Navlungo Lojistik Bülteni

16 Ocak 2023

Flexport 700 çalışanını İşten çıkarıyor

Teknoloji tabanlı freight forwarder firmalardan ABD merkezli Flexport, Çarşamba günü yaptığı açıklamada küresel çalışan gücünün %20’sine tekabül eden 700 çalışanını işten çıkaracağını bildirdi. Firmanın bu kararı almasının ardındaki en önemli sebep olarak küresel ticaretteki talebin yavaşlaması gösterildi.

Kararla ilgili şirket CEO’ları Ryan Petersen ve Dave Clark, web sitesinde yayınlanan açık notta, “2023’ün getireceklerini sabırszılıkla beklerken bizi uzun soluklu başarıya götürecek birtakım zor kararları almamız gerekiyor. Kötü bir durumda değiliz ancak dünya genelinde işletmeleri etkileyen makroekonomik gerilemeyle daha iyi mücadele edebilmemiz lazım.” diye konuştular.

Çin kömür İthalatı yasağını kaldırdı

k%C3%B6%C3%BCr%20ithalat%C4%B1.jpg?width=1120&upscale=true&name=k%C3%B6%C3%BCr%20ithalat%C4%B1

İki yıldan uzun süre önce Çin’in Avustralya’dan kömür ithalat yasağını getirmesi diplomatik tartışmaların odak noktası olmuştu. Gemi taşımacılığının tam olarak ne zaman başlayacağı kesin olmasa da bu Çin ithalat yasağına geçtğimiz günlerde son verdi. Her ne kadar yasak kaldırılmış olsa da bunun küresel kömür ticaretinde hızlı bir canlanmayı beraberinde getireceğini söyleyemeyiz.

Yeni Youtube Videomuzu İzlediniz mi?

Hidrojenle çalışan İçten yanmalı motorların kullanımı artacak

Doğalgaz ve dizelle çalışan içten yanmalı motorların (ICE) üretiminin önümüzdeki 20 yıl içinde yavaş yavaş azalacağı ve hidrojenin bu alanda daha fazla kullanılacağını konuşuluyor.

Interact Analysis tarafından yapılan yeni bir araştırma, önümüzdeki beş yıl içinde hidrojenle çalışan içten yanmalı motorların kullanımına başlanacağını ve 17 içinde de kullanım oranının giderek artacağını ortaya koydu. Interact Analysis baş analistlerinden Jamie Fox, hidrojenle çalışan ICE araçların 2030 yılında 58.000’e ulaşmış olacağını aktardı. Bu motorlar ağırlıklı olarak trenlerde, tarım ekipmanlarında, kamyonlarda ve yolcu taşımacılığı için kullanılan araçlarda yer alacak.

Navlun maliyetleri Aralık ayında yıllık bazda düşüşte

logistics container cargo global shipping warehouse ecommerce industrial supply chain location economy export freight box with international distribution delivery business min.jpg?width=1120&upscale=true&name=logistics container cargo global shipping warehouse ecommerce industrial supply chain location economy export freight box with international distribution delivery business min

Geçtiğimiz Perşembe Cass Navlun Endeksinin yayınladığı rapora göre navlun maliyetleri yıllık bazda son 28 aydır ilk defa Aralık ayında düşüş gösterdi. Ödeme platformlarındaki toplam masraflar geçen yılın Kasım ayına göre %4.3, 2021 yılının Aralık ayına göre %5.5 oranında düştü.

Demir yolu ve parsiyel gibi diğer ulaşım modlarının da bu düşüşe katkısı olsa da veri setinde gözlemlenen bu düşüşün temel neden kamyon kontrat oranlarının düşüşü olarak gösteriliyor.

Uluslararası Ticareti Özgürleştiriyoruz

Bugün Navlungo ile dünyanın her noktasına satış yapmaya başlayın. Uçtan uca lojistik platformumuz ile şimdi gönderim sağlayabilirsiniz.

image?url=https%3A%2F%2Fnavlungo prod strapi website images.s3.eu west 1.amazonaws.com%2FImage 3 173f71ac08