Amazon Warehouse, özellikle daha uygun fiyata alışveriş yapmak isteyen kullanıcılar için Amazon’un sunduğu oldukça iyi bir satış modelidir. Peki Amazon Warehouse tam olarak nedir ve nasıl faydaları vardır? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Amazon Warehouse Nedir?

Amazon Warehouse, Amazon depolarında zarar görmüş, alıcı tarafından iade edilmiş ürünlerin tekrar satışa sunulduğu bir sistemdir. Amazon tarafından ‘iyi’ standardını taşımayan ürünler de amazon Warehouse kategorisine alınabilmektedir.

Amazon, Warehouse ürünleri için stok garantisi vermemekte, envanteri ise düzenli olarak değişmektedir. Bu nedenle envanteri sık sık takip etmek gerekebilir. İade edilen ürünlerin tamamı satıcıların envanterine girmez. Yalnızca iyi durumda olan gönderiler Amazon Warehouse olarak satılabilmektedir.

Amazon Warehouse Nedir?

Amazon Warehouse Nasıl Çalışır?

Amazon, iade edilen, yeni gibi kabul edilen, kutusu açık olan ürünleri tekrardan satabilmektedir. Ayrıca Amazon Warehouse ürünlerini Amazon Prime müşterileri de satın alabilmektedir. Bahsedilen ürünler Amazon tarafından kalite kontrolünden geçmektedir. Yalnızca gerekli koşulları sağlayan ürünler Amazon kullanıcılarına listelenmektedir.

Amazon Warehouse’da Satıcılar Satış Yapabilir mi?

Amazon satıcıları, Warehouse Deals aracılığı ile satış yapamamaktadır. Yani Amazon satış yapmak için Warehouse Deals’i sadece kendisi kullanır. İade gelen ürünleri, kullanılabilir seviyede olup ama zarar görmüş ürünleri değerlendirmenin en kârlı yoludur.

Amazon Warehouse Deals'da Hangi Ürün Tipleri Listelenilir?

Amazon Warehouse Deals’da Hangi Ürün Tipleri Listelenilir?

Ürün listeleri, her ürün için teklif listesi sayfasında görünmektedir. Teklif listesi sayfasında ürünlerin, koşul ve fiyatına göre seçilmesini sağlayan filtreleme sistemi bulunmaktadır.

Amazon Warehouse Deals, ürünleri 20 puanlık kalite kontrol sürecine sokmaktadır. Puanlamaya göre derecelendirip listelemektedir. Listelenen bu ürünlerde de Amazon’un standart 30 günlük iade politikası geçerlidir.

Amazon, her ürünün fiziksel ve işlevsel durumunu detaylı bir şekilde kontrol etmektedir. Sonrasında ürünlere aşağıdaki 5 listeleme koşulundan birini vererek listeleme yapmaktadır.

Renewed (Yenilenmiş Ürünler)

Yenilenmiş ürünler, Amazon onaylı tedarikçiler tarafından incelenen, test edilip onay alan ürünleri kapsamaktadır. 30 cm uzaklıktan bakıldığında aşınma ya da kozmetik sorunu görünmeyen ürünler esas alınmaktadır.

Satın alınan Renewed ürünler, yeniden paketlenmiş, aksesuarları eksiksiz ürünlerdir. Renewed ürünler alıcının eline ulaştığında bazen beklenildiği gibi çalışmamaktadır. Amazon, çalışmayan ürünlerde 90 gün içerisinde değiştirme ya da para iadesi yapma sözü vermektedir. “Amazon Yenileme Garantisi” hakkını sunmaktadır.

Used – Like New (Kullanılmış – Yeni Gibi Ürünler)

Amazon Warehouse’da satılan ‘Used-Like New’ ürünleri iyi durumda olmasına rağmen ‘yeni ürün’ kriterlerini sağlamamaktadır. Bazı küçük ambalaj problemi olan ürünler “Used-Like New” kategorisinde listelenmektedir.

Used – Very Good (Kullanılmış – Çok İyi Ürünler)

Amazon Warehouse’da satılan “Used-Very Good” ürünleri az kullanılmış, iyi bir şekilde çalışır durumdadır. Ürün üzerinde bazı kılcal çizikler, kozmetik lekeler olabilmektedir. Ürünün kutusu hasar görmüş, yeniden paketlenmiş olabilmektedir. Bazı aksesuarları da eksik çıkabilmektedir. Bu ürünleri Amazon, “Used-Very Good” kategorisinde listelemektedir.

Used – Good (Kullanılmış – İyi Ürünler)

Amazon Warehouse’da satılan ‘Used-Good’ ürünleri çalışır durumda, yüzeysel hasarı fazla, aksesuarları eksik olabilmektedir. Ambalajı hasarlı, ürünün korunması için ambalajı değiştirilmiş olabilmektedir. Amazon, bu tarz ürünleri ‘Used-Good’ kategorisinde listelemektedir.

Used – Acceptable (Kullanılmış – Kabul Edilebilir Ürünler)

Amazon Warehouse’da satılan ‘Used-Very Good’ ürünleri, çalışır durumda fakat kozmetik hasarları çok olan ürünlerdir. Bunlar arasında fazlaca kılcal çizikler, ezikler mümkündür. Ürün kutusu hasarlı olarak gelebilmekte ve yeniden paketleme yapılabilmektedir.

Used – Acceptable ürünlerinde kullanım kılavuzu, aksesuarlar ve bazı montaj parçaları eksik olabilmektedir. Bu ürünleri Amazon, ‘Used-Acceptable’ kategorisinde listelenmektedir.

Amazon Warehouse Deals’da Open Box Ne Anlama Gelir?

Yukarıda bulunan listelemelere ek olarak, Open Box da sayılabilmektedir. Amazon’da satılan ürünlerin birçoğu yeni, kullanılmamış olarak listelense de bazen ‘open-box’ olarak listelenmiş ürünler de görülebilir.

Bu durum kafa karıştırıcı gibi görünsede risk, aslında ürünlerin Amazon tarafından veya üçüncü taraf satıcılar tarafından satıldığına bağlı olarak değişmektedir.

Open-Box listeli ürünler alıcı tarafından iade edilen ya da ambalajı depoda zarar görmüş ürünler olabilmektedir. Amazon, yine de ürünlerin iyi durumda olduğunu doğrulayabilmektedir. Kozmetik kusurları haricinde işlevini yitirmiş ürünleri kesinlikle kabul etmemektedir.

Amazon Warehouse Deals, Open-Box olarak listeleme yapan üçüncü taraf satıcılardan ürün almadan önce satıcılarla iletişime geçmeyi önermektedir. Listeleme ekranında satıcı adına tıklayıp “ayrıntılı satıcı bilgileri” bölümünden satıcıya ulaşılabilmektedir. Alıcı, belirtilen şekilde satıcıya ulaşarak ürünün durumu ile ilgili detay sorular yöneltmeli, satıcının yanıtı yetersiz gelirse o ürün satın alınmamalıdır.

Amazon Warehouse Deals Aracılığı ile Alışveriş Yapmanın Riskleri Nelerdir?

Amazon Warehouse, Amazon yan kuruluşudur. Amazon Warehouse satıcı profili, son 1 yılda %78 oranında pozitif satıcı puanına sahiptir. Yorumlara bakılacak olursa tüm alıcılar olumlu tarafta yer almaktadır.

Bazı ürünlerin kategorisi gereği teslimat süresi, kullanım koşulları ve markasından dolayı memnuniyet sağlanamama ihtimali bulundurmaktadır. Memnuniyet genellikle satın alınan ürünün kategorisine bağlıdır.

Amazon’da üçüncü taraf satıcılardan ürün satın alırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin Amazon Warehouse Deals’e benzer isme sahip olan Warehouse Deals Inc, tam bir aldatmacadır.

Warehouse Deals Inc’in Amazon Warehouse Deals ile bağlantısı bulunmamaktadır ve alıcılarına da olumsuz deneyimler yaşatmaktadır. Alıcılar yanlış ürün aldıklarını, sevkiyat sürelerinin çok uzadığını veya tamamen kötü durumdaki ürünleri aldıklarını dükkan yorumları kısmına yazmaktadırlar.

Warehouse Deals Inc satıcı profili yakın zamanda kalıcı olarak suspend edilse de yerine yeni hesaplar açılmaktadır. Bunlardan biri de Pro Warehouse Deals Inc’dir. Yukarıda da belirttiğimiz bu ve bunun gibi üçüncü taraf satıcılardan ürün almadan önce bu satıcıların profilini ve yorumlarını detaylıca incelemekte büyük fayda var.

Yorum Yaz