2021 yılında küresel e-ticaret harcama istatistiklerini merak ediyor musunuz? Ülkelere ve bölgelere göre e-ticaret verileri ve gelecek yılın istatistik tahminleri bloğumuzda.

2021’i geride bıraktığımız ve yeni bir yıla adım attığımız şu günlerde e-ticarette yapılan harcamalar, sektörlere göre büyüme oranı ve geçen seneye kıyasla e-ticaretin geldiği nokta pek çok kişi ve pazar için merak konusu. 2021’in ilk 6 ayı için açıklanan istatistikler, yılın tamamı için de meraklanmamıza sebep oluyor. Hem satıcı hem de tüketici tarafında e-ticaret nasıl bir yıl geçirmiş, gelin birlikte inceleyelim.

Statista’nın verilerine göre 2014’ten bu yana dünya genelindeki e-ticaret harcama oranı her sene sabit bir miktarda artarken 2020’de pandeminin etkisiyle önemli bir sıçrama yaşanmış. 2019’da dünya genelinde 3,35 trilyon dolar olan online alışveriş harcaması %20’den fazla bir artış oranıyla 2020 yılında 4,28 trilyon dolara yükselmiş. Bu miktarın 2021 sonunda 4.89 trilyon dolara yükseleceği, 2024 sonuna doğru ise 6 trilyon doları aşmış olacağı ön görülüyor.

Küresel e-ticaret harcama oranları

Statista’nın verilerine bakarak online alışverişin pandeminin ivme kazandırıcı etkisiyle beraber artık tüketiciler için bir lüks olmadığını, bir ihtiyaca dönüştüğünü söylemek mümkün. Önümüzdeki 2 yıl içinde e-ticaretin pazar payının daha da büyüyeceğini görerek tedarikçi ve satıcıların online mağazalarının dijital dönüşümünü tamamlaması ve müşteri deneyimini iyileştirmesi ihtiyacının hayli kritik hale geldiğini söyleyebiliriz. Sanal pazar yerlerinde yaptığınız satışların müşterilerinize en hızlı şekilde ulaşması için Navlungo size pürüzsüz ve çözüm odaklı bir yurt dışı kargo deneyimi sunuyor.

Çin 2021’de online küresel ticarette liderliği elinde bulunduruyor

Dünya genelinden ülkelerdeki e-ticaret harcama miktarına ve online ticaretin toplam ticarete oranına baktığımızda 2021 yılında yapılan 2,8 trilyon doların biraz altında kalan e-ticaret harcamasıyla, Çin’in küresel e-ticaret pazarında bayrağı en önde taşıdığını görüyoruz. Ayrıca Çin’in ticaret harcamalarının yarısından fazlasını online olarak gerçekleştiren ilk ülke olduğunu ve dünyanın en büyük online alışveriş yapan tüketici kitlesine sahip olduğunu da grafikte görebiliyoruz.

Çin e-ticaret harcama oranları

ABD’nin küresel e-ticaretteki pazar payının ise 2021 sonu itibariyle 843 milyar dolara ulaşmış olması bekleniyor. Bu miktar Çin’in 2021’deki e-ticaret harcamasının üçte birinden daha azına tekabül ediyor. 169 milyar dolarlık e-ticaret satış beklentisi ile Birleşik Krallık da Çin ve ABD’den sonra 2021 yılının 3. en büyük küresel e-ticaret pazarı olan ülke konumunda.

144 milyar dolarlık e-ticaret getiri beklentisiyle Japonya ve 120 milyar dolarla Kore de 2021 yılında en büyük küresel pazarlara sahip olan 5 ülke arasında yer alıyor.

E-ticaret fulfillment markası Shipbob’un Pazarlama Müdürü Casey Armstrong’a göre e-ticarette ABD ve Kanada’dan daha fazla büyüme yaşayan diğer büyük uluslararası oyunculardan öğrenecek çok şey var. E-ihracatçılar bu verileri ve ülkelerin taleplerini dikkate alarak hedef pazar odaklarını genişletebilirler.

Ülkelere göre e-ticaret harcama oranları

E-Ticarette Mobil Alışveriş Devrimi

Pandemi, alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi online alışveriş için en çok tercih edilen kanalı da değiştirdi. 2016’dan bu yana telefonlar ile yapılan harcamaların miktarına baktığımızda 3,5 kattan fazla bir artış yaşandığını görüyoruz. Oldukça kısa sürede yaşanan bu artışın hayli etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Yine 2020’de bilgisayar ve tabletlerden gelen sayfalara yapılan ziyaretler daha büyük dönüşüm oranlarına sahipken 2021’in ilk çeyreğinde dünya genelindeki e-ticaret harcamalarının neredeyse %70’i telefonlar aracılığıyla gerçekleşmiş. Her dört tüketiciden üçü de zaman kaybını önlediği için telefondan alışveriş yapmayı tercih ettiğini söylüyor. Bu doğrultuda 2021’de işletmeler için mobil uyumlu web sitelerinin önemli kazançlar doğurduğunu, gelecek yıllarda mobile uyumlu site tasarımlarına sahip olmanın satışlar için hayli kritik olduğunu söyleyebiliriz.

mobil e-ticaret satış

Küresel Ticaret Artık Bir Zorunluluk

Bütün bu verilerden ve 2021 geneline dair tahminlerden anlaşıldığı üzere küresele açılmak artık e-ticaret firmaları için bir seçim değil, zorunluluk haline geldi. Çevrimiçi tüketicilerin kendi ülkelerinin dışında yer alan mağazaların ürünlerine baktığını görüyoruz. Yurt dışında yeni pazarları denemenin en basit yollarından biri online reklam ve sosyal medya yoluyla farklı ülkelerdeki kitleleri hedeflemek.

Aynı zamanda hedef bölgelerde bulunan online pazar yerlerinde ürünlerinizi satışa sunmayı da deneyebilirsiniz. 2020 yılında yapılan küresel e-ticaret harcamalarının %62’sinin online pazar yerleri üzerinden gerçekleştiğini hesaba katarsak pazar yerlerinde ürün sergileyerek e-ihracata başlamanın makul olacağını söyleyebiliriz. Ürünlerinizin yurt dışına satışını gerçekleştirdikten sonra Navlungo’nun onlarca global pazar yeri ile olan entegrasyonlarından faydalanarak yurt dışına paket gönderim süreçlerinizi saniyeler içinde organize edebilirsiniz.

Yorum Yaz