Lojistik sektörü son yıllarda hiç olmadığı kadar büyük bir hızda büyümekte ve bu hıza yetişebilen şirketler bir adım öne çıkmaktadır. Büyüme içerisinde hızlı olmak kadar ürünlerin istifi ve güvenliği de önemlidir. Bu noktada devreye paletler girmektedir. Paletler dış ambalajdaki en önemli parça olup paketlenmiş ürünlerin istifini, güvenli şekilde taşınmasını ve hızlı elleçlemeyi sağlar. Kargonuzu paletlemek tamamen size ve kargonuzun durumuna bağlıdır. Kargonuzu paletlerken kargonuzun gideceği yer, kırılganlığı ve sevk edilme şekli paletleme kararınızı vermenizde yardımcı olacaktır. Kargo paletleme kargonuzu yüklerken de kolaylık sağlar. Diğer yükleme şekillerine göre araçlar kullanıldığı için iş gücünü azaltır ve zamandan kazanmanızı da sağlar.

Kargo Paletleme Nedir?

Kargo paletleme, gönderilerinizin taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla ürünleri belli standartları olan paletler üzerine istifleyerek taşınması olayıdır. Dilediğiniz takdirde ürünleri palete yerleştirdikten sonra taşımacılık sektöründe kullanılan streç filmler sayesinde kargonuzu kaplayabilir ve dışarı ile en az etkileşime geçecek şekilde gönderilerinizi hazır edebilirsiniz. Ürünleri teker teker taşıma ve son boşaltımını yaparken verimsiz bir çalışma düzeni oluşur. Hem işgücü açısından hem de zaman açısından kargo paletleme lojistik açısından büyük önem taşır.

Taşımacılıkta Kargo Paletleme Neden Yapılır?

Uluslararası ya da yurtiçi taşımalarda kargo paletleme işlemi kargoların daha profesyonel taşınmasında yardımcı olur. Kargoların paletlenmesi hem yükleme sırasında hemde boşaltım sırasında kolaylık sağlar.

Kargo paletlemenin artı yönleri:

  • Forklift ve transpalet kullanıldığı için kargonun yüklenmesinde ve indirilmesi sırasında kolaylık sağlar.
  • Parsiyel taşıma sırasında malınızı diğer ürünlerden en az etkileşime geçecek şekilde taşımanızı sağlar.
  • Aynı ürün gamını bir araya paletlemek daha verimli çalışmayı sağlar.

Standart Palet Ölçüleri Nedir?

Paketlenmiş ürünlerin transferini kolaylaştırmak için kullanılan paletlerin hem kullanılan coğrafi bölgelere göre hem de yapılan materyaline göre farklı sınıflara ayrılır. Coğrafi bölgelere göre Avrupa, Asya ve standart olarak geçen paletler ayrıca yapılan malzemeye göre de sınıflandırılır. Ahşap, plastik ve metal malzemelerle farklı dayanıklılıkta da palet türleri vardır.

Palet ölçüleri ihracat yapılacak ülkeye, taşınan malzemeye ve taşıma türüne göre değişebilir ancak standart palet ölçüleri sabittir. Uluslararası taşımacılık sektöründe standart palet ölçüleri 100 x 120 boyutlarında kabul edilir. Birçok ülke tarafından bu ölçülerle kullanılan standart palet en yaygın kullanılan palet ölçüsüdür. 

Euro Palet Ölçüleri Nedir?

Avrupa birliği tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde üretilen euro palet ölçüleri sadece bu standartlara uyulması halinde kullanılabilir. Bu standartlar arasında ölçü, kullanılan ahşabın nem durumu ve montaj sırasında kullanılan çivilerin kalitesi bile önem taşıyor. Euro palet ölçülerinden en yaygın olan 80×120 cm ölçülerindeki palet, hemen hemen her kapıdan geçecek şekilde tasarlanmıştır. 80×120 cm ölçüleri dışında 120×100 cm, 100×120 cm ve 80×60 cm ölçülerinde de euro palet ölçüleri bulunmaktadır.

Uçak Kargo Palet Ölçüleri Nedir?

Uçak kargo palet ölçüleri, karayolu ve denizyolu taşımacılığa göre farklılık gösterir. Uçak kargo palet ölçüleri içerisinde kullanılan en yaygın 5 palet ölçüsü şu şekildedir;

  • 60,4 x 125 inç
  • 88 x 108 inç – Tehlikeli madde ve canlı hayvan taşımacılığında kullanılan standart bir ölçüdür.
  • 88 x 125 inç
  • 96 x 125 inç
  • 96 x 238,5 inç – Kenarlarında yük oturtma yeri bulunan palet türüdür.

Amazon Paletleme Gereksinimleri Nelerdir?

Amazon’a satış için gönderdiğiniz ürünleri palete yerleştirirken ve gönderirken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Eğer Amazon’ a gönderimlerinizde bu gerekliliklere dikkat edilmediği takdirde Amazon’un kargonuzu reddetme ihtimali çok yüksektir. Eğer Amazon’a paletle ürün gönderirseniz dikkat etmeniz gerekenler:

  • Tercih edilen paletin ölçüleri 80×120 cm olmalıdır.
  • Euro palet ile gönderilmelidir.
  • Kırık veya hasarlı paletler kabul edilmez ve masrafları satıcıya ait olmak üzere reddedilir.
  • Plastik paletler red sebebidir.
  • Bir paletin toplam ağırlığı 500 kg’yi geçmemelidir.

Bir Konteynere Kaç Palet Sığar?

Taşımacılıkta yaygın olarak kullanılan konteyner boyutları 20’ ve 40’ konteynerdir. Bu konteyner türlerinin alabileceği maksimum bir kapasite olmakla birlikte bazen bu maksimum kapasiteden daha az kullanmak zorunda kalınabilir. Yükünüzün ağırlığının karayollarında taşınırken belirlenen limitlerin üstünde olması durumunda konteynerinizin geçişine izin verilmez ve ağır cezalar ile karşılaşabilirsiniz. Yükünüzün hafif olduğu durumlarda ise yük durumunun elverdiği takdirde üstüste yükleme yapabilir, konteyner kapasitesini tamamen kullanabiirsiniz.

20’lik bir konternera kargonuzu yüklemek istediğiniz takdirde tek katlı olacak şekilde maksimum 11 adet 80×120 Euro palet, 10 adet 100×120 Standart palet ve 10 adet 110×110 Asya paleti yerleştirebilirsiniz. Bu ölçüler tek katlı olacak şekilde hesaplanmıştır ve bu şekilde kullanılır.

40’lık konteyneriniz için ise yerleştirme düzeni uygun olduğu takdirde tek katlı olacak şekilde en fazla 21 adet 100×120 Standart paletin ve 25 adet 80×120 Euro paletin yüklemesini yapabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Paletleme Yapılmalıdır?

Her ne kadar paletlerin öneminden bahsetmiş olsak da tüm taşıma işlemlerinde paletleme yapılmaz. Örnek verecek olursak, mobilya ve masa gibi ürünleri standart bir palete yerleştiremeyeceğimiz için paletleme yapmak doğru olmayacaktır. Bu ve benzeri durumlarda ürünler zarar görmeyecek şekilde paketleme yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca FTL ve FCL taşıma tiplerinde palet kullanımı hacim olarak yer kaplayacağı için tercih edilmeyebilir.

Dökme yükleme ve paletli yükleme görünüşleri

Görselde olduğu gibi bazı durumlarda paletlemeye ihtiyaç duyulmaz. Bu durumda elleçleme yavaş yapılacağı için verimlilik açısından mevcut durumunuza göre karar vermelisiniz.

20’lik Konteyner Ölçüleri

20’lik konteyner taşımacılıkta kullanılan en yaygın konteyner türlerinden biridir. 20 lik Konteynerin iç uzunluğu 5.895 m, iç genişliği 2.350 m ve iç yüksekliği 2.392 m’dir. Kapasitesi 33 metreküp olan 20’lik konteynerin kapı genişliği 2.340 m ve kapı yüksekliği 2.292 m’dir. Boş ağırlığı 2230 Kg olan 20’lik konteynerin, maksimum yük ağırlığı ise 28 bin 230 Kg’dır fakat karayollarının belirlediği ölçülerde yüklemesi gerekir.

40’lık Konteyner Ölçüleri

40’lık konteyner genel amaçlı kullanılan bir konteyner türüdür. Her tarafı kapalı olan bu konteyner ile kuru yük taşımacılığı yaygın olarak yapılır. Standart bir 40’lık konteynerin maksimum taşıma ağırlığı 20’lik konteynere göre düşük olmasına rağmen hacim olarak 20’lik konteynere göre daha fazla yer sunduğu için daha fazla tercih edilebilir. 

40’lık Konteynerin iç uzunluğu 12.029m, iç genişliği 2.350 m ve iç yüksekliği 2.392 m’dir. Kapasitesi 67 m3 olan 40’lik konteynerin kapı genişliği 2.340 m ve kapı yüksekliği 2.292 m’dir. Boş ağırlığı 3780 Kg olan 40’lik konteynerin, maksimum yük ağırlığı ise 28 bin 230 kg’dir fakat karayollarının belirlediği ölçülerde yüklemesi gerekir. Belirlenen ölçülerin dışına çıklması taktirde yükünüzün karayollarına çıkması izin verilmez ve ağır cezalar uygulanabilir.

Uluslararası taşımacılıkta ihtiyacınız olan her türde taşımayı Navlungo olarak teknolojimizle yardımcı olmak isteriz. Navlungo’da ihtiyacınız olan her türlü taşımacılık için hızlıca fiyat alabilir ve güvenle gönderebilirsiniz.

Yorum Yaz