Amazon FBA, pek çok girişimci için oldukça mantıklı bir modeldir. Amazon tarafından sunulan Fulfillment hizmeti, satıcıların lojistik süreçlerle ilgilenmeyip ürün satmasına yönlendirmesi ile oldukça avantaj sağlar.

Peki Amazon FBA nedir, nasıl çalışır, ne kadar sermaye gerekir? FBA ile ilgili aradığınız tüm soruların cevapları yazımızın devamında!

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA, Amazon tarafından satıcılara depolama, paketleme ve nakliye yardımı sağlayan bir hizmettir. FBA’nın açılımı Fulfillment by Amazon’dur. Bu, satıcıların yükünü ortadan kaldırır ve onlara satış uygulamalarında daha fazla esneklik sağlar. 

Program, satıcıların ürünlerini, satılana kadar ürünlerin depolarda saklandığı bir Amazon lojistik merkezine göndermesine olanak tanır. Bir sipariş verildiğinde, Amazon çalışanları sizin yerinize ürünü/ürünleri fiziksel olarak hazırlar, paketler ve gönderir.

Amazon FBA Nedir

Amazon FBA Nasıl Çalışır?

Amazon FBA, normal Amazon satış hesabınızı her zamanki gibi kullanmanızı ve ardından ürünlerinizi Amazon FBA bölümüne eklemek için bazı basit talimatları uygulamanızı gerektirir. Sadece birkaç tıklamayla, doğrudan Amazon’un yardımıyla işinizi tamamen uygun maliyetlerle büyütmenize imkan sunar.

Amazon FBA Nasıl Çalışır

Amazon FBA’nın çalışma şekli çok basittir. Süreç şu şekilde işler:

  1. Ürünlerinizi Amazon’un depolarından birine gönderiyorsunuz.
  2. Amazon ürünlerinizi deposunda saklar.
  3. Müşteriler ürünlerinizi satın alır ve Amazon, ödemeden envanterinizi güncellemeye kadar tüm işlemle ilgilenir.
  4. Amazon, ürününüzü müşterinize paketler ve gönderir.
  5. Ayrıca herhangi bir iade veya geri ödeme ile ilgilenmek de dahil olmak üzere müşteri hizmetleri görevlerinizin çoğunu üstlenir.
  6. Son olarak her iki haftada bir satış kârınızı doğrudan banka hesabınıza yatırır.

Yani Amazon FBA, kendi deponuza, toplayıcınıza ve paketleyicinize sahip olmak gibidir!

Amazon’un ekibi tüm siparişlerinizi gönderecek, müşterinize ürünlerinin gönderildiğini bildirmek de dahil olmak üzere tüm müşteri e-postalarınızı ele alacak, nakliye ve ödemelerle ilgilenecek; onlara sadece ürünü sağlar ve parayı kazanırsınız.

Tahmin edebileceğiniz gibi, Amazon FBA hizmetleri için bir ücret alıyor, ancak maliyetler rekabetçi ve kargo ücreti tasarrufları da oldukça avantajlı.

Amazon FBA Nasıl Yapılır?

Amazon FBA hizmetini kullanmak, oldukça basittir. 5 adımda Amazon FBA nasıl yapılır inceleyelim.

1. Amazon Satıcı Hesabı Oluşturun

İlk olarak bir Amazon satıcı hesabına ihtiyacınız var. Bunun için Sell Amazon kısmını kullanabilirsiniz.

2. Panelden Amazon FBA Ayarlarını Yapın

Satış hesabınızı oluşturduktan sonra ürünleri Amazon FBA ile göndermek için satış panelinden teslimat yöntemi olarak Amazon FBA’yı seçmelisiniz.

3. Amazon FBA’ya Göndereceğiniz Ürünleri Hazırlayın

Daha sonra Amazon FBA yöntemi ile satmak istediğiniz ürünleri fiziksel olarak kargolamaya hazır hale getirin.

4. Amazon’un Paketleme Yönergelerine, Nakliye ve Yönlendirme Gereksinimlerine Uyduğunuzdan Emin Olun

Ürünlerinizi paketlerken sorunsuz bir süreç için Amazon’un yönergelerine uyduğunuza emin olun.

5. Ürünlerinizi Gönderin

Ürünlerinizi Amazon depolarına göndermek için bir kargo ile anlaşın. Bu noktada uygun fiyatlarla Amazon depolarına ürünlerinizi göndermek için Navlungo’dan teklif alabilirsiniz. Size FedEX, DHL, UPS gibi en önemli kargo şirketlerinden oldukça uygun fiyatlı teklifler sunarlar.

amazon fba ucretleri

Amazon FBA Ücretleri Nelerdir?

Amazon FBA ücretleri ürünlerin depolanması, paketlenmesi, dağıtımı ve iadesi ürün başına fiyatlandırılır. Ürünlerin boyutuna ve ağırlığına göre de bu ücretlendirmeler değişiklik gösterir.

Amazon’un standart ve oversize paketler için iki ayrı fiyatlama grubu vardır. Standart gruptaki küçük olarak nitelenen paketlerin ağırlık değerine göre minimum 2,92 USD, maksimum 3,59 USD ödeme alınır. Büyük paketler için ise minimum 3,54 USD, maksimum 6,43 USD ücret ödemeniz gerekir. “Oversize” olarak nitelendirilen farklı boyutlardaki paketler için ise 9,32 USD’den başlayan ücretler talep edilir.

Bu fiyatlandırmalar Amazon FBA kargo ücreti, depo ücreti, paketleme, dağıtım, iade ve müşteri destek hizmetleri dahildir. Ürün boyutlarına göre daha detaylı bilgilendirme için Amazon FBA ücretler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ek olarak iade edilen ürünleri Amazon’un geri alması için satıcının 3,62 USD’lik bir ücret ödemesi gerekir. Amazon’a iletmek yerine ürünün size gönderilmesini veya imha edilmesini talep edebilirsiniz. Geri gönderilmesi için 0,50 cent, imha edilmesi için ise 0,10 cent ödeme yapmak durumundasınız.

amazon fba

Ürünlerinizi Amazon FBA’ya Nasıl Çevirirsiniz?

İster kargonuz hazır olduğunda, isterseniz de henüz kargo planınızı oluşturmamışken ürünlerinizi satıcı hesabınızda Amazon FBA’ya çevirebilirsiniz. FBA’ya ürün çevirme adımlarını aşağıda sizinle paylaşıyoruz:

  1. “Inventory” ve arkasından “Manage Inventory” sekmelerini tıklayın.
  2. FBA’ya çevireceğiniz ürünleri bu ekranda işaretleyip sayfanın sağındaki “Edit” butonunu tıklayın.
  3. Önünüze gelen menüde “Change to Fulfilled by Amazon” seçeneğini işaretleyin.
  4. Kargonuz hazırsa sonraki sayfada açılan “Convert & Send Inventory” butonuna, kargonuz henüz hazır değilse yalnızca “Convert” butonuna tıklayarak ürünlerinizi FBA’ye dahil edebilirsiniz.
amazon fba depolari nerede

Amazon FBA Depoları Nerelerde Var?

Amazon uluslararası hizmet veren devasa bir e-ticaret sitesi olduğu için pek çok pazarda bulunur. Bu durum Amazon satıcıları için oldukça faydalıdır. Peki Amazon FBA depoları nerelerdedir?

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Kanada
  • Birleşik Krallık
  • Almanya
  • İspanya
  • Fransa
  • İtalya
  • Polonya
  • Çekya

Yukarıdaki ülkelerde Amazon FBA depoları bulunur. Bu ülkelerdeki Amazon FBA depo adresleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

cargo ship

Amazon FBA’ya En Uygun Kargo Nasıl Gönderilir?

Amazon FBA sayesinde dünyanın farklı yerlerinde açtığınız dükkanlarınız varmış gibi satılan ürünleriniz dünyanın dört bir yanına gönderilebilir. Bu hizmet ile hem depolama hem de yurt dışı kargolama maliyetleri büyük dertler olmaktan çıkar ve sonrasındaki süreçler de dahil olmak üzere profesyonel ekiplerce yönetilir. Bu sayede iade veya kargolamayla uğraşmadığınız için ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlarsınız.

Tüm süreci başlatan, ürünlerinizi ABD’deki Amazon depolarına toplu olarak gönderme kısmında ise hesaplı Amazon Deniz Yolu servisiyle Navlungo yanınızda. Bu servis sayesinde ABD’de bulunan Amazon depolarına hava yolundan kat kat daha avantajlı şekilde gönderebilir, akabinde uzun soluklu bir fulfillment planı yapabilirsiniz.

Ayrıca ürünleriniz ABD’ye vardıktan sonra geçici bir süreliğine bir yerde tutmak isterseniz Charlotte, NC’da bulunan depomuz ile ara depo hizmeti alabilirsiniz. ParkPalet’in ABD’de gittikçe genişleyen fulfillment ağı ile siparişlerinizi ara depodan doğrudan müşterilerinize veya Amazon FBA depolarına gönderiyoruz.

Amazon FBA’da Fatura Kime Kesilir?

Türkiye’den ABD’deki Amazon depolarına toplu ürün gönderen satıcılar esasında iki ayrı fatura keserler. İlk fatura, ürünlerin gümrükten geçmesi için kişinin kendisi tarafından, fatura adresi Amazon gösterilerek kesilir. Bu faturada miktar, ürünlerin satış fiyatı üzerinden hesaplanır ve bu şekilde belirtilir.

İkinci fatura ise ürünlerin satışı gerçekleştikçe müşterilere kesilen faturadır ve şirketin muhasebesi tarafından dikkate alınması gereken fatura budur.

E-ihracatta e-fatura düzenlenmesi hakkında daha fazla bilgi için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

office

Amazon FBA için Şirket Kurmak Gerekli Midir?

Amazon üzerinde satıcı hesabı açabilmek için Amazon sizden şirket sicil numarası ve şirket adresi gibi bilgiler ister. Dolayısıyla Amazon FBA ile satış yapabilmek için en az şahıs şirketi sahibi olmanız zorunludur. Ayrıca şirketinizi ABD’de kurarak ürünlerinizi Türkiye’den veya bir tedarikçi aracılığıyla Amazon depolarına göndermeniz ve satış yapabilmeniz daha da kolaylaşır.

Şirket kurma hakkında daha fazla faydalı bilgi ve detay için blog içeriğimize göz atabilirsiniz.

Amazon FBA için Ne Kadar Sermaye Gerekir?

İdeal olarak, Amazon FBA’da istikrarlı bir iş kurmak için en az 10.000 ABD Doları olmalıdır. Ancak, birçok işletme sahibi 10.000 doların altında bir sermaye ile başarılı işler yürüttüğü için bu tamamen gerekli değildir.

Bir Amazon FBA satıcısı olarak, envanter satın almak için sermayenizin büyük bir kısmını yatırmanız gerekecek. Bunun dışında, kaçınılmaz paketleme, nakliye, Amazon FBA ücretleri ve diğer işletme maliyetleri göz önüne alındığında, Amazon’da bir iş kurmak için tahmini 7.000 ABD dolarına ihtiyaç duyulabilir. 

Bununla birlikte, 7.000 dolar sabit bir miktar değil. Farklı ürünlerin farklı fiyat aralığı, değişken boyutları ve ürün kategorilerini birbirinden ayıran benzersiz bir müşteri tabanı vardır. Bu nedenle, gerekli sermaye, büyük ölçüde bir ürün ve iş modeli seçiminize (FBA, toptan satış, arbitraj, vb.) bağlı olacaktır.

advantage 1

Amazon FBA’nın Avantajları Nelerdir?

Amazon FBA e-ticaret, e-ihracat yapan ya da yapmak isteyen satıcılara önemli avantajlar sağlar. Peki avantajlar nelerdir?

  • Amazon’un İtibarını Kullanma
  • Müşteriye Hızlı Hizmet Sunma
  • Ürünleriniz Daha Görünür Hale Gelir
  • Otomatik Olarak Ücretsiz Teslimat Hizmeti Sunabilirsiniz
  • Genel Giderleriniz Düşer
  • Mağazanızı Tüm Lokasyonlardan Yönetme Şansı

Amazon’un İtibarını Kullanma

Dünyanın her yerinden insanlar Amazon’a güveniyor. Bir ürün sipariş ettiklerinde, alacaklarını biliyorlar. Gerekirse iade edebileceklerini de biliyorlar. Bu, ürününüzü satın alıp almamalarında büyük rol oynar.

Müşteriye Hızlı Hizmet Sunma

Amazon’un benzersiz çevrimiçi sipariş sistemi, daha hızlı işleme ve sevkiyat içerir. Bu nedenle müşterilerinize sizden daha hızlı ürün gönderebilirler.

Ürünleriniz Daha Görünür Hale Gelir

FBA programını kullandığınızda, ürününüz arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünecektir. Amazon FBA kullanmayan satıcılardan alınan ürünler, toplam fiyata (ürünün fiyatı artı nakliye masrafları) göre listelenir. Ancak, bir FBA satıcısı olarak, ürünlerinizi yalnızca fiyata göre listelersiniz, böylece arama sonuçlarında ilk öğelerden biri haline gelirsiniz.

Otomatik Olarak Ücretsiz Teslimat Hizmeti Sunabilirsiniz

Müşterileriniz, Amazon Prime abonelikleriyle ürünlerinizi ücretsiz olarak teslim alabilir. Bu, Amazon FBA kullanmayan satıcılara göre sizin için kesinlikle avantajlıdır. 

Prime müşterileri, yoğun alışveriş sezonunda çok sayıda ürün satın alma eğilimindedir. Sonuçta ücretsiz kargoyu kim sevmez ki Amazon FBA ile önemli bir avantaj elde edersiniz.

Genel Giderleriniz Düşer

FBA sayesinde depolama, personel ve yönetim ile ilgilenmenize gerek yok. Sadece daha fazla ürün satmaya ve kârınızı artırmaya odaklanabileceksiniz!

Mağazanızı Tüm Lokasyonlardan Yönetme Şansı

Bir Amazon FBA satıcısı olarak dünyanın herhangi bir yerinde olabilir ve yine de tutarlı işler üretebilirsiniz. Amazon, tüm siparişlerinizi 7/24 halledecektir.

Amazon FBA, tüm müşteri hizmetleri ihtiyaçlarınızla ilgilenecektir. Örneğin, bir alıcının siparişiyle ilgili bir sorunu varsa, sizin bununla ilgilenmeniz yerine Amazon’daki müşteri hizmetleri departmanıyla iletişime geçebilir. Bu, değerli zamandan, stresten ve hayal kırıklığından tasarruf etmenizi sağlar ve müşterilerle doğrudan konuşmanız gerekmez.

dislike

Amazon FBA’nın Dezavantajları Nelerdir?

Amazon FBA pek çok avantajın yanı sıra bazı dezavantajlara da sahiptir. Peki bu dezavantajlar nelerdir?

  • FBA Maliyeti
  • FBA’ya Uygun Ürün
  • Ambalajda Logonuz Olmaz

FBA Maliyeti

Amazon bir iş yürütüyor ve tek amaçları tıpkı sizin gibi para kazanmak, bu nedenle hem depolama ücreti hem de yerine getirme ücreti alıyorlar. Ayrıca stoklarınız istediğiniz kadar hızlı satılmıyorsa depolama ücretleri artabilir, bu nedenle Amazon depolama ücretlerinizi en aza indirmek için hızlı satıştan yaptığınızdan emin olmanız gerekir.

FBA’ya Uygun Ürün

Amazon FBA’ya kaydolduğunuzda, ürünlerinizi nasıl hazırlayıp depolarına göndereceğinize ilişkin Amazon yönergelerine erişebileceksiniz. Bu yönergeler katıdır ve bir hata yapmayı göze alamazsınız. Envanteriniz uygun şekilde etiketlenmemişse, depoda reddedilecek ve fazladan çalışmanın yanı sıra gecikmelere ve hayal kırıklığına neden olacaktır. Bu nedenle, talimatları dikkatlice izlemeniz önemlidir.

Ambalajda Logonuz Olmaz

Müşteriniz Amazon FBA tarafından gönderilen siparişini aldığında, ambalaj Amazon’un markasını içerecektir. Bu, kimliğiniz ambalajınızda görünmediği için marka bilinirliğini kullanarak itibarınızı oluşturmanın daha zor olduğu anlamına gelir. 

Marka bilinirliği sizin için önemliyse fayda sağlayamazsınız, bu nedenle bunun sizin için ne kadar büyük bir dezavantaj olduğunu Amazon FBA’nın sunduğu diğer avantajlara karşı tartmanız gerekir.

Amazon FBA Herkes için Uygun mu?

Milyonlarca e-ticaret girişimcisi Amazon FBA’yı kullanıyor ve kârlı işler yürütüyor, ancak her şey gibi bu da herkes için mükemmel olmayacak.

Öncelikle bir Amazon satıcısıysanız, bu harika bir seçenektir ve bir mutfak masası işi ile genişleyen bir tam zamanlı marka arasında sıkışıp kalırsanız sizin için harika bir çözüm olabilir çünkü bir sonraki seviyeye geçmenize ve konsantre olmanıza yardımcı olur. Zaman alıcı görevlerle boğulmak yerine yeni ürünler tedarik etmek ve Amazon’da satış yapmak için pazarlama faaliyetlerini artırmak.

Amazon FBA’yı kullanmak değerli ve kazançlı bir girişim olabilir. Yine de ödevinizi yapmanız ve Amazon’un kural ve düzenlemelerini öğrenmeniz ve en önemlisi müşterilerinizi – hedef pazarınızı – anlamanız ve bunun sizin ve işiniz için doğru olup olmadığına karar vermeniz önemlidir.

Sonuç olarak, Amazon FBA’nın sizin için nasıl çalıştığı, ürünlerinize ve iş hedeflerinize bağlı olacaktır. Elbette, birçok Amazon satıcısı için Amazon FBA, bir e-ticaret işletmesini yürütmekle ilgili birçok görevi dışarıdan temin etmenin basit bir yoludur ancak faydaların ilgili ekstra maliyetleri haklı çıkardığından emin olmalısınız.

Amazon FBA Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Amazon FBA Para Kazandırır mı?

Amazon FBA, doğru ürünü ve doğru pazarı seçtiğinizde tabii ki çoğu iş modeli gibi para kazandıracak bir modeldir.

Türkiye’de Amazon FBA Var mı?

Evet, Türkiye’de Amazon FBA var. Amazon Türkiye’de ürünlerinizi FBA yöntemi ile satabilirsiniz.

Amazon FBA Türkiye Deposu Nerede?

Amazon FBA Türkiye deposu, Kocaeli’nin Gebze ilçesindedir.

Amazon FBA Hesabı Nasıl Açılır?

Amazon FBA için Amazon satıcı hesabı oluşturmalısınız. Daha sonrasında satıcı panelinden FBA ayarlarını yapabilirsiniz.

Amazon FBA Ücretli mi?

Amazon FBA, ürünlerin depolanması, paketlenmesi, gönderilmesi ve geri iadeler için sizden belirli oranlarda komisyon ücretleri alır.

Yorum Yaz