Dünyanın en büyük e-ticaret zincirini oluşturan Amazon’da FBA, FBM satış modelleriyle ticaretini gerçekleştiren birçok kişinin aklındaki soru işaretlerini ele alarak açıklık getirmek istedik.
Sizin de Amazon ticareti hakkında merak ettikleriniz varsa okumaya devam edin!
İçindekiler
- 1 Türkiye’de Amazon hesabı açtım. Ürünlerimi Amerika Amazon deposuna gönderiyorum. Satılan her ürünün faturasını kesiyorum. İlerleyen zamanda Amazon, Amerika’da da vergi vermemi zorunlu tutar mı?
- 2 Türkiye’deki şirketim üzerinden Amazon’a Mikro İhracat gönderimi yaptığımda KDV iadesinden faydalanabilir miyim?
- 3 Türkiye’de bulunan şirketim üzerinden Çin’den Amerika’ya ürün gönderdiğimde e-ihracat kapsamındaki desteklerden faydalanabilir miyim?
- 4 Şahıs şirketi mi Limited şirket mi kurmalıyım?
- 5 Amazon fatura süreçleri nasıl gerçekleşir? Türkiye’de şirketim var. Amazon Amerika’ya ürün göndereceğim ama kime ihraç ediyor olarak göstermem gerekir? Faturayı kime kesiyor olmam gerekir?
- 6 Türkiye’de ve Amerika’da şirket kurup Türkiye’den Amerika’daki şirkete ihracat yapmak mıavantajlıdır? Yoksa sadece Amerika veya Türkiye üzerinden tek bir şirket kurmak mı daha avantajlıdır?
- 7 Yalnızca Türkiye’de şirketim var. Çin’den Amerika Amazon Deposuna ürün gönderiyorum ve çok fazla masrafım oluyor. Ürün, kargo, reklam maliyetlerini gider olarak gösterebilir miyim? Maliye bu duruma itiraz edebilir mi?
Türkiye’de Amazon hesabı açtım. Ürünlerimi Amerika Amazon deposuna gönderiyorum. Satılan her ürünün faturasını kesiyorum. İlerleyen zamanda Amazon, Amerika’da da vergi vermemi zorunlu tutar mı?
Hayır böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Böyle bir şeyin talep edilebilmesi için Amerika’da vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. Amazon hesabınızı Türkiye üzerinden açtığınız takdirde vergi işlemlerinizi Amerika’dan bağımsız olarak Türkiye’de gerçekleştirirsiniz.
Türkiye’deki şirketim üzerinden Amazon’a Mikro İhracat gönderimi yaptığımda KDV iadesinden faydalanabilir miyim?
Türkiye’den alınan bir ürünün ihracatı gerçekleştirildikten sonra %18’i iade alınabilmektedir. Ürün gümrükten çıktıktan sonra mikro ihracatta bir sorgu numarası verilmektedir. Verilen sorgu numarası ile muhasebeciniz %18 KDV iadesi için müracaat edebilmektedir. Ayrıca gider olarak görünen aynı zamanda işinizle ilgili demirbaş sayılabilecek malzemeler için de KDV iadesi alınabilmektedir. Demirbaş sayılabilecek malzemelere örnek verecek olursak; elektrik/su/telefon faturası, yakıt, bilgisayar, internet vb. Demirbaş malzemelerin %40-%50’si kadar bir kısmının KDV’si iade alınabilmektedir.
Mikro İhracat/ETGB hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgilli yazımızı okuyabilirsiniz.
Türkiye’de bulunan şirketim üzerinden Çin’den Amerika’ya ürün gönderdiğimde e-ihracat kapsamındaki desteklerden faydalanabilir miyim?
Hayır, Türkiye’den doğrudan yapılan bir ticaret söz konusu değilse e-ihracat desteklerinden, muafiyetlerinden faydalanılamaz. Vergi konusunu merak edenler içinse, Çin’den Amerika’ya yapılan transit ticaretteki malın vergisi Türkiye’ye ödenmelidir.
E-İhracat yapanlar için %50 vergi muafiyeti hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Şahıs şirketi mi Limited şirket mi kurmalıyım?
Her iki şirketin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Şahıs şirketini çok daha uygun maliyetlerle hızlı bir şekilde kurulabilir ve kaldırabilmektedir. Uzun vadeli planlanan bir iş yapısında sağlam temellerle atılmış Limited şirketi kurmak faydalı olacaktır. Kısa vadede hızlı aksiyon alınabilmesi için ise şahıs şirketi daha faydalı olacaktır. Ticarete büyük planlarla ve sermaye ile girmek isteniyorsa, Limited şirket en uygun olacaktır. Ayrıca 29 yaşını doldurmamış kişiler, Şahıs şirketi kurmak koşuluyla gelir vergisinden muaf tutulmaktadır. Genç girişimcilerin desteklendiği bu programda, kazançlarından yıllık 75.000 TL’lik kısmı gelir vergisinden istisna edildiğini de unutmamak gerekir.
Şirket türleri hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Amazon fatura süreçleri nasıl gerçekleşir? Türkiye’de şirketim var. Amazon Amerika’ya ürün göndereceğim ama kime ihraç ediyor olarak göstermem gerekir? Faturayı kime kesiyor olmam gerekir?
Fatura, kişinin kendisi tarafından kesilmesi gerekmektedir. Adres Amazon gösterilmelidir. Miktar, tutar ürünün satış fiyatı üzerinden yazılmalıdır. Bu şekilde gümrükten çıkan ürünler Amazon Deposunda yerini almaktadır. Akabinde her bir satışa fatura kesilmektedir. İşlem sonucunda kişinin elinde toplamda iki farklı fatura olacaktır. Birisi ürünün gümrükten geçtiği fatura bir diğeri Amazon Deposundan satışa dönen ürünlerin faturasıdır. Muhasebe yetkilileri sadece satışa dönen ürünlerin faturalarını dikkate almaktadır.
Türkiye’de ve Amerika’da şirket kurup Türkiye’den Amerika’daki şirkete ihracat yapmak mıavantajlıdır? Yoksa sadece Amerika veya Türkiye üzerinden tek bir şirket kurmak mı daha avantajlıdır?
Türkiye’de bulunulduğunda giderler çok fazla olabilmektedir. Türkiye’deki bir şirket Amerika’daki ek bir LLC şirketine bağlanabilmektedir. Demek oluyor ki her iki tarafta da şirketiniz olabilmektedir. Türkiye ve Amerika’da şirketi olan kişi Türkiye’deki masraflarının faturasını Amerika’ya kesebilmektedir. Böylelikle her iki ülkede de daha az vergi ödemektedir. Yüksek cirolu işler gerçekleştiriliyorsa Amerika’da şirket kurulmasında fayda olacaktır. Türkiye’den yapılan işlemlerde her satışa fatura kesilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla e-arşiv fatura detaylarıyla uğraşmak çok zahmetli olabilmektedir. Amerika’da ise böylesine zahmetli bir süreç bulunmamaktadır. Kredi kartı ile satış yapılıp, basit bir excel formatında beyan edilebilmektedir.
Amerika’da şirket kurmak hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Yalnızca Türkiye’de şirketim var. Çin’den Amerika Amazon Deposuna ürün gönderiyorum ve çok fazla masrafım oluyor. Ürün, kargo, reklam maliyetlerini gider olarak gösterebilir miyim? Maliye bu duruma itiraz edebilir mi?
Bahsetmiş olduğumuz gibi; Türkiye’de şirketiniz varsa, Amazon hesabınızı Türkiye’den açtıysanız vergilendirme süreciniz tamamiyle Türkiye’de yapılmaktadır. Haliyle tüm gelir ve giderler rahatlıkla gösterilebilmektedir. Ortaya sunulan her bir gelir-gider belgelendirilip resmiyetle sunulursa bir muhasebeci aksini iddia edemez. Edecekse delil ve söylediklerini destekleyen belgeleri beyan etmelidir.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Amazon Avrupa’da Satış Yapmak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar
Amazon’a Kargo Gönderimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mikro İhracat İşlemleri İçin E-Arşiv Fatura Düzenleme Süreci