızın askıya alınmasına kadar gidebilir.

eBay Dropshipping Araçları Nelerdir?

eBay dropshipping araçları nelerdir ve ne işe yarar diye aklınızda soru işaretleri varsa gelin bu soru işaretlerini birlikte yok edelim. Öncelikle ürün bulma ve siparişleri yerine getirme gibi birçok görevi yapmak için bir otomasyon yazılımı gerekir. Gelişen teknoloji ile ortaya çıkan e-ticaret, bu otomasyon yazılımı ile sorunsuz bir şekilde işlerinize halletmenize yardımcı olur. eBay dropshipping yapmak için bazı yardımcı yazılımlar vardır ve bu yazılımlar şu şekilde sıralanabilir:

ShopMaster

80 binden fazla dropshipper tarafından kullanılan ShopMaster aracı, ürün tedariği, satış yöntemi ve listeleme gibi birçok işlemi gerçekleştirebilir.

PriceFox

Çalıştığınız tedarikçiye güveniniz sonsuz olabilir. Ancak yaptığınız işleri takip etmekte sizin hakkınızdır. Bu araç tedarikçinin stoğunu ve ürün fiyatlandırmasını izlemenize olanak tanır. Ayrıca bu aracı kullanırken eBay’a girmenize gerek yoktur. Doğrudan PriceFox üzerinden fiyatlandırmanızı düzenleyebilir aynı zamanda güncellemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

DSM

Neredeyse iş yükünüzü yarıya indirecek DSM aracı satıcı hesabınızdaki ürünleri listelemenin yanı sıra ürünlerin yeniden fiyatlandırılması için kullanılabilecek harika bir araçtır. Başlangıçta ücretsiz planından yararlanabileceğiniz DSM, 50’den fazla web sitesinden stoksuz satışı destekler.

EASYNC

Bu araç bir çeşit kontrol mekanizmasıdır. EASYNC yazılım sayesinde ürün mevcudiyetini, takip fiyatlarını, sevkiyat tarihlerini ve çok daha fazlasını kontrolünüz altında tutabilirsiniz.

DropshipBeast

eBay’da sorunsuz bir şekilde dropshipping yapmanıza yardımcı olacak bu araç, dropshipper’ın fiyatlandırması, arama motoru optimizasyonu ve ürün nakliye yönetimi gibi birçok işlemin otomatikleşmesine olanak tanır.

BlackLister

Listelenmek üzere özelleştirilebilen bir anahtar kelime aracı olan BlackLister, Meta etiketleri, fotoğraf editörleri ve seo şablonları sunar.

eBay Dropshipping Hesap Açma İşlemi Nasıl Yapılır?

eBay Dropshipping Hesap Açma İşlemi Nasıl Yapılır?

eBay dropshipping hesap açma konusunda net olarak karar kıldıysanız öncelikle eBay’ın internet sitesine girmeniz gerekir. Ana sayfanın sol üst kısmında yer alan register butonuna tıkladığınızda sizden istenen kişisel bilgilerinizi doldurmalısınız. Bu alanları doldurduktan sonra kayıt tuşuna basarak hesabınızı oluşturabilirsiniz. 

Hesabınızı oluşturduktan sonra eBay üzerinden dropshipping yapmak için ana sayfanın sağ üst kısmında bulunan sel butonuna tıklayarak satış ile ilgili alanları doldurmanız gerekir. Bu doldurmanız gereken alanlarda ülke cep telefon numarası açık adres gibi bilgiler yer alır. Doğru bir şekilde dolduracağınız bu alanlarla hesap açma işleminizi tamamlayabilirsiniz.

eBay’de Stoksuz Satış Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

eBay stoksuz satış yapmaya karar vermeden önce avantajların yanı sıra dezavantajların da olduğunu bilmeniz gerekir. Tıpkı rakip platformu olan Amazon’da satış yapmak gibi kolay bir başlangıç yapabilecek olmak, işlerinizin süper hızlı şekilde büyüyeceği veya oldukça fazla kâr edeceğiniz anlamına gelmez. Dolayısıyla karşılaşabileceğiniz her türlü soruna hazırlıklı olmanız yaşayabileceğiniz hayal kırıklığını sıfıra indirir.

eBay Stoksuz Satışla Başarı İçin İpuçları

Başarının hiçbir yerde tesadüf olmadığı gibi eBay dropshipping sisteminde de başarı tesadüf değildir. Başarılı bir satıcı olmanın birkaç ipucu vardır. İşinizi ve mağazanızı geliştirebileceğiniz bu ipuçları şu şekildedir:

  • Fiyatlandırma sizin elinizde olsun
  • Güvenilir ve profesyonel tedarikçilerle çalışın
  • Tedarikçinizi ve stokları sık sık takip edin
  • Satılan ürünün alıcı tarafından izlenmesini sağlayın
  • Sektörü, rakipleri ve güncel satış potansiyeli yüksek olan ürünleri araştırın

Belirttiğimiz noktalara dikkat edip kendinizi geliştirmeye devam ederek siz de eBay dropshipping ile hayal ettiğiniz başarıya ulaşabilirsiniz. Başarının bir anda olmayacağını bilerek emin adımlarla ilerlediğiniz sürece siz de satışlarınızı artırabilir, kendinize bir gelir kapısı açabilirsiniz.

eBay Dropshipping ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

eBay dropshipping hakkında sıkça sorulan sorular ve cevaplarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

eBay Dropshippinge İzin Veriyor Mu?

eBay’de dropshipping yapmak mümkündür ancak eBay’in kurallarına uymak gerekir. Örneğin, ürünlerinizi doğrudan tedarikçinizden alıp müşterinize gönderebilirsiniz ancak müşterinizle iletişim kurarken eBay üzerinden yapmanız gerekmektedir.

Ayrıca, müşterinizin satın aldığı ürün hakkında doğru ve eksiksiz bilgi vermeniz gerekir. Genel olarak, eBay’in kurallarına uyarak dropshipping yapmak mümkündür.

eBay Dropshipping Zor Mu?

eBay’de dropshipping yapmak, kurallara uyduğunuz sürece oldukça kolaydır. Sorunsuz bir iş yürütmek için eBay dropshipping kurallarını iyice okumanız ve uygulamanız yeterlidir.

eBay Dropshipping için En İyi Kategori Nedir?

eBay üzerinde dropshipping yapmak için en iyi kategori hangisi olacağı konusunda net bir cevap vermek zor. Önemli olan müşterilerinize satacağınız ürünlerin talebi olacaktır. Örneğin, moda ve aksesuarlar, elektronik cihazlar, ev ve bahçe ürünleri gibi kategorilerde yoğun bir talep olabilir. Ancak, bu kategorilerin dışında da başarılı olabileceğiniz birçok kategori mevcuttur. Önemli olan, satış yapacağınız ürünlerin müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılaması ve kaliteli olmasıdır.

eBay Dropshipping Sermayesi Ne Kadar Olmalı?

eBay’de satıcı hesabı oluşturmak ve satış yapmak ücretsizdir. eBay dropshipping için satacağınız ilk ürünlerin ve kargo ücretlerinin miktarı kadar paranız olması temelde işinizi başlatmak için yeterlidir.

Yorum Yaz