E-İhracat yaparak ürünlerini yurt dışına satan şahıs ve firmalar için vergi muafiyeti geçtiğimiz aylarda, Cumhurbaşkanı onayıyla resmi gazetede yayınlanarak ve TBMM Genel Kurulu’nca kabul edilerek gündem olmuştu.

7256 sayılı kanun ile, e-ticaret yapanlara 1 Ocak 2021 itibarıyla belirli kısıtlarla beraber uygulanan vergilerde indirime gidildi. Duymayan varsa bu sevindirici, avantajlarla dolu haberin detaylarını buradan verelim.

Yapılan bu indirime göre E-İhracat ile ürünlerini yurt dışına satan şahıs ve firmalara %50 kazanç istisnası uygulanmaktadır. Bu yazımızda dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedeceğiz.

%50 kazanç istisnası uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Öncelikle yapılan satışların mikro ihracat kapsamında olması gerekmektedir. Ağırlık ve tutar itibariyle Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle (ETGB) gerçekleştirilen e-ihracatlar %50 kazanç istisnası kapsamındadır. 

%50 kazanç istisnası uygulamasına örnek

Bir ürünün satış tutarı 350.000TL

Ürün maliyeti 150.000 TL

Bu tutarlara göre kar ise 200.000 TL olmaktadır.

Bahsedilen %50 kazanç istisnasına göre 100.000 TL vergiye tabi olmayacaktır.

Hemen belirtelim; yazılım, tasarım, hizmet gibi alanlarda yapılan ihracatlar bu istisna kapsamında değildir.

Bu yeni gelişmelerle, devlet tarafından uygulanan desteklerle dijital alanda ürün ve hizmet pazarlamak daha kolay hale geldi. E-ihracat alanında bir iş kolu oluşturup ticaret yapmak gün geçtikçe daha elverişli oluyor.

Ev hanımlarının el emeği ürünlerini pazarlaması, genç girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmesi tek bir tık kadar yakın ve ulaşılabilir kılınıyor. Devlet destekleri, çeşitli vergi muafiyetleriyle hem kendiniz için büyük bir adım atabilir, hem de gayri safi milli hasılanın artmasında büyük bir rol oynayabilirsiniz.

E-Ticaret Yapanlar Vergi Muafiyetinden Yararlanmak İçin Ne Yapmalı?

E-Ticaret sitesinde, pazar yerlerinde satış yapan şahıs ve firmaların ise gelir vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için dikkat etmesi, izlemesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Vergiden muaf esnaf belgesi alması gerekmektedir.
  • Bankadan bir ticari hesap açması ve tüm tahsilatları bu hesap üzerinden gerçekleştirmesi gerekmektedir.
  • Toplam hasılatının 220 bin TL’yi geçmemesi gerekmektedir. 
  • Çalışanı bulunmuyorsa %4 gelir vergisi kesintisi, çalışanı bulunuyorsa %2 oranında gelir vergisi kesintisi yansıtılacaktır.

Yorum Yaz