Amazon ile yurt dışına satış yaparken Amazon marka kaydı size ne sağlar? Amazon marka kaydı ile elde edebileceklerinizi bu bloğumuzda derledik.
Amazon üzerinden yapılan satışların büyük bir kısmı Amazon FBA yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi depo faktörünün denklemden kaldırılmasının sağladığı kolaylıklardır.
Ancak satılacak ürünün etkili şekilde pazarlaması ve markasının korunması kısmında satıcılar büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sorunları; Amazon üzerinde marka ihlallerinin gerçekleşmesi, ürün özelliklerinin bulunduğu açıklamaları değiştirilememesi, ürün-marka güvenirliliğini sağlanamaması şeklinde örnekleyebiliriz. Amazon bu gibi sorunların önüne geçmek için 2017 yılında “Amazon Brand Registry” servisini ortaya çıkardı.
Amazon Brand Registry Nasıl Çalışır?
Amazon Brand Registry, satıcılarının sahip oldukları markayı Amazon‘a kaydetmesini ve bu markayı korumasını sağlamaktadır. Kaydetmiş oldukları markaya ait ürünlerin özelliklerini doğru ve anlaşılır şekilde güncellemesine imkân tanır. Aynı zamanda satıcılar Amazon‘un gelişmiş pazarlama ve reklam özelliklerine erişerek satış hedeflerini yükseltebilir. Bu platform sayesinde satıcılar markalarına ait taklit ürün tehdidini de ortadan kaldırmış olur. Böylece markanız yalnızca size ait olmuş olur ve tüm satışlarınızı gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.
Kimler Amazon Marka Kaydı Yaptırmalıdır?
Amazon’da satış yapmak için sahip olduğu ticari markayı kullanan tüm satıcılar Amazon Marka Kaydı yaptırabilirler.
Marka Kaydı Programına Neden Kayıt Olunmalıdır?
Amazon üzerinde daha profesyonel ve güvenilir satış deneyimi yaşamak için bu programa kayıt olunmalıdır. Bunun yanında en önemli avantajının markanızı ürün korsanlarından koruması olduğu unutulmamalıdır.
Amazon Marka Kaydı Ücreti Ne Kadardır?
Bu platformun şu an için ücreti bulunmamaktadır. Ancak, Amazon Marka Kaydı‘ndan yararlanabilmeniz için tescilli bir markanızın olması gerekmektedir. Tescilli marka ücretleri ise özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
Amazon Marka Kaydı Servisine Nasıl Başvurulur?
Öncelikle sahip olduğunuz Amazon hesabınız üzerinden “Brand Registry Portal” alanına giriniz. Burada kendinize bir hesap oluşturunuz. Oluşturma aşamasında sizden yasal ve kurumsal bilgiler istenecektir. Bu bilgileri girerek işlemleri tamamlayınız. SMS veya mail ile hesap doğrulamanızı gerçekleştiriniz. Hesap doğrulamanızı gerçekleştirdikten sonra markanızı sisteme kaydetmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken 4 kritik aşama bulunmaktadır. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir:
1. Marka Uygunluğu (Brand Eligibility)
Bu aşamada marka adını ve logosunu ekleyerek işleme devam ediniz. Girdiğiniz bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğuna dikkat ediniz.
2. Fikri Mülkiyet (Intellectual property)
Bu kısımda markanız hakkında daha ayrıntılı bilgi istenmektedir. Markanızın ticari türü, kayıt numarası ve kayıt ofisi bunlar arasındadır.
3. Ürün Kimliği (Identification)
Tanıtıcı ürün resimlerini, varsa markanıza ait sosyal medya sayfalarınızı girmeniz gereken alandır.
4. Özellikler (Characteristics)
Bu alanda marka satıcısına ait hesap bilgileri ve ayrıntıları girilmelidir. Markaya ait ürün ayrıntıları, lisans bilgileri, imalat ve dağıtım ülkesi bilgileri eksiksiz şekilde anlatılmalıdır. Tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu düşündüğünüzde başvuruyu gönder(submit application) butonuna basarak işlemi tamamlamalısınız.
Amazon yapılan başvuruyu kontrol eder ve doğrular. Ortalama 2-10 gün içerisinde size bir doğrulama kodu (Case ID) gönderir. Bu kod Amazon Seller üzerindeki hesaba girilerek doğrulama işlemi tamamlanmalıdır. Bu kod girildikten sonra ise marka tescil işlemi 1-2 gün içerisinde tamamlanmış olur.