Navlungo E-ihracat Bülteni

8 Mayıs 2023

B2B e-ticaret son bir yılda küresel online ticaretin toplamından daha çok büyüdü

Firmadan tüketiciye satış anlamına gelen B2C e-ticaretten sonra son bir yıl içinde firmadan firmaya yapılan toptan satış (B2B ticaret) de e-ticarette hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. İhracat ve ithalatçılar artık geleneksel yöntemler yerine B2B pazar yerlerinden ticaret yapmayı tercih ediyor. 

Bunda global ölçekte devam eden resesyonun da etkisi olduğunu ifade eden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “İthalat veya ihracat için bir ülkeye giderek onlarca toptancı gezmek hem maliyet hem zaman tasarrufu bakımından, içinde bulunduğumuz hızlı ekonomiye artık uygun düşmüyor. Aranan ürünlerin kolayca bulunması ve yüzlerce toptancıdaki fiyatları kıyaslama imkanı sunmasından dolayı B2B e-ticaretin global pazar büyüklüğü günden güne artıyor” diyor.

E-ticarette trilyon TL’lik kazanç çağı

kuresel e ticaretin toplam perakende satislari icerisindeki payi 2020de yuzde 19a yukseldi.jpg?upscale=true&width=1120&upscale=true&name=kuresel e ticaretin toplam perakende satislari icerisindeki payi 2020de yuzde 19a yukseldi

Türkiye’nin e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artışla 800 milyar TL’ye ulaşırken, sektör 2023’te gözünü trilyon TL’lere dikti. Ticaret Bakanlığı’nın “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi verilerine göre Türkiye’nin e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 800 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde sipariş adedi yüzde 43’lük artışla 3 milyar 347 milyondan 4 milyar 787 milyona yükseldi. 

Bu dönemde perakende e-ticaret hacmi 458 milyar TL olarak gerçekleşti. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı Hakan Çevikoğlu, pazarda yaşanan hareketin 2023 yılı için kendilerini daha da umutlandırdığını belirterek, Türkiye’nin dış ticarette büyüyen hedefinin de e-ticaret sektöründeki hacmi daha da artıracağına dikkat çekti. Çevikoğlu, “Türkiye’nin 1 trilyon dolarlık dış ticaret hedefi, e-ticareti de büyütecektir. Artık e-ticarette de trilyon TL’leri konuşmanın vakti geldi” diye konuştu.

Yeni Youtube Videomuzu İzlediniz mi?

Trendyol ve Pasha, Azerbaycan’da e-ticaret şirketi kuracak

E-ticaret platformu ve teknoloji şirketi olarak faaliyet gösteren Trendyol ve Bakü merkezli Pasha Holding, Azerbaycan pazarı için ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Azerbaycan’da ortak e-ticaret faaliyetleri gösterecek bir şirket kurulacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla düzenlenen törende konuşan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “Pasha Holding’in Azerbaycan pazarındaki deneyimleri ile Trendyol’un teknoloji, lojistik ve üretim yetkinliklerinin yaratacağı sinerji, Azerbaycan e-ticaret ekosisteminin gelişmesine önemli katkılar sunacak. Bu anlamda, kurulacak stratejik ortaklığın başarısına ve kardeş ülke Azerbaycan’a yaratacağı pozitif etkiye yürekten inanıyoruz” dedi.

Elektronik cüzdanlar fiziki alışverişlerde de kullanılacak

dijital c%C3%BCzdan blog.jpg?upscale=true&width=1120&upscale=true&name=dijital c%C3%BCzdan blog

Hepsiburada Genel Müdürü Nilhan Onal, Hepsiburada uygulamasındaki elektronik cüzdanın farklı alışveriş noktalarında ödeme yapmak için de kullanılabileceğini belirtti.

Türkiye’nin e-ticaretteki büyümesinin devam ettiğini ve büyüme oranının yüzde 100’ün üzerine çıktığını ifade eden Onal, “e-Ticaret, yarının ekonomisinin anahtarı. Tüketicinin inanılmaz bir ilgisi var. Biz de esnaf ve KOBİ’lerin, e-ticarete adım atmak isteyen girişimcilerin işlerini büyütmelerini sağlamak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Finansal teknolojiler, e-ticaretin de belkemiği. e-Ticareti iyi kargo çözümleri ve satın alma gücünü pekiştiren uygulamalar geliştirir. Biz de HepsiJET ile ülkemizdeki ilk 5 kargo şirketinden biriyiz. Öte yandan finansal çözümlerimizi diğer platformlardan alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin de hizmetine sunmaya başlıyoruz.” diye konuştu.

Uluslararası Ticareti Özgürleştiriyoruz

Bugün Navlungo ile dünyanın her noktasına satış yapmaya başlayın. Uçtan uca lojistik platformumuz ile şimdi gönderim sağlayabilirsiniz.

image?url=https%3A%2F%2Fnavlungo prod strapi website images.s3.eu west 1.amazonaws.com%2FImage 3 173f71ac08